Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 21:20

"Ο αρχοντοχωριάτης" σε σκηνοθεσία Κ. Κατσουλάκη στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ

Γράφτηκε από την

Ο αρχοντοχωριατισμός... είναι τελικά διαχρονικός, αφού από το 1670 που ο Μολιέρος έγραψε τον "Αρχοντοχωριάτη" μέχρι σήμερα, ο νεοπλουτισμός και η ξιπασιά καλά κρατούν.
Θέλοντας να τα καταδείξουν λοιπόν ως αρνητικά παραδείγματα το ΔΗΠΕΘΕΚ και ο σκηνοθέτης Κώστας Κατσουλάκης, αποφάσισαν να ανεβάσουν τον μολιερικό "Αρχοντοχωριάτη" στην παιδική σκηνή, κάνοντας πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου.
Ο σκηνοθέτης μας μίλησε για τις προσαρμογές που έγιναν, ώστε το έργο να είναι κατανοητό από τα παιδιά και για τη σημασία που έχει να έρχονται από μικρά σε επαφή με τα κλασικά κείμενα.

- Ο Μολιέρος και το συγκεκριμένο έργο είναι για παιδιά; Τι αλλαγές - μετατροπές έχουν γίνει για τήν παιδική σκηνή;
«Ο Μολιέρος είναι από τους μεγαλύτερους κλασικούς συγγραφείς του παγκοσμίου θεάτρου. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να έρχονται σε επαφή με τα κλασικά έργα, πόσω μάλιστα με το συγκεκριμένο που έχοντας τη δομή παραμυθιού, περνάει πολλά νοήματα και διδάγματα στους μικρότερους. Ο Μολιέρος χαρακτηρίζει το έργο του κωμωδία-μπαλέτο και είναι μια παράσταση με πολύ γέλιο, πλημμυρισμένη με μουσική, χορό και πάρα πολλά κοστούμια. Μια δουλειά που θα κερδίσει εκτός από τους μικρούς μας φίλους και τους μεγάλους! Οι αλλαγές που έχει υποστεί το έργο σ' αυτή τη διασκευή επηρεάζει την διάρκειά του και όχι το βασικό θέμα».

- Πόσο επίκαιρο είναι το έργο; Συναντάμε αρχοντοχωριάτες σήμερα;
«Αν και το έργο γράφτηκε το 1670 νομίζω ότι ακόμα συναντάμε τύπους σαν τον κύριο Ιορδάνη, νεόπλουτους που πιστεύουν ότι με το χρήμα μπορούν να κερδίσουν γνώση και κοινωνική καταξίωση. Οταν δε αυτό γίνεται εμμονή και σκοπός ζωής, τότε τα συγκεκριμένα άτομα φτάνουν στη γελοιότητα και τον μαϊμουδισμό».

- Ολη αυτή η κρίση που περνάει η χώρα μας, η κοινωνία θα μετριάσει ίσως τέτοια φαινόμενα;
«Με την κρίση που περνάει η χώρα μας δεν πιστεύω ότι θα λιγοστέψουν οι πλούσιοι αλλά θα αυξηθούν οι φτωχοί. Κατά συνέπεια και δοθείσης ευκαιρίας βλέπω το φαινόμενο του μαϊμουδισμού και της επιθυμίας για εισβολή στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα να λάμψει!!!».

- Πότε πάτε πρεμιέρα και ποιοι είναι οι συντελεστές και οι ηθοποιοί;
«Η πρεμιέρα είναι την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, τη μουσική την έχει κάνει ο Νίκος Ξανθούλης, τις χορογραφίες η Μαρία Λαδά, τα σκηνικά, τα κουστούμια και το φωτισμό ο Κώστας Κατσουλάκης και βοηθός σκηνοθέτη είναι Μαριέττα Αντιβάση.
Παίζουν: Περικλής Αλμπάνης, Μαρίνα Ταβουλάρη, Γιώργος Τσαπόγας, Μαρία Γουλά, Γιώργος Πασάκος, Εύη Γιαννακοπούλου, Μαριέττα Αντιβάση και Χρήστος Νικιταΐδης».

 

Συνέντευξη στη Μαρία Τομαρά