Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 08:33

Ελένη Καστάνη - Ρένος Χαραλαμπίδης - Αλέξανδρος Ρήγας στην "Ε": «Το γυαλί του έρωτα δε ραγίζει... παρά μόνο γυαλίζει!»

Γράφτηκε από την

Μια πολύ διασκεδαστική παράσταση ανεβαίνει στη φιλόξενη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη: «Χωρίζουμε λέμε...» δηλώνει αποφασιστικά το αχώριστο δίδυμο Ρήγα - Αποστόλου, υπογράφοντας ένα έργο που φλερτάρει με την επιθεώρηση... αφού πέρα από τα ερωτικά μπερδέματα των ηρώων, φωτίζεται χιουμοριστικά και το πλαίσιό τους. Η σύγχρονη πραγματικότητα. 

Επάνω στη σκηνή πρωταγωνιστούν δύο από τις πιο γνωστές μας θεατρικές - τηλεοπτικές - κινηματογραφικές φιγούρες: η Ελένη Καστάνη και ο Ρένος Χαραλαμπίδης. Μαζί τους και ο Αλέξανδρος Ρήγας, ο οποίος έχει γράψει... τα δικά του χιλιόμετρα στο θέαμα - τόσο ως δημιουργός όσο και ως ηθοποιός/σκηνοθέτης. 

Και οι τρεις τους δέχτηκαν να το φιλοσοφήσουμε λιγάκι... με αφορμή τη συγκεκριμένη παράσταση και το θέμα της. Ιδιαίτερα μάλιστα αφού η αποφασιστικότητα του τίτλου μάλλον κάμπτεται από τις απρόοπτες εξελίξεις! 

Περί γάμων, σχέσεων και χωρισμών λοιπόν - ή αλλιώς, περί πολέμου και ειρήνης...

- Τα διαζύγια στον σύγχρονο κόσμο είναι θεσμός ισχυρός... όσο και ο γάμος. Αυτό είναι καλό, κακό ή αναπόφευκτο;

Αλέξανδρος Ρήγας: «Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω μια ρήση του Woody Allen: "Η αιτία των διαζυγίων είναι ο γάμος...". Ασφαλώς πρόκειται για χιούμορ, έχει όμως μέσα του την απόλυτη αλήθεια. Και δεν το λέω αρνητικά ούτε μοιρολατρικά, κατά καμιά έννοια. Από τη στιγμή που ο γάμος υπάρχει ως θεσμός, βρίσκω απόλυτη ανάγκη και απόλυτη έκφραση της ελευθερίας του ατόμου να υπάρχει και το διαζύγιο.

Το ότι δύο άνθρωποι δέχονται και επιθυμούν οικειοθελώς να δεθούν, όπως λέμε, με τα αόρατα δυνατά δεσμά του γάμου, σημαίνει ακριβώς ότι έχουν και την ελευθερία να αφήσει ο ένας το χέρι του άλλου... πάντα για καλό ελπίζω.

Εξάλλου στο μυαλό μου, αυτό είναι κάτι που ισχυροποιεί τον γάμο. Η ελευθερία δηλαδή που έχει το οποιοδήποτε ζευγάρι, να σταματήσει το κοινό του ταξίδι ανά πάσα στιγμή, είναι ακριβώς αυτό που δίνει τόση μαγεία και ουσία σε αυτό το κοινό ταξίδι».

- Το γέλιο που βγάζει η δική σας παράσταση από ποιες πηγές πηγάζει; 

Ελένη Καστάνη: «Από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Είναι καλό να τα σατιρίζουμε, ώστε να τα "γλυκαίνουμε" κατά κάποιον τρόπο! Ο σοφός λαός πάντα το έκανε, "γελάει με τα χάλια του". Κάτι αντίστοιχο και με πολύ ευρηματικό τρόπο έκανε κι ο Αλέξανδρος. Θυμάσαι τα δικά σου, των φίλων σου, των συγγενών σου αντίστοιχα... και γελάς. 

Το χιούμορ είναι σωτήριο, είναι το αντίδοτο σε όσα περνάμε και σε όσα θα περάσουμε».

- Ποια είναι η "κόκκινη γραμμή" που δεν πρέπει να περνούν οι σύζυγοι/συμβίοι, ώστε... να παραμένουν σύζυγοι ή συμβίοι;

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Ποτέ δεν πρέπει να θίγεται η αξιοπρέπεια του άλλου. Τόσο απλά».

- Αν ραγίσει το γυαλί του έρωτα, τι πιστεύετε, μπορεί να ξανακολλήσει;

Αλέξανδρος Ρήγας: «Το γυαλί του έρωτα είναι άθραυστο, αλεξίσφαιρο και παντοτινό... για όσο κρατάει! Δε ραγίζει, παρά μόνο γυαλίζει!».

- Τα ψυχολογικά και τα ερωτικά ζητήματα των ανθρώπων βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο, ακόμα και σε περιόδους οικονομικο-πολιτικής κρίσης;

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Ο άνθρωπος πάντα μέσα στο χρόνο θα ασχολείται με τα ίδια θέματα. Και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η προτεραιότητά του. Ειδικά σε περιόδους κρίσης καλούμαστε να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας...».

- Σε μια σχέση, πάνω από δύο είναι πλήθος. Πόσοι... καλοί χωράνε όμως τελικά (ή προσπαθούν να χωρέσουν);

Ελένη Καστάνη: «Σε μια σχέση ερωτική, που καταλήγει οικογενειακή, δύο είναι αρκετοί. Μπορεί όμως στην πορεία να διαπιστώσεις ότι δεν ταιριάζεις... και τότε γίνονται τρεις ή τέσσερις... μέχρι να βρεις το άλλο σου μισό, αυτό που σε ολοκληρώνει και σε καλύπτει».

- Σ' έναν "εμφύλιο", πόσες πλευρές μπορεί να έχουν το δίκιο με το μέρος τους; Και τι απαιτεί η κατάπαυση πυρός;

Αλέξανδρος Ρήγας: «Στον ιδιάζοντα αυτόν "εμφύλιο" των ζευγαριών, όπως αναφέρετε, δεν υπάρχει περίπτωση νίκης για καμιά από τις δυο πλευρές - και δε θα έπρεπε καν να τίθεται τέτοιο θέμα δηλαδή. Κι αυτό γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, είναι ο μοναδικός πόλεμος κατά τον οποίο τα δύο αντίπαλα μέρη κοιμούνται τακτικά με τον... εχθρό.

Στον συγκεκριμένο "εμφύλιο", λοιπόν, δεν τίθεται θέμα δίκιου. Η κατάπαυση πυρός είναι θέμα κατανόησης, αμοιβαίας υποχώρησης, διευκόλυνσης και αγάπης.... Τι να το κάνεις το δίκιο αν έχεις έναν άνθρωπο να σε αγαπάει και να σε προστατεύει και να σε νοιάζεται;».

- Το να αλλάζει κανείς γνώμη... είναι υγεία ή πρόβλημα;

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Οταν αλλάζει κανείς γνώμη μετά από σκέψη, είναι υγεία. Οταν αλλάζει γνώμη σαν να αλλάζει πουