Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 15:04

Ο τζαζίστας Γιώργος Ψυχογιός στην "Ε": «Στην Ελλάδα η τζαζ βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα»

Γράφτηκε από την
Ο τζαζίστας Γιώργος Ψυχογιός στην "Ε": «Στην Ελλάδα η τζαζ βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα»



Συνέντευξη στη Μαρία Τομαρά


Η Μεσσηνία τον μαγεύει και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον γνωστό τζαζίστα Γιώργο Ψυχογιό, που επιστρέφει στη δισκογραφία μετά από τέσσερα χρόνια, με ένα εντελώς προσωπικό και βιωματικό δίσκο. Είναι το "The art of melancholy" (Η τέχνη της μελαγχολίας) στο οποίο συμμετέχει και ο Μίμης Πλέσσας.
Οι συνθέσεις του νέου δίσκου αποτελούν ένα ενιαίο έργο και συνδέουν τον κόσμο της τζαζ με τον ιταλικό κινηματογραφικό – μουσικό νεορεαλισμό του ’60 και του ’70, καθώς και με τον κόσμο της κλασικής παράδοσης και κουλτούρας.
Ο Γιώργος Ψυχογιός μας μίλησε για την νέα του δουλειά, για τη Μεσσηνία αλλά και για την επιθυμία του να πάρει μέρος στο "τζαζ festival" της Καλαμάτας!

- Η μελαγχολία γεννά τέχνη; Είναι δηλαδή μια πηγή έμπνευσης;

«Η μελαγχολία είναι σίγουρα πηγή έμπνευσης για όλους τους καλλιτέχνες, αρκεί να νιώσουμε την ουσία της, που είναι η ενδοσκόπηση και το βαθύτερο ταξίδι μέσα στον εαυτό μας. Κάτι τόσο αναγκαίο, όσο και πολύτιμο».

- Τι νέο φέρνει στη δισκογραφία το "Τhe art of melancholy";

«Το "The art of melancholy" είναι ένας δίσκος τολμηρός, πρωτοποριακός μέσα στα στοιχεία του αυτοσχεδιασμού του, αλλά και προσωπικός βαθιά και βιωματικός. Αντλεί από τη μελαγχολία την αισιοδοξία και βυθίζεται στο χάος των αισθήσεων με την ίδια ευκολία που αγγίζει το φως και την ίδια τη σιωπή.
Είναι τόσο καθοριστική η συνεισφορά των σπουδαίων καλλιτεχνών που έπαιξαν μαζί μου, που το αποτέλεσμα πλάστηκε και γεννήθηκε χιλιάδες φορές, αλλά και με την πρώτη στιγμή που αγγίξαμε τα δάχτυλά μας στις χορδές, στα ντραμς, στα πλήκτρα, στα κουμπιά του σαξοφώνου! Είναι ένα ενιαίο έργο και συνδέει τη τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό με τον ιταλικό νεορεαλισμό του 1970 και 1960 (Morricone, Piccioni, Rusticelli), με την κλασική παράδοση και φόρμα (φωνητικά της νέας σπουδαίας σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη). Στόχος μου ήταν να αγγίξω ένα ευρύτερο κοινό που θα του κινήσει την περιέργεια η τζαζ, αλλά και η κλασική παράδοση, καθώς και η μουσική του σινεμά… θα την αγαπήσει και θα την θαυμάσει!».

- Τι αγαπάτε πιο πολύ στη τζαζ;
«Στην μουσική τζαζ αγαπώ πιο πολύ τον αυτοσχεδιασμό της, που αποτελεί και τον φυσικό πυρήνα της και την ακαταμάχητη γοητεία της».

- Στην Ελλάδα, η τζαζ σκηνή σε τι επίπεδο βρίσκεται;

«Στην Ελλάδα η τζαζ βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα, κάτι που σίγουρα ο πιο πολύς κόσμος δεν θα περίμενε. Η τζαζ στην Ελλάδα γνωρίζει μια άνθηση και μια λαμπρή πορεία τα τελευταία χρόνια. Συνεχώς ανακαλύπτω σπουδαία ταλέντα και ακούω σπουδαίους μουσικούς να την υπηρετούν με μια αγάπη και αφοσίωση, που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από την αντίστοιχη σκηνή της τζαζ στο εξωτερικό. Απλά σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα χάνεται λίγο στην πορεία αυτή η σπουδαία προσπάθεια».

