Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 08:16

Λευτέρης Λαζάρου: "Ο Eλληνας είναι πολυφαγάς, τρώει πολύ και γι' αυτό παχαίνει"


Γράφτηκε από την

"Ο Eλληνας είναι πολυφαγάς, τρώει πολύ και γι' αυτό παχαίνει" λέει ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, διαφωνώντας με την άποψη ότι η ελληνική κουζίνα είναι και παχυντική, εξηγώντας ότι περιλαμβάνει τα αγνότερα προϊόντα. Ο Λ. Λαζάρου σήμερα (21/7) θα βρεθεί στην Καλαμάτα, προσκεκλημένος του "Ευ Ζην" του "Elite City Resort" και μας μίλησε για τη σημασία αυτής της διοργάνωσης, για τα μεσσηνιακά προϊόντα καθώς και για τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης!


 - "Ευ ζην"

"Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια κι εύχομαι να συνεχιστεί, γιατί πάνω απ' όλα αναβαθμίζει τα τοπικά σας προϊόντα, δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να καταλάβει την υπεραξία του προϊόντος μέσα από τη μαγειρική".

- Οταν ακούτε Μεσσηνία τι σκέφτεστε; 


"Είτε Μεσσηνία ακούσω, είτε Ελλάδα γενικότερα, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το ελαιόλαδο. Στην περιοχή σας έχετε την τύχη να φημίζεστε για το ελαιόλαδό σας. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που σκέφτομαι είναι μια κουζίνα που στηρίζεται στο ελαιόλαδο. Ολα τα υπόλοιπα που είναι η μεσογειακή διατροφή, συμπληρώνονται από τα προϊόντα που γενναία προσφέρει η μεσσηνιακή γη και δίνει τη δυνατότητα να φτιάξει κανείς ένα μενού εξαιρετικό. Μην ξεχνάτε ότι έχετε και το σύκο που είναι ένα κορυφαίο προϊόν και χιλιάδες άλλα καλούδια που μας δίνει ο τόπος σας. Αυτό που χρειάζεται όμως οπωσδήποτε είναι ότι οι άνθρωποι που τα παράγουν, πρέπει να σταθεροποιήσουν την ποιότητά τους, να βελτιώσουν τις συνθήκες για να μπορέσουμε να πάμε και σε μια εξωστρέφεια, γιατί είναι ανάγκη της Ελλάδας αυτή τη στιγμή και του κάθε παραγωγού να κάνει γνωστά τα προϊόντα του παντού. Δεν φτάνει δηλαδή η ελληνική αγορά για να μας δώσει κέρδη και πρέπει ο παραγωγός να αρχίσει να αισθάνεται ότι πρέπει να επενδύσει στη δουλειά του".

- Η νοικοκυρά κάνει τέχνη μαγειρεύοντας;

"Φυσικά και κάνει τέχνη γιατί κάνει κατάθεση της ψυχούλας της πάνω απ' όλα. Η γυναίκα πάντα μαγείρευε και φρόντιζε για την οικογένεια. Σήμερα λοιπόν που έχει βγει κι εκείνη στην παραγωγή εξίσου -και καμιά φορά πιο πολύ κι απ' ό,τι ο άντρας- το ότι μαγειρεύει, πέραν των άλλων ασχολιών της, είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο".

- Η τηλεοπτική προβολή της μαγειρικής μπερδεύει τις νοικοκυρές; Θεωρούν ότι όσο πιο πολύπλοκο το φαγητό τόσο καλύτερο;

