Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 07:57

Ο Γιάννης Στάνκογλου στην “Ε” για τον «Οιδίποδα Τύραννο»: “Είναι τόσο σύγχρονο το έργο, σαν να έχει γραφτεί σήμερα”

* Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

* Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Ο Γιάννης Στάνκογλου αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους Ελληνες ηθοποιούς, έχοντας στο ενεργητικό του συμμετοχές σε πολύ επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Μια τέτοια παράσταση με το έργο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή είναι αυτή που παρουσιάζεται στην Καλαμάτα στο θέατρο του κάστρου σήμερα Σάββατο στις 9 μ.μ. Η σκηνοθεσία είναι του Σίμου Κακάλα, η μουσική του Φώτη Σιώτα, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Κατρανίτσα.

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του. Ο «Οιδίπους Τύραννος» θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, ταξιδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τα διαχρονικά του μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ολο το έργο είναι πάρα πολύ δυνατό. Εχει τέσσερα επεισόδια που γίνονται συνέχεια ανατροπές. Είναι πάρα πολύ γρήγορο, είναι πάρα πολύ έντονο, είναι σαν να έχει γραφτεί σήμερα. "Αυτό που με ενθουσιάζει κυρίως είναι πώς ο Σοφοκλής φτιάχνει την πλοκή και το τι λέγεται μέσα σε αυτήν την πλοκή" αναφέρει ο Γιάννης Στάνκογλου στην "Ε" με αφορμή την παράσταση που θα ανέβει, επίσης, στις 25 και 26 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Μίλησε όχι μόνο για το ρόλο του Οιδίποδα αλλά και για τη σειρά "To ναυάγιο" που έρχεται στο Mega και συμμετέχει, για το πότε και πώς αποφάσισε να αφιερωθεί στην υποκριτική αλλά και για τα δύο του παιδιά που παρακολουθούν θέατρο, σχεδόν κάθε βράδυ το καλοκαίρι.

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Πρωταγωνιστείτε σε μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή. Τι είναι για εσάς η τραγωδία ως είδος;

Είναι ένα είδος που μου αρέσει να ασχολούμαι πάρα πολύ γιατί το έμαθα από τη Δραματική Σχολή με εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως την Ελένη Χατζηαργύρη, που δουλεύαμε τον Οιδίποδα. Αφού τελείωσα και τη Δραματική Σχολή με τον Τερζόπουλο, έκανα τους "Επίγονους" και τον "Προμηθέα Δεσμώτη" όπου υποδυόμουν τον Ωκεανό. Η τραγωδία είναι ένα είδος που θέλω να ασχολούμαι πάρα πολύ, γιατί σε βάζει σε μια διαδικασία να ψαχτείς ουσιαστικά, όχι μόνο πάνω στη δουλειά σου αλλά και σε σχέση με τον άνθρωπο, σε σχέση με οντολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα κορυφαία είδη η τραγωδία.

 

- Εχετε υποδυθεί πολύ δύσκολους ρόλους, που πάντα προκαλούν κατάπληξη στο κοινό χάρη στην εξαιρετική σας ερμηνεία. Πόσο δύσκολο ήταν να προσεγγίσετε τον Οιδίποδα ως προσωπικότητα;

Ολα αυτά εξαρτώνται πάρα πολύ και με το πώς διαβάζει και ο σκηνοθέτης το κείμενο, στο πώς υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας, το τι θέλει να πει. Είτε είναι ο "Προμηθέας Δεσμώτης", είτε είναι ο "Οιδίποδας" ή οποιοδήποτε έργο, ψάχνω για το χαρακτήρα, για το τι έχει γραφτεί για το έργο και όσο γίνεται να εμβαθύνω μέσα στο δικό μου το μυαλό, μέσα μου, τι ακριβώς είναι αυτός ο χαρακτήρας. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει πάρα πολύ με τους συναδέλφους και με την πρόβα ή με το τι θέλει να πει και ο σκηνοθέτης, με το τι θέλουμε να πούμε και σαν ομάδα, οπότε κάθε φορά εκεί αλλάζει η προσέγγιση. Η προσέγγιση η δική μου όμως είναι η ίδια, πάντα διάβασμα, πάρα πολλή σκέψη. Προσπαθώ να ξυπνήσω την φαντασία μου και να δω τι διαφορετικό μπορώ να κάνω σε σχέση με άλλες παραστάσεις, άλλους Οιδίποδες π.χ.  για παράδειγμα, για φέτος, στο πώς τους έχουν παίξει και το τι θέλουν να πουν.

