Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 17:43

Γιώργος και Νίκος Στρατάκης αύριο στο Φεστιβάλ Δρόμου: "«Οδηγός» στο μουσικό μας πρόγραμμα είναι ο κόσμος"

Γιώργος και Νίκος Στρατάκης αύριο στο Φεστιβάλ Δρόμου: "«Οδηγός» στο μουσικό μας πρόγραμμα είναι ο κόσμος"

 

Αύριο Σάββατο θα απολαύσουμε τους αγαπημένους "πλανόδιους μουσικούς" Γιώργο και Νίκο Στρατάκη, παρέα με ολόκληρη τη μουσική ομάδα τους, για να μας προσφέρουν μια αξέχαστη καλοκαιρινή μουσική βραδιά.

Όλοι μαζί θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε με ένα ανανεωμένο ζωντανό πρόγραμμα, αποτελούμενο από αγαπημένες επιτυχίες τους, επιλεγμένες διασκευές, καθώς και νέα τους τραγούδια, για να γευτούμε αυτή τη μοναδική μουσική περιπέτεια που χρόνια τώρα έχουμε μάθει να ζούμε μαζί τους. Αλλωστε, είναι γνωστό πως κάθε live εμφάνισή τους είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και κάθε φορά διαφορετική!

"Μέσα από την συνολική ατομική και ομαδική μας δισκογραφία των 8 μουσικών μας άλμπουμ, κάθε φορά όπως και αυτή την φορά, την αναμιγνύουμε με τις ανεξάρτητες καινούργιες μουσικές παραγωγές εκτός δισκογραφίας που έχουμε καθώς και από τις διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών που μας αρέσει να κάνουμε. Αν και κάθε φορά «οδηγός» στο μουσικό μας πρόγραμμα είναι ο κόσμος, που κάθε φορά «παραδινόμαστε» στην ψυχοσύνθεση που δημιουργείται μεταξύ μας", λένε στην «Ε» τα αδέρφια από την Κρήτη Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, που ξεσηκώνουν σε κάθε τους εμφάνιση.

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

  • Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με την παραδοσιακή κρητική μουσική από τόσο μικρή ηλικία;

Γιώργος: Από την ηλικία των 9 χρόνων θυμάμαι πόσο πολύ θαύμαζα τους μουσικούς που ερχόντουσαν στα πανηγύρια του χωριού μας για να διασκεδάσουν τον κόσμο. Επηρεασμένος από αυτήν την όμορφη εικόνα στα παιδικά μου μάτια, αποφάσισα από αυτή την ηλικία πως ήθελα να γίνω σαν κι αυτούς τους μουσικούς για να διασκεδάζω τον κόσμο και χωρίς δεύτερη σκέψη ζήτησα από τον πατέρα μου να μου αγοράσει μια λύρα κι έτσι έγινε.

Νίκος: Εν συνεχεία, ο πατέρας μας, προκειμένου να κάνω μουσική παρέα στον αδελφό μου, μου αγόρασε αρχικά ένα μαντολίνο κι αργότερα ένα λαούτο, λες και γνώριζε την μέχρι σήμερα πορεία μας.

  • Ποιοι είναι οι μουσικοί που σας επηρέασαν περισσότερο και πώς;

Γιώργος: Όπως προανέφερα, όλοι οι μουσικοί που κατά διαστήματα έρχονταν στα πανηγύρια του χωριού μας, αλλά και οι ντόπιοι μουσικοί του χωριού μας, ήταν όλοι τους λίγο πολύ αφορμή επηρεασμού, μέχρι και μετά την εφηβεία που άρχισα να κατασταλάζω στα θέλω του «μέσα» μου.

Νίκος: Εγώ είχα τη μοναδική ευκαιρία να θητεύσω από την ηλικία των 11 ετών μέχρι και την ενηλικίωσή μου στο πλευρό του μεγάλου δασκάλου Ψαραντώνη, που πραγματικά για μένα ήταν αρχικά ένα «πανεπιστήμιο» τόσο μουσικά όσο και αναπτυξιακά ως παιδί, μέχρι να αποκτήσω και τις μετέπειτα εμπειρίες μου.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας μουσικό όργανο και γιατί; Ενώ μας αρέσουν ηχητικά και άλλα μουσικά όργανα πέρα των παραδοσιακών, τα αγαπημένα μας μουσικά όργανα εξακολουθούν να είναι αυτά με τα οποία ξεκινήσαμε. Αυτά είναι που μας συντροφεύουν μέχρι και σήμερα και αυτά είναι που μας έδειξαν, άνοιξαν και οδήγησαν σε όμορφα μουσικά μονοπάτια, αλλά κυρίως είναι αυτά που αφύπνισαν και εξακολουθούν να αφυπνίζουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας.
  • Πώς προέκυψε η απόφαση να συνεργαστείτε επαγγελματικά ως αδέλφια; Αν και ξεκινήσαμε μαζί από παιδιά, οι δρόμοι μας χώρισαν μουσικά και ενωθήκαμε ξανά τα τελευταία 15 χρόνια. Το εκλάβαμε ως ένα ανεξήγητο σχέδιο που είχε η ζωή για μας και που μάλλον κάπως έτσι έπρεπε να γίνει, ώστε να συγκεντρώσουμε ξεχωριστά μουσικές εμπειρίες, για να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να ενωθούμε ξανά και μέσα από το συνονθύλευμα των εμπειριών μας να βγει το σημερινό αποτέλεσμα.
  • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως μουσικοί που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική;

Ευτυχώς αντιληφθήκαμε άμεσα το γεγονός πως ο καθένας μας έρχεται μία φορά σε αυτόν τον κόσμο και θα πρέπει να ζήσει τη ζωή που του χαρίστηκε με σεβασμό και όπως επιθυμεί, χωρίς να καθοδηγείται από το τι θα πει ο κόσμος αλλά κυρίως να μην ζει για τον κόσμο. Αυτό μας βοήθησε στο να μην φοράμε παρωπίδες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος που ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική, που πραγματικά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος που ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική. Με άλλα λόγια διαπιστώνουμε μέχρι και σήμερα πώς όσο πιο ελεύθερα και με την ψυχή σου εκφράζεσαι, τόσο πιο άμεσα διαπιστώνεις το τι είναι πραγματικά σωστό και το τι δεν είναι.

  • Τι σας εμπνέει όταν γράφετε και ενορχηστρώνετε τα τραγούδια σας; Η έμπνευση μας προέρχεται κυρίως από την ψυχική μας κάθε φορά ιδιοσυγκρασία. Τα θέματα της δημιουργικότητάς μας τα αντλούμε κυρίως από την καθημερινότητα της ζωής και το εύρος των συναισθημάτων που προκαλούνται μέσα από τη ζωή μας.
  • Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά που σας έχει προσφέρει η μουσική μέχρι σήμερα; Πρόσφατα, σε μια εμφάνισή μας, ήρθε ένας 15χρονος με τη μητέρα του για να μας γνωρίσουν και να μας μιλήσουν από κοντά και φεύγοντας μας είπε ο νεαρός: «Σας ακούω από τότε που γεννήθηκα…». Είναι μία από τις πιο πρόσφατες όμορφες, χαρούμενες και συγκινητικές στιγμές που έχουμε ζήσει, μέσα σε τόσες άλλες.
  • Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας ως καλλιτέχνες και πώς οραματίζεστε το μέλλον σας στη μουσική; Συνεχίζουμε να πορευόμαστε όπως ξεκινήσαμε χωρίς σχέδιο και πυξίδα, παρατηρώντας και ακολουθώντας τα σημάδια που μας οδηγούν στην πορεία μας κάθε φορά. Είναι ότι σημαντικότερο να ζεις και να παρατηρείς το παρόν σου ανακαλύπτοντας μέσα από αυτό τα επόμενα σου βήματα.
  • Πώς ήταν η εμπειρία του Νίκου να δουλεύει με τον Ψαραντώνη και ποια μαθήματα πήρε από αυτή τη συνεργασία;

Οπως ανέφερα και προηγουμένως, ήταν μία μοναδικά απίστευτη ευκαιρία που μου έδωσε η ζωή στο να παραμείνω στο πλευρό αυτού του ιδιαίτερου ανθρώπου και μουσικού για περίπου 10 χρόνια, ζώντας και συγκεντρώνοντας εμπειρίες ζωής. Γνώρισα δίπλα του αξίες τόσο μουσικές όσο και ανθρώπινες που ήταν και είναι ως φάρος στη ζωή μου.

  • Υπάρχουν κάποιοι σύγχρονοι καλλιτέχνες που σας επηρεάζουν ή με τους οποίους θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Δεν είναι αυτοσκοπός το να συνεργαστούμε με όσους καλλιτέχνες θαυμάζουμε και παρακολουθούμε. Πιστεύουμε όμως στη δύναμη της μουσικής και την «αφήνουμε» με προσοχή να μας «παρασύρει» σε όποια γόνιμη συνεργασία προκύψει.

  • Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το καινούργιο σας πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στο μεσσηνιακό φεστιβάλ;

Μέσα από την συνολική ατομική και ομαδική μας δισκογραφία των 8 μουσικών μας άλμπουμ, κάθε φορά, όπως και αυτή την φορά, την αναμιγνύουμε με τις ανεξάρτητες καινούργιες μουσικές παραγωγές εκτός δισκογραφίας που έχουμε, καθώς και από τις διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών που μας αρέσει να κάνουμε. Αν και κάθε φορά «οδηγός» στο μουσικό μας πρόγραμμα είναι ο κόσμος, που κάθε φορά «παραδινόμαστε» στην ψυχοσύνθεση που δημιουργείται μεταξύ μας.