Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 15:33

Παρουσίαση βιβλίου της Thea Halo στην Τρίπολη

Γράφτηκε από την

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου πραγματοποιείται σήμερα στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Thea Halo ταξιδεύει για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα, από την Αμερική όπου ζει, και κάνει μια στάση στην αρκαδική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει το βιβλίο της «Ούτε το όνομά μου».
Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Πειραματικού Γυμνασίου Τρίπολης. Το βιβλίο της Thea Halo περιγράφει τη συγκινητική ιστορία της μητέρας της, Sano (Ευθυμία Βαρυτιμιάδου), η οποία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναγκάστηκε, σε ηλικία μόλις 10 ετών, να εγκαταλείψει το χωριό της στον Πόντο κυνηγημένη από τους Τούρκους. Βρέθηκε στο Κουρδιστάν και από ‘κεί στο Λίβανο, απ’ όπου μετέβη με μυθιστορηματικό τρόπο στην Αμερική.
Χάρη στις προσπάθειες της κόρης της κατάφερε να ξετυλίξει το κουβάρι της προσωπικής ιστορίας και να ανακαλύψει το χωριό τους, Αγιο Αντώνιο της Κερασούντας. Ετσι, 70 χρόνια μετά τον εκπατρισμό της, η συγγραφέας μαζί με τη μητέρα της επιστρέφουν στην Τουρκία, αναζητώντας το πατρικό της σπίτι.
Το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου», το οποίο είναι μια αυθεντική κατάθεση ψυχής, αποτελεί κι ένα σπάνιο ντοκουμέντο του διωγμού αλλά και της σφαγής εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, που αποσιωπά η Τουρκία - και γι’ αυτό το λόγο κατέκτησε αμέσως μια πολύ σημαντική θέση στη διεθνή ιστορική βιβλιογραφία.
Η συγγραφέας Thea Halo ξεκίνησε την καριέρα της ως ζωγράφος. Το 1992 ξεκίνησε να γράφει ποίηση, διηγήματα και δοκίμια, ενώ λίγο αργότερα επιδόθηκε στην καταγραφή των απομνημονευμάτων της μητέρας της Sano. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός σε διάφορους σταθμούς στη Νέα Υόρκη, ενώ αρθρογραφούσε και στον εβδομαδιαίο Τύπο. Για το ποιητικό και δοκιμιακό της έργο έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, ενώ τον Ιούνιο του 2009, τόσο στην ίδια όσο και στη μητέρα της αποδόθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

NEWSLETTER