Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 07:43

Εκδηλώσεις κατά του ναζισμού από τη "Θεατρική διαδρομή"

Εκδηλώσεις κατά του ναζισμού από τη "Θεατρική διαδρομή"

Μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων διοργανώνει για φέτος η ομάδα "Θεατρική διαδρομή", με σκοπό την ανάδειξη του αντιπολεμικού  ιδεώδους και την καταδίκη του ναζισμού. Η νέα της παραγωγή είναι η "Ανάκριση" του Πέτερ Βάις, που αφορά στη δίκη του Αουσβιτς και ανεβαίνει την 1η Απριλίου.

Αναλυτικά το επόμενο διάστημα θα γίνουν: διαγωνισμός αφίσας, διαγωνισμός ποιήματος, διάλεξη - συζήτηση με εισηγητή τον Κώστα Χαλκιά, προβολές κινηματογραφικών ταινιών. Ολα τα παραπάνω σχετίζονται με θέματα που αφορούν την παράσταση. Για τους διαγωνισμούς, κάποια χρήσιμα στοιχεία που έδωσε χθες η ομάδα σε συνέντευξη Τύπου, είναι: στρατόπεδα συγκέντρωσης της φασιστικής -Ναζιστικής Γερμανίας, Αουσβιτς, τα εκατομμύρια του Ολοκαυτώματος, Η μεγάλη δίκη των εγκληματιών - δημίων του Αουσβιτς. Η κατάθεση προτάσεων θα γίνεται από τις 10 Φεβρουαρίου έως και τις 10 Μαρτίου. Οι προτάσεις πρέπει να έχουν ψηφιακή μορφή και να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theatrikiDiadromiKal@gmail.com. Την επιτροπή αφίσας αποτελούν οι: Δημήτρης Ηλιόπουλος ζωγράφος, Χρήστος Λαδάς καθηγητής εικαστικών - ζωγράφος, Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Την επιτροπή ποιήματος οι: Παναγιώτης Λάππας φιλόλογος - συγγραφέας, Μαρία Καραγιάννη αστυνομικός - συγγραφέας, Αννα Κοντούλη φιλόλογος, Μαρία Τσαγκαρακη φιλόλογος. Το Α' βραβείο θα είναι ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, τα Β' και Γ' βραβεία θα είναι συμβολικά δώρα.

Η Μαρία Τούμπουρου ξεκίνησε λέγοντας πως η παράσταση αυτή θα είναι πολύ ιδιαίτερη και πως για πρώτη φορά θα έχει στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον ίδιο το σκηνοθέτη, Κώστα Χαλκιά.

Ο κ. Χαλκιάς είπε πως το έργο αυτό, υπήρχε στον προγραμματισμό της ομάδας εδώ και αρκετό διάστημα και τελικά επιλέχθηκε να ανέβει φέτος. Συνέπεσε έτσι αυτή η επιλογή, με μία παγκόσμια πολιτική κατάσταση, στην οποία η ακροδεξιά, η φασιστική νοοτροπία αναθερμαίνεται. Το έργο αφορά τη δίκη του Αουσβιτς, που έγινε 20 χρόνια μετά από τη δίκη της Νυρεμβέργης. Ο Βάις είχε παρακολουθήσει τη δίκη, μαζί με το Μίλερ και τελικά έγραψε αυτό το υπέροχο θρησκευτικό - ιστορικό ορατόριο. Για το έργο αυτό γράφτηκε πως "Αυτό που δεν έκανε η Εκκλησία το έκανε ο Πέτερ Βάις", δηλαδή την αγιοποίηση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

"Δεν θέλουμε κοντά μας μόνο το θεατρόφιλο κοινό, θέλουμε όλους τους πολίτες, γι' αυτό κάναμε αυτό το άνοιγμα" είπε ο σκηνοθέτης και ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλους τους ηθοποιούς, τους φίλους της ομάδας, τον Ηλία Παρθένιο και τον Μανώλη Σηφογιωργάκη.

Γ.Σαρ.