- Και σ' αυτό (το τρίτο κατά σειρά) cd σας συμμετέχει ο Μίμης Πλέσσας. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

«Η συμμετοχή του Μίμη Πλέσσα είναι μεγάλη τιμή για έναν νέο καλλιτέχνη και σφραγίζει με την σοφία και το στίγμα του την δισκογραφική του κατάθεση.
Μαζί έχουμε αυτοσχεδιάσει και έχουμε περάσει πολύ καλά και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό!».

- Εχουμε πράγματι καλούς μουσικούς στην Ελλάδα, που ωστόσο δεν έχουν ευκαιρίες ανάδειξης;

«Για το μέγεθος της χώρας μας το καλλιτεχνικό μέγεθος των Ελλήνων μουσικών είναι σημαντικό και καθολικά αξιόλογο. Οσο για την ανάδειξη πιστεύω ότι "το χρυσάφι θα φανεί όπου και αν το ρίξεις". Να τονίσουμε ότι το ότι υπάρχει, ζει και αναπνέει αυτή η ελληνική τζαζ σκηνή σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία για την χώρα, είναι από μόνο του και αποτελεί σπουδαίο γεγονός».

- Ο Νότος αποτελεί έμπνευση για τις συνθέσεις σας;

«Εχω ιδιαίτερη σχέση με τον Νότο και την Καλαμάτα. Αλλωστε έχω κάνει πολλές και πολλούς φίλους από την παραμονή μου πριν δύο χρόνια στην εκπληκτική Costa Navarino, όταν υπήρξα καλεσμένος της φίλης μου, σπουδαίας σοπράνο τραγουδίστριας Κλόντια Ντέλμερ. Ηταν αξέχαστη αίσθηση η παραμονή μου στην Καλαμάτα, στην Πύλο και θα χαρώ πάρα πολύ να επισκεφτώ ξανά τα όμορφα μέρη σας και να εμπνευστώ ξανά από αυτά.
Αλλωστε, η Καλαμάτα διαθέτει σοβαρούς πολιτιστικούς θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ Χορού και το "Jazz Festival", στο οποίο θα χαρώ πολύ να συμμετέχω κάποια στιγμή».



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Αρχισε την μελέτη του στο ακορντεόν στην ηλικία των 14 ετών στο Ελληνικό Ωδείο κι αποφοίτησε το 1987 αποσπώντας πτυχίο με "Αριστα Παμψηφεί" και Διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και αποφοίτησε αποσπώντας δίπλωμα σολίστ πιάνου με "Αριστα Παμψηφεί", Α' Βραβείο και Εύφημο Μνεία εξαιρετικής ιδιοφυΐας. Ο Γιώργος συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής με τον συνθέτη και πιανίστα Μάνο Σκαρβέλη. Εχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης ανάλυσης και σημειογραφίας, διεύθυνσης ορχήστρας και έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με διακεκριμένους ξένους πιανίστες (Οxana Yablonskaya, Ellen Traganas, Lev Vlanskeko, Duo Ganev, Vovka Ashkenazy). Παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα γύρω από το χώρο της κλασικής μουσικής, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού. Επίσης, είναι καθηγητής πιάνου επί πολλά χρόνια σε ωδεία και μουσικές σχολές. Δημιούργησε την Ορχήστρα και Χορωδία των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία και διατήρησε επί δέκα χρόνια, υπό τη διεύθυνσή του. Ο Γιώργος Ψυχογιός έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο, με ιδιαίτερη αναγνώριση από κριτικούς και κοινό και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και ορχήστρες.
Εμφανίζεται σε φεστιβάλ και θέατρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, προετοιμάζει τη συμμετοχή του σε κορυφαίες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το 2012.


NEWSLETTER