Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 08:06

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος στην «Ε»: «Μέσα από συνεργασίες το Σχολείο Θεάτρου μεγαλώνει με το χρόνο»

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος στην «Ε»: «Μέσα από συνεργασίες το Σχολείο Θεάτρου μεγαλώνει με το χρόνο»

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, άλλο ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας ολοκληρώθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη πριν από λίγες μέρες. Το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας 2021 έγινε το διάστημα 16 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου και για τη φετινή διοργάνωση μίλησε στην “Ε” ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας Γιώργος Ηλιόπουλος.

 

 - Η φετινή διοργάνωση ήταν πιο δύσκολη… Τι προκλήσεις έπρεπε να αντιμετωπίσετε;

Οπως και το 2020, σχετικά με το KaDISS (Kalamata Drama International Summer School) και φέτος ήμασταν πολύ αγχωμένοι. Πιστεύω έτσι όμως ήταν και όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο των τεχνών, εξαιτίας της πανδημίας που βιώνουμε το τελευταίο 1,5 έτος. Η διοργάνωσή μας το 2020 παρουσίασε ένα διεθνές σχολείο λίγο διαφορετικό. Δηλαδή, έγινε ένα Σχολείο Θεάτρου με βάση τον Σαίξπηρ. Σε 3 εβδομάδες, μέσα από καθημερινή εντατική δουλειά, ζέσταμα φωνής και σώματος υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Σχολείου Θεάτρου Andrew Visnevski, οι μαθητές παρακολούθησαν το “Shakespeare lab”. Δηλαδή δούλεψαν πάνω στη γλώσσα, τα κείμενα και τους χαρακτήρες του Σαίξπηρ υπό την καθοδήγηση του ειδήμονα. Φέτος, στο 3o Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου, αποφασίσαμε να επαναφέρουμε -εφόσον και οι διεθνείς συνθήκες το επέτρεπαν- το πλήρες πρόγραμμα σπουδών. Δηλαδή να γίνουν μαθήματα φωνητικής, σώματος, αρχαίου δράματος και Σαίξπηρ από καθηγητές διεθνούς φήμης, ο κάθε ένας στον τομέα του. Από την πρώτη στιγμή μας απασχόλησε η διατήρηση του ορισμού “διεθνές”, στον τίτλο της διοργάνωσης. Η συμμετοχή δηλαδή μαθητών εκτός Ελλάδος. Να μπορέσουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στον κόσμο με μια ποιοτική και δυνατή πρόταση για την εκπαίδευση στο θέατρο.

 

 - Τι διαφορετικό είχε φέτος το Σχολείο;

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως τα καταφέρνουμε, αφού πάντα φιλοξενούμε μαθητές εκτός Ελλάδος, αλλά και το ενδιαφέρον για συμμετοχές απ' το εξωτερικό αυξάνεται. Συγχρόνως, οι προσκεκλημένοι καθηγητές που διδάσκουν αποτελούν και την εγγύηση τόσο της ποιότητας του προγράμματος -μια ανάγνωση στο βιογραφικό του κάθε ενός αρκεί- μα και αυτομάτως αποδεικνύουν ότι η λέξη “διεθνές” στον τίτλο του Σχολείου Θεάτρου δεν είναι μόνο μια λέξη. Το διαφορετικό με το φετινό KaDISS, πέραν των υγειονομικών πρωτοκόλλων που τηρούνταν κατά γράμμα (με τη χρήση μασκών, την τήρηση αποστάσεων, τον καθαρισμό της αίθουσας, τον συγκεκριμένο αριθμό μαθητών που δεχθήκαμε, καθώς και των ελάχιστων παρευρισκομένων στο χώρο, τον σωστό εξαερισμό, την καθημερινή θερμομέτρηση, αλλά και τα τεστ στη μονάδα του ΕΟΔΥ), ήταν πως οι μαθητές μας, οι καθηγητές και οι εθελοντές μας, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Κάτι που δεν υπήρχε ως επιλογή το 2020, όταν και αντιμετωπίσαμε πρώτη φορά τον Covid. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ασφάλεια και επιτυχία, δίχως το παραμικρό πρόβλημα.

 

 - Τι αριθμό αιτήσεων δεχτήκατε και πόσοι μαθητές ήρθαν τελικά;

Από την μια είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεχθήκαμε μεγάλο όγκο αιτήσεων και ερωτήσεων. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος πραγματικά αγαπά και ενδιαφέρεται για την τέχνη, διψά για γνώση, για δράση και για τη συμμετοχή σε προγράμματα και εργαστήρια. Επειτα δε από το ότι οι δραματικές σχολές, τα ωδεία κ.ο.κ. έκλεισαν κι επιμήκυναν το χρόνο σπουδών τους, οι σπουδαστές είχαν παραπάνω διάθεση και θέληση να επιστρέψουν στο “σανίδι” με διπλή όρεξη για δουλειά. Από την άλλη πλευρά, έπρεπε να γνωρίζουμε την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία κάθε κράτους για να μπορέσουμε να “φιλτράρουμε” το ποιος μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει το KaDISS και να έχουμε ως δεδομένο ότι βάσει τετραγωνικών μέτρων στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου -που μας φιλοξένησε άψογα και για φέτος- δεν μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα από 6 άτομα, με τον καθηγητή να βρίσκεται εκτός σκηνής. Συγκεκριμένα, είχαμε πολλές συμμετοχές κι εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πράγμα λογικό, εάν σκεφτούμε πως οι 2 εκ των 4 καθηγητών μας έχουν βρεθεί ή ακόμη διδάσκουν στην καλύτερη δραματική σχολή του κόσμου, τη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου Δραματικής Τέχνης και η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Εμείς λοιπόν -οι εθελοντές- έπρεπε να ενημερώσουμε-θυμίσουμε-ερευνήσουμε αρχικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη -είναι κάτι πολύ καινούργιο και δεν το σκεφτόμαστε αρχικά, μα είναι πραγματικότητα- συνεπώς οι ταξιδιώτες θα έπρεπε να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία για να έρθουν, μα και λόγω Covid στην επιστροφή τους θα έπρεπε να παραμείνουν σε κατ' οίκον εγκλεισμό για 10 επιπλέον ημέρες. Αυτός ήταν ένας παράγοντας ανασταλτικός.

 

 - Αρα σας έτυχαν αναποδιές…

Αλλη χώρα που δεχθήκαμε αιτήσεις ήταν η Πορτογαλία. Κι ενώ αρχικά οι Πορτογάλοι μπορούσαν να ταξιδέψουν κανονικά, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματός μας η εκεί κυβέρνηση λόγω κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων άλλαξε τη διαδικασία περί ταξιδίων, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν οι υποψήφιοι. Το ίδιο συνέβη και με άλλες χώρες (π.χ. Δανία και Ισραήλ). Φέτος δεχθήκαμε 5 μαθητές, με τους περισσότερους να είναι Ελληνες για πρώτη φορά, μα και από εξωτερικό (Ρίγα Λετονίας). Τον κύκλο ολοκλήρωσαν 4 μαθητές, με έναν μαθητή από την Πορτογαλία να ακυρώνει τη συμμετοχή του λόγω θετικής διάγνωσής του μια ημέρα πριν την πτήση του για Ελλάδα. Αυτό τελικά όμως λειτούργησε θετικότατα προς τους μαθητές, μιας και είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν και να δουλέψουν δίπλα σε καθηγητές που δεν θα είναι εύκολο να δουλέψουν ξανά ή να δουλέψει η πλειονότητα των σπουδαστών ή επαγγελματιών του χώρου. Τα μαθήματα ήταν υπό τη μορφή ιδιαιτέρων.

