Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 10:12

Η Ερικα Αθανασίου στην "Ε": ''Ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι εξίσου συναρπαστικός με τις ιστορίες που γεννιούνται από αυτήν''.

Γράφτηκε από την
Η Ερικα Αθανασίου στην "Ε": ''Ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι εξίσου συναρπαστικός με τις ιστορίες που γεννιούνται από αυτήν''.

Το βιβλίο “Μυστήριο πίσω από τις σελίδες” της Έρικας Αθανασίου είναι εμπνευσμένο από τις επισκέψεις της στην Καστοριά ως προσκεκλημένης της δράσης «Η φαντασία πάει σχολείο».

Η ατμόσφαιρα της σημαντικής αυτής δράσης μεταφέρεται στο βιβλίο. Η συγγραφέας μιλώντας στην “Ε”, λέει ότι ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι εξίσου συναρπαστικός με τις ιστορίες που γεννιούνται από αυτήν. Η καλή λογοτεχνία, προσθέτει, δεν έχει συγκεκριμένα ηλικιακά όρια και παρόλο που το τρίτο της βιβλίο με πρωταγωνιστές τον Άγγελο και τη Βίκη φαίνεται ότι απευθύνεται σε μαθητές, γιατί είναι πιο εύκολο να ταυτιστούν οι μαθητές με ήρωες με τους οποίους έχουν κοινά χαρακτηριστικά, διαβάζεται ευχάριστα από οποιονδήποτε του αρέσουν τα μυστήρια.
Σε κάθε επίσκεψή της σε σχολεία διαπιστώνει ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για το τι μεσολαβεί από τη συγγραφή μιας ιστορίας μέχρι την τοποθέτηση ενός βιβλίου στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Έτσι λοιπόν έγραψε ένα βιβλίο που αναφέρεται στα μυστήρια που κρύβονται πίσω από τις σελίδες των βιβλίων.

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου


- Πώς εμπνευστήκατε το νέο σας μυθιστόρημα και γιατί επιλέξατε να διαδραματίζεται στην Καστοριά;

Ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι εξίσου συναρπαστικός με τις ιστορίες που γεννιούνται από αυτήν. Σε κάθε επίσκεψή μου σε σχολεία διαπιστώνω ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για το τι μεσολαβεί από τη συγγραφή μιας ιστορίας μέχρι την τοποθέτηση ενός βιβλίου στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Έτσι λοιπόν έγραψα ένα βιβλίο που αναφέρεται στα μυστήρια που κρύβονται πίσω από τις σελίδες των βιβλίων.
Έμπνευση και τόπος προήλθαν από τις επισκέψεις μου στην Καστοριά ως προσκεκλημένη της δράσης «Η φαντασία πάει σχολείο» που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Καστοριάς σε συνεργασία με το σωματείο για το παιδικό βιβλίο «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά». Η ατμόσφαιρα της σημαντικής αυτής δράσης μεταφέρεται στο βιβλίο. Συγγραφείς από όλη την Ελλάδα συναντιούνται στην Καστοριά για ένα τριήμερο, όπου έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με νεαρούς αναγνώστες, να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.


- Αυτό είναι το τρίτο σας βιβλίο με πρωταγωνιστές τον Άγγελο και τη Βίκη. Γιατί επιλέγετε ως κύρια πρόσωπα της ιστορίας σας δύο μαθητές;

Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές, είναι πιο εύκολο λοιπόν να ταυτιστούν οι μαθητές με ήρωες με τους οποίους έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Επιπλέον έχω διαπιστώσει ότι όσοι έχουν διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία με τους συγκεκριμένους ήρωες θέλουν να μάθουν πώς εξελίσσεται η σχέση τους. Μαζί με τους ήρωες όμως έχουν μεγαλώσει και οι αναγνώστες, οι οποίοι τους γνώρισαν αρκετά μικρότεροι, έτσι λογικά είναι και η τελευταία ιστορία με τον Άγγελο και τη Βίκη.

- Σε ποιο είδος κατατάσσεται το “Μυστήριο πίσω από τις σελίδες”. Είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα ή διαβάζεται και από μεγάλους;

Θεωρώ ότι η καλή λογοτεχνία δεν έχει συγκεκριμένα ηλικιακά όρια. Δεν ξέρω αν οι αναγνώστες θα κατέτασσαν το βιβλίο στην καλή λογοτεχνία, θεωρώ πάντως ότι ο καθένας ανάλογα με τις προσωπικές του εμπειρίες θα κάνει τη δική του ανάγνωση. Προσωπικά θα το κατέτασσα ως ένα βιβλίο μυστηρίου, όπως αναφέρει και ο τίτλος του που προσδοκώ να διαβάζεται ευχάριστα από οποιονδήποτε του αρέσουν τα μυστήρια, τα βιβλία και ό,τι κρύβεται πίσω από αυτά.


- Η ιστορία ξεκινά με ένα εξαφανισμένο χειρόγραφο…, και μετά; Θέλετε να μας αποκαλύψετε κάποια βασικά σημεία της πλοκής;

Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς λογοτεχνικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Καστοριά, από το οποίο θα αναδειχτούν τα καλύτερα νεανικά βιβλία από κάθε χώρα. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο συνέδριο έχουν και την ευθύνη της επιλογής του βιβλίου που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Στο μεταξύ χάνεται ένα πολύτιμο χειρόγραφο, ένα άλλο εμφανίζεται, μια παλιά ιστορία έρχεται στο φως και ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό δεν φαίνεται και τόσο εγκαταλελειμμένο. Οι συγγραφείς που συμμετέχουν στο συνέδριο μπλέκουν και οι ίδιοι σε ιστορίες που φαντάζουν μυθιστορηματικές.


- Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σας θέτετε το ερώτημα μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει κανείς για να κερδίσει ένα βραβείο… Τελικά τα βραβεία τα παίρνουν πάντα οι καλύτεροι;
Συχνά τα βραβεία κρύβουν πίσω τους τις δικές τους ιστορίες που δεν έχουν να κάνουν πάντα με την αξιοκρατία. Και ο καθένας μπορεί εύκολα να κατηγορήσει μια επιτροπή για το πώς και γιατί έδωσε ένα βραβείο, ίσως όμως θα πρέπει και ο ίδιος να αναρωτηθεί τι θα έκανε στη θέση τους. Συχνά μέλη επιτροπών και διαγωνιζόμενοι ξεχνάνε ότι τα βραβεία δεν επηρεάζουν μόνο νικητές και μη αλλά πολλές φορές διακυβεύονται πολύ σημαντικότερα πράγματα. Ίσως τελικά θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο ένα βραβείο που δεν θα έπρεπε να δοθεί οδηγεί σε παρακμή έναν θεσμό. Νομίζω ότι όποιος έχει πάρει μέρος σε διαγωνισμό με οποιαδήποτε ιδιότητα θα έχει αναρωτηθεί αν τελικά τα βραβεία τα παίρνουν οι καλύτεροι.

 

 

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΛΥΝΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΤΙΝΕΣ. Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;

Ο Άγγελος και η Βίκη, αφού εξιχνίασαν τα μυστήρια στα Στοιχειωμένα θεμέλια και στην Καταραμένη βρύση, αυτή τη φορά βρίσκονται στην Καστοριά παρέα με συμμαθητές τους και μια ομάδα συγγραφέων, στο πλαίσιο ενός μεγάλου λογοτεχνικού συνεδρίου. Τα προβλήματα ξεκινάνε με την εξαφάνιση ενός σπουδαίου χειρόγραφου. Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή. Γιατί το μυστήριο, αντί να λυθεί, γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, και εμπλέκονται όλο και περισσότερα πρόσωπα.

Πού θα μπορούσε να φτάσει κανείς για να κερδίσει ένα βραβείο; Και τα βραβεία τα παίρνουν τελικά πάντα οι καλύτεροι;

Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα μυστηρίου για τη μαγεία της ανάγνωσης, τα μυστικά της συγγραφής, για το βιβλίο και τους ανθρώπους του. Ένα βιβλίο για τον κόσμο του βιβλίου, που μπορεί να γίνει και αυτός σκοτεινός.


Η Έρικα Αθανασίου σπούδασε οικονομικά αλλά από νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Σχολείο για το επάγγελμα αποτέλεσε η βραχύχρονη διαμονή της στην Καλαμάτα, πόλη της μητέρας της, όπου εργάστηκε σε διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων και στην εφημερίδα «Ελευθερία». Σήμερα, διατηρεί με τον σύζυγό της την επιχείρηση των εκδόσεων «Κηφισιά», εργάζεται ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ μετά από ένα μεταπτυχιακό στα οπτικοακουστικά μέσα, συνεργάζεται με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο τμήμα του βίντεο. Η κύρια αγάπη της παραμένει η μυθοπλασία.


NEWSLETTER