Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 09:42

Ανατομία των προβλημάτων της υγείας μέσα στην κρίση

Ανατομία των προβλημάτων της υγείας μέσα στην κρίση

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 Το βιβλίο των Γιάννη Κυριόπουλου, Κώστα Αθανασάκη και Ελπίδας Πάβη με τίτλο "Οικονομική κρίση και υγεία" παρουσιάστηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο νέο χώρο διαλόγου της “Ελευθερίας” στην Καλαμάτα.

Την παρουσίαση άνοιξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, ο οποίος τόνισε ότι κατά την ανάγνωση του βιβλίου προβληματίστηκε σε συνδυασμό με τα όσα είχε διαβάσει ως τότε για αυτό στο Διαδίκτυο, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα που έχει φέρει η κρίση στην υγεία έκανε λόγο για απερίσκεπτες περικοπές από την τρόικα.

Ακολούθως ο Μεσσήνιος διευθυντής του ΕΣΥ και υπεύθυνος του Νεφρολογικού Τμήματος και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Γιάννης Μπολέτης αρχικά θέλησε με τον τρόπο του να απαντήσει στον κ. Μιχαήλ λέγοντας ότι “δεν φταίει η επάρατη τρόικα για όσα συμβαίνουν, αλλά εμείς”. Αναφερόμενος στο βιβλίο το χαρακτήρισε επίκαιρο, αφού δίνει μία πολύ καλή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στον τομέα της υγείας αυτό το διάστημα. “Σημασία έχουν οι απόλυτες τιμές και όχι τα ποσοστά” επεσήμανε ακολούθως σχετικά με τις δαπάνες που κάθε χρόνο διατίθενται στην υγεία, διευκρινίζοντας ότι μπορεί το ποσοστό να παραμένει σταθερό στο 6% του ΑΕΠ, αλλά το ΑΕΠ μεταβάλλεται. Χαρακτήρισε τον συγγραφέα Γιάννη Κυριόπουλο αντισυστημικό με μακρόχρονη πορεία στην πολιτική της υγείας, εξαίροντας παράλληλα τις προσπάθειές του για αλλαγές στο συγκεκριμένο χρόνο. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπολέτης υπογράμμισε την ανάγκη να περάσουν στην άκρη τα ιατρικά συμφέροντα που διαχρονικά υπάρχουν και να περάσει στο επίκεντρο ο πολίτης. 

“Είμαι χαρούμενος που παρουσιάζω το έργο του δασκάλου μου” είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης. Με τη σειρά του χαρακτήρισε και αυτός επίκαιρο το βιβλίο και μία χρήσιμη συμβολή στα όσα συμβαίνουν στο χώρο της υγείας σε καιρό κρίσης. “Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο που καταγράφει και διαπιστώνει. Παίζει εύστοχα πίσω από τις γραμμές” επεσήμανε ο κ. Σουλιώτης δηλώνοντας ότι “η υγεία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας μετά την ανεργία”.

“Το βιβλίο από την εισαγωγή του κιόλας παίρνει θέση κάνοντας λόγο για λογιστικά τεχνάσματα” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής και συνέχισε λέγοντας ότι η σχέση της αύξησης λειτουργικών δαπανών για την υγεία με την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι παραδόξως αντιστρόφως ανάλογη. “Πρόκειται για ένα ασθενοκεντρικό βιβλίο με τους συγγραφείς να αποκωδικοποιούν διάφορα μηνύματα” είπε ο Κυριάκος Σουλιώτης, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του πρότεινε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που σε καιρό κρίσης θα προβούν σε προσλήψεις ως ένα κίνητρο για να ξεκολλήσει η αγορά και να ανοίξουν θέσεις εργασίας.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο εκ των συγγραφέων, Μεσσήνιος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το βιβλίο είναι γραμμένο από την πλευρά των χρηστών των υπηρεσιών υγείας βασισμένο στην κυριαρχία του καταναλωτή. "Αν στην Ελλάδα υπάρξουν οι τιμές και η κατανάλωση φαρμάκων που έχουμε στο εξωτερικό θα υπάρξει άμεση εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ", σημείωσε χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του καθαρά πολιτικό που έχει στόχο να ενοχλήσει. Οσο για το θέμα της κρίσης και με βάση τα μέτρα που επηρεάζουν το συγκεκριμένο χώρο και συνεκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα θεωρεί σίγουρο ότι αυτοί που θα πλήττονται όλο και περισσότερο θα είναι οι χρόνια πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι, σε αντίθεση με όσους έχουν εισοδήματα και ανώτερη μόρφωση, οι οποίοι πάντα θα έχουν αμεσότερη πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σημείωσε ότι "όσο δεν χαλιναγωγείται η αποφεύξιμη θνησιμότητα τότε σημαίνει ότι η μηχανή δεν δουλεύει σωστά". Στο τελευταίο μέρος πάντως της εισήγησης είπε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι εφικτή η εφαρμογή ενός μοντέλου παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες με χαμηλότερες απαιτήσεις στο επίπεδο της ποιότητας. Το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας καθηγητής Γιάννης Παπουτσής, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νοτίου Πελοποννήσου Νίκος Μάραντος, καθώς και αρκετοί σπουδαστές της Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε ο διοικητής της 6ης ΔΥΠΕ Παναγιώτης Κατσίβελας, που δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω έκτακτων υποχρεώσεών του στην Πάτρα.

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος της “Ε” Βασίλης Μπακόπουλος.