 

 - Ποιοι καθηγητές δίδαξαν στο φετινό Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου;

Φέτος με μεγάλη τιμή υποδεχθήκαμε για ακόμη μια φορά τη φανταστική και ανεξάντλητης ενέργειας Gabrielle Moleta καθηγήτρια της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης με τεράστια εμπειρία, εμφανίσεις και διδασκαλία, η οποία ήταν υπεύθυνη στο κομμάτι του σώματος. Η μέθοδος της “tranformation” είναι κάτι που δεν μπορεί να την περιγράψει κανείς με λόγια. Είναι ένα βίωμα ακόμη και για τον παρατηρητή να βλέπει πώς αλλάζει το σώμα των μαθητών μέρα με τη μέρα.

Το κομμάτι της φωνητικής και του λόγου για φέτος είχε ο διευθυντής του Τμήματος Φωνητικής Εκπαίδευσης του Βασιλικού Ωδείου Βρυξελλών Jean - Francois Brion. Και τους δύο κεντρικούς άξονες του σχολείου μας, αυτού του Κλασικού Δράματος και του μαθήματος Σαίξπηρ είχαν οι Αργυρώ Χιώτη και Andrew Visnevski αντίστοιχα. Η Αργυρώ Χιώτη αποτελεί την ελληνική εκπροσώπηση από την πλευρά των καθηγητών και δίδαξε για φέτος αποσπάσματα σκηνών από το έργο “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη. Εργο που παρουσίασε η ίδια με την ομάδα της “Vasistas” στο Θέατρο Επιδαύρου λίγες ημέρες πριν την έναρξη του KaDISS και στο Ηρώδειο μετά τη λήξη του προγράμματός μας, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Για τον Andrew Visnevski που δίδαξε Σαίξπηρ δεν ξέρω τι να πρωτοπώ. Ενας άνθρωπος -Μεσσήνιος πλέον- που είναι η ψυχή και ο λόγος ύπαρξης του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας. Ιδρυτής κι επί σειρά ετών του μεταπτυχιακού της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, με διεθνή παρουσία και με συνεργασίες ονειρεμένες. Σκηνοθέτης, παιδαγωγός και δάσκαλος. Με φυσική ευγένεια, συνέπεια, αυστηρότητα, αλλά και περισσή αγάπη δίδαξε στους τυχερούς μαθητές μας σκηνές από τα έργα του Σαίξπηρ “Με το ίδιο μέτρο” και “Ριχάρδος ΙΙΙ”.

 

 - Οι καθηγητές έκαναν κάποια σχόλια για τη δράση αυτή που τους έφερε και φέτος στη Μεσσηνία;

Παραθέτω τι σχολίασε μέσα από τις φόρμες ανατροφοδότησης η Gabrielle Moleta: “Ηταν τεράστιο προνόμιο και ευχαρίστηση να με καλέσουν για 2η φορά να εργαστώ ως movement tutor στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας. Δεδομένου ότι αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τον Andrew Visnevski, σημαίνει πως έχει τη σφραγίδα μιας σοβαρής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα εστιασμένης και αυστηρής, από “κατασκευής” της. Η εντατικότητα του μαθήματος, διάρκειας τριών εβδομάδων, επιτρέπει στους συμμετέχοντες, μαθητές, δασκάλους και διευθύνοντες, να προκληθούν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να λάβουν όλη τη στήριξη που χρειάζονται για να προχωρήσουν παρακάτω…”. Για την Καλαμάτα αναφέρει: “Η ευκαιρία να βρισκόμαστε στην Καλαμάτα δουλεύοντας σε υπέροχες τοποθεσίες δίνει μεγαλύτερη έμφαση και συγκέντρωση στην ενέργεια και τη δέσμευση όλων μας. Βρισκόμαστε σε έναν τόπο που μας προκαλεί να δώσουμε την πλήρη προσοχή μας στην εκπαίδευση. Ωστόσο, τα βράδια υπάρχει το θαύμα της θάλασσας και των βουνών καθώς και όλες οι άλλες απολαύσεις που προσφέρει η Καλαμάτα!”.

 

 - Τα μαθήματα πώς κύλησαν;

Ο κύριος όγκος των μαθημάτων έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Οφείλουμε να πούμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο “ευχαριστώ” εκ μέρους όλων μας στο Πνευματικό. Στον πρόεδρό του, καθώς και στους εργαζόμενους που καθημερινά βοηθούσαν με κάθε τρόπο στην καλύτερη δυνατή και ομαλή διεξαγωγή του KaDISS. Από τον διευθυντή και τους εργαζόμενους μέχρι και την κυρία που φρόντιζε να είναι ο χώρος καθαρός -πράγμα σημαντικότατο ειδικά με τις παρούσες συνθήκες.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλο, που στήριξε εμπράκτως τη διοργάνωση και το φετινό KaDISS τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου. Τα μαθήματα έγιναν στο Κάστρο και στην Αρχαία Μεσσήνη, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Μέσα από συνεργασίες είτε με τον δήμο, είτε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Σχολείο Θεάτρου μεγαλώνει με το χρόνο. Ο σκοπός των μαθημάτων σε διαφορετικούς χώρους είναι πολύ απλός. Η γνωριμία με άλλους χώρους. Η δυνατότητα να δουλέψει ο εκπαιδευόμενος σε διαφορετικές σκηνές, υπό άλλες συνθήκες (καιρικές, μέσα, ακουστική κ.ά.). Επίσης είναι μια ευκαιρία να δείξει η Καλαμάτα ότι διαθέτει διαφορετικές σκηνές/προτάσεις, τόσο προς τους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτές.

 

 - Φέτος παρουσιάσατε και ανοίξατε έναν “Κύκλο της τέχνης”. Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και του πολύ γνωστού κι αξιοσέβαστου μη κερδοσκοπικού ιδρύματος “Theatre alive!” του Λονδίνου, μέλος κι εκπρόσωπος του οποίου είναι ο Andrew Visnevski. Αρα είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η διοργάνωση δεν είναι κερδοσκοπική. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανοιχτό, διεθνές, με ευρωπαϊκό αποτύπωμα και προσανατολισμό στην πόλη όπου είτε ζούμε, είτε εργαζόμαστε, είτε έχουμε ο καθένας από εμάς ως σημείο αναφοράς για δικούς του λόγους. Είμαστε Καλαματιανοί οι μεν του Συλλόγου Αποφοίτων, συνεπώς σκεφτόμαστε “γιατί όχι στην Καλαμάτα;”. Το ίδιο σκεπτικό έχει και ο Andrew Visnevski, παρότι δεν είναι από την Καλαμάτα, βρίσκεται πολλά χρόνια στον τόπο αυτό, τον έχει αγαπήσει και μέσα από τη γνώση και την εμπειρία του πιστεύει πολύ στις δυνατότητες μιας πόλης. Δεν γίνεται να μην αναφερθώ και σε άλλους φορείς που στήριξαν το θεσμό: Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, “Mataroa”. Δεχθήκαμε με πολλή χαρά στήριξη επίσης από το Ιδρυμα Βareva του Λιχτενστάιν. Η επόμενη δράση του “Κύκλου” θα είναι μια συνάντηση στην Καλαμάτα, η οποία θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο τον Νοέμβριο, με καλεσμένη την Ειρήνη Μουντράκη υπεύθυνη δραματολογίου, βιβλιοθήκης, αρχείου και διεθνών σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο. Το 2021 θα κλείσει με τη φιλοξενία μιας παραγωγής είτε από την Αθήνα είτε από το εξωτερικό. Σύντομα σκοπεύουμε να ανεβάσουμε τις συζητήσεις του “Κύκλου της τέχνης” από το κανάλι του Σχολείου Θεάτρου στο YouTube. Το 2022 σκοπεύουμε να συνεχιστεί ο “Κύκλος” και να γίνει το Kalamata Drama International Summer School 2022 από την Τρίτη 16 Αυγούστου μέχρι την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

 

Περισσότερα στο: www.kalamatadrama.com

Fb page: Kalamata Drama International Summer School

Twitter: kalamata_Drama