"Μπορεί να συμβαίνει, αλλά σίγουρα όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχει μια ενημέρωση γύρω από τη μαγειρική γιατί υπάρχουν κάποιες καλές εκπομπούλες, αλλά έχουμε και κάποιες πολύ κακές εκπομπές μαγειρικής. Ο καθένας λοιπόν κρίνει αυτό που θέλει να δει, όπως δεν μπορώ να σας πω εγώ τι ρούχο θα ψωνίσετε, από πού και πώς θα το φορέσετε, γιατί το γούστο είναι καθαρά δικό σας. Μπορώ όμως να σας δείξω ότι υπάρχει και κάτι άλλο, να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον. Στη μαγειρική εν προκειμένω να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον να δοκιμάσετε και το άλλο και να δείτε ποιο είναι τελικά αυτό που σας αρέσει, που σας συγκινεί περισσότερο. Σίγουρα ό,τι είναι σύνθετο πάντως δεν είναι απαραίτητα ωραίο. Η γεύση έχει μια αρμονία και δεν μπορεί να κανιβαλίζει το ένα υλικό στο άλλο. Αλλο να είμαστε τολμηροί και να κάνουμε κάτι ιδιαίτερα ωραίο, όπως το ερμηνεύει ο κάθε τεχνίτης μάγειρας, κι άλλο να βάζεις ό,τι υλικό σου κατέβει και να το δίνεις στον κόσμο να το φάει".

- Οι νοικοκυρές άρα, να μαγειρεύουν φαγητά που τα ξέρουν;

"Ναι, αλλά να τολμούν να κάνουν και πράγματα γιατί η μαγειρική είναι και μια εκπαίδευση, είναι και μια παιδεία, δεν γεννήθηκε κανείς μάγειρας. Πάντα μαθαίνεις, βελτιώνεις την τεχνική σου συνεχώς, γιατί η μαγειρική είναι μια τέχνη που δεν τελειώνει ποτέ και πάντα μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Πρέπει λοιπόν να τολμάς, δεν μπορεί να είναι στείρα η γνώση της μαγειρικής".

- Είναι πολιτισμός το φαγητό;

"Ε βέβαια είναι πολιτισμός και κουλτούρα".

- Η Ελλάδα ξεχωρίζει στον τομέα του φαγητού;

"Οχι. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της. Εχει εξαιρετικά προϊόντα, υπάρχουν τοπικές κουζίνες εξαιρετικές αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συνταγογραφηθεί και μια εθνική κουζίνα".

- Η άποψη ότι το ελληνικό φαγητό είναι και παχυντικό, ισχύει;

"Οχι, δεν συμφωνώ καθόλου. Η Ελλάδα στηρίζεται στο ελαιόλαδό της, στην ντομάτα της, στα μυρωδικά της. Σε μια ελληνική κουζίνα δεν βρίσκω το λόγο να υπάρχει το βούτυρο, οι κρέμες που έχουν πολλά λιπαρά. Απλά πρέπει να ξεχωρίσουμε κάτι: Ο Ελληνας είναι πολυφαγάς, τρώει πολύ και παχαίνει, ναι αυτό ισχύει. Δεν είναι ότι θα φάει τον κόκορα με τα μακαρόνια αλλά ότι θα φάει κι ένα καρβέλι ψωμί μαζί. Αν φας μια φορά στις 15 μέρες 60 γραμμάρια μακαρόνια με 120 γραμμάρια κόκορα δεν θα παχύνεις. Αν φας ένα πακέτο μακαρόνια και δυο κοκόρια... ε, τότε θα παχύνεις".

- Τα ελληνόπουλα έχουν ελπίδα να ξεφύγουν από τα fast food;

"Εμένα δεν είναι αυτό που με απασχολεί. Ενα παιδί μπορεί να φάει πρόχειρο φαγητό αρκεί να είναι καλό. Εγώ δεν είπα ποτέ στα παιδιά μου να μην φάνε ένα χάμπουργκερ, αλλά αυτό που είπα είναι να πάνε να το φάνε κάπου που θα είναι πάρα πολύ καλό. Το fast food δεν μπορείς να το αποφύγεις, είναι η κοινωνικότητά τους, είναι τόπος που συναντιούνται τα παιδιά κι αυτό δεν μπορείς να το γλιτώσεις. Αυτό που μπορείς να γλιτώσεις όμως, είναι να μην πάει ο παππούς στα κάγκελα του σχολείου στο διάλειμμα και τους δώσει γαριδάκια".