 

- Ο Οιδίποδας δεν κατάφερε να ξεφύγει τελικά από την μοίρα του. Θεωρείτε ότι ο άνθρωπος είναι έρμαιο της μοίρας του;

Κατά ένα ποσοστό, ούτε μεγάλο ούτε μικρό, είναι αναλόγως τον άνθρωπο, αναλόγως το πώς έχει μεγαλώσει, αναλόγως με το πώς μεγαλώνοντας αλλάζει ο ίδιος. Οπότε νομίζω ότι έχει να κάνει πάρα πολύ με αυτό. Εχει να κάνει με το DNA, έχει να κάνει με τα όνειρα, με τη φαντασία, έχει να κάνει με τη γνώση, είναι πολλά αυτά που καθορίζουν τον άνθρωπο. Στο τέλος μπορεί να το πεις πεπρωμένο, αλλά η πορεία προς το τέλος δεν είναι ακριβώς πεπρωμένο.

 

- Υπάρχει κάποιο σημείο του έργου που σας ενθουσιάζει ιδιαίτερα;

Ολο το έργο είναι πάρα πολύ δυνατό. Είναι τόσο σύγχρονο αυτό το έργο. Εχει τέσσερα επεισόδια και στα τέσσερα επεισόδια γίνονται συνέχεια ανατροπές. Είναι πάρα πολύ γρήγορο, είναι πάρα πολύ έντονο, είναι σαν να έχει γραφτεί σήμερα. Αλλά αυτό που με ενθουσιάζει κυρίως είναι πώς ο Σοφοκλής φτιάχνει την πλοκή και το τι λέγεται μέσα σε αυτήν την πλοκή.

 

- Η ηθική ευθύνη είναι μια από τις θεματικές που πραγματεύεται το έργο. Θεωρείτε ότι υφίσταται ή εκλείπει στις μέρες μας; Είναι ατομική ευθύνη ή συλλογική;

Νομίζω πως έτσι γίνονται τα πράγματα βλέπεις και καταστάσεις να μην είναι τόσο συλλογική. Η αλήθεια είναι πως μόνο στην καταστροφή γίνεται συλλογική δυστυχώς και όχι ολοκληρωτικά, μόνο έτσι κατά ομάδες γίνεται συλλογική. Νομίζω πως αυτό λέει και το έργο. Αν δεν ανακαλύψεις τον ίδιο σου τον εαυτό, πού μπορεί να έχεις κάνει λάθος εσύ και να βρεις έναν τρόπο άλλον να είσαι μέσα στην κοινωνία και χρήσιμος αλλά και ουσιαστικός, δεν μπορεί να φτιαχτεί μια κοινωνία η οποία πραγματικά αξίζει τον άνθρωπο.

 

- Ο «Οιδίπους Τύραννος» θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, που κάθε φορά οι σκηνοθέτες αναζητούν κάτι νέο, αναζητούν τη διαφορετική ματιά. Τι πιστεύετε ότι συμβάλλει στη δύναμη του έργου στην παράσταση που θα δούμε στο αμφιθέατρο του Κάστρου στην Καλαμάτα;

Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο υπάρχουμε όλοι οι ηθοποιοί μέσα σε αυτή την παράσταση. Είμαστε όλοι με μάσκες, ξεκινάμε με μάσκες, οι ρόλοι, οι χαρακτήρες βγάζουνε τη μάσκα και αυτό νομίζω ως εικόνα δημιουργεί κάτι πολύ ωραίο. Μιλώντας και με τους θεατές που έχουν δει την παράσταση, μου είπαν ότι τους βάζει σε μια άλλη διαδικασία, δεν είναι ούτε το σκηνικό ακριβώς ούτε άλλα πράγματα, είναι αυτό το πράγμα της μάσκας, είναι το μπες βγες που όλοι λίγο πολύ είναι ίδιοι. Ακόμα και ο Οιδίποδας και ο Κρέοντας και η Ιοκάστη βγαίνουν μέσα από ένα σύνολο, αυτό νομίζω ότι λέει πολλά.

 

- Η παράσταση θα ανέβει, επίσης, στις 25 και 26 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Πώς νιώθετε όταν παίζετε στην Επίδαυρο που είναι ίσως το πιο σημαντικό θέατρο του κόσμου;

Υπέροχα. Είναι μεγάλη μου χαρά πάντα όταν επιστρέφω εκεί. Είναι πολύ όμορφα, είναι ένα θέατρο στολίδι. Είναι ένα θέατρο που ανεβαίνοντας να παίξεις δεν σου επιτρέπει εύκολα να κάνεις το λάθος. Θα σε βοηθήσει το ίδιο το θέατρο να είσαι καλός, καλύτερος από άλλα θέατρα. Από εκεί και πέρα είναι μεγάλη μου χαρά που θα είμαι και πάλι φέτος στην Επίδαυρο και μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά που θα έχω παίξει ήδη 15-20 παραστάσεις πριν την Επίδαυρο, οπότε νομίζω ότι θα πάω με λιγότερο άγχος και πιο χαλαρός αλλά με καλό τρόπο.

 

- Οι περιοδείες για εσάς τους καλλιτέχνες αποτελούν ταυτόχρονα και μια ευκαιρία προορισμού. Εκτός από αυτό, υπάρχει προσωπικός χρόνος για ξεκούραση και διακοπές ή διακοπές και περιοδεία πάνε μαζί;

Θα πάνε μαζί φέτος, περιοδεία και διακοπές, θα πάνε μαζί με τα παιδιά. Θα ακολουθήσουν και τα παιδιά κάποιες στάσεις, οπότε θα είναι ταυτόχρονα.

 

- Τα παιδιά παρακολουθούν θέατρο; Ποια είναι τα σχόλιά τους μετά την κάθε παράσταση;

Καταρχήν βλέπουν τις παραστάσεις τις δικές μου, σχεδόν κάθε βράδυ, ειδικά το καλοκαίρι, όχι το χειμώνα, και βλέπουν και πολλά άλλα. Η κόρη μου είναι στο Μουσικό Σχολείο, παίζει μουσική και έχει ασχοληθεί και λίγο με το θέατρο. Ο γιος μου είναι πιο μικρός.

 

- Εσείς πότε και πώς αποφασίσατε να αφιερωθείτε στην υποκριτική;

Κάπως μεγάλος. Ημουν γύρω στα εικοσιτέσσερα όταν μπήκα στην Δραματική Σχολή. Αλλά μπήκα στην Δραματική Σχολή όχι σώνει και καλά για να κάνω καριέρα, μπήκα για να περάσω αυτό που περνάνε οι ηθοποιοί των δραματικών σχολών, που ασχολιούνται με την ποίηση, με το χορό, με το τραγούδι, με την ορθοφωνία. Το αποφάσισα βασικά στην πρώτη μου παράσταση που είχα ένα πάρα πολύ μικρό ρόλο στο έργο "Κοριολανός" του Σαίξπηρ, που σκηνοθετούσε ο Ρόμπερτ Στουρούα -ένας εξαιρετικός Γεωργιανός σκηνοθέτης με πρωταγωνιστή τον Κιμούλη, που ήταν και δάσκαλός μου στη σχολή. Οταν βγήκα στο Ηρώδειο πρεμιέρα, είπα "θέλω να γίνω ηθοποιός, μου αρέσει αυτό το πράγμα".

 

-Σας έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει και τηλεοπτικά. Πείτε μας, και δυο λόγια για τη νέα σειρά του Mega “To ναυάγιο» που έρχεται τη νέα σεζόν και συμμετέχετε.

Είναι μια πολύ ωραία ιστορία, είναι ένα σίριαλ εποχής με πάρα πολλούς χαρακτήρες και πολύ καλογραμμένο. Ολοι οι χαρακτήρες είναι δομημένοι και πιστεύω πως θα την αγαπήσει πολύ ο κόσμος.  Εγώ υποδύομαι τον Ιπποκράτη, ένα άνθρωπο που δουλεύει στο Λιμενικό τη δεκαετία του '60 που σώζει κάποιες ζωές στο ναυάγιο αυτό και μετά βλέπουμε κάποια άλλα πράγματα. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα.

 

Σημείωμα Σίμου Κακάλα

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε «δει» τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα.

Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας, Μουσική: Φώτης Σιώτας, Κίνηση: Σοφία Πάσχου, Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος, Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου, Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη, Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου, Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας, Social media: Ιdeation, Γραφίστας: Γιάννης Σταματόπουλος, Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος, Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Σπετσιώτη, Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη, Εκτέλεση παραγωγής: Kart Productions – Μαρία Ξανθοπουλίδου, Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Οιδίπους: Γιάννης Στάνκογλου, Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης, Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης, Εξάγγελος: Σίμος Κακάλας, Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας, Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ. Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Κορομπίλης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου. Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο viva.gr και στο βιβλιοπωλείο “Όλα χαρτί”. Η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 22 ευρώ και το μειωμένο στα 17 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, αμεα).

Επόμενες Παραστάσεις: 6/8 Αίγιο,  7/8 Πρέβεζα, 8/8 Αυγούστου Δωδώνη, 10/8 Μουδανιά, 11-12/8 Καβάλα, 13/8 Διόν, 16/8 Δελφοί, 18/8 Ανδρος, 25-26/8 Επίδαυρος, 1/9 Λάρισα, 3/9 Βόλος, 4/9 Πάτρα, 5/9 Ιωάννινα.

 

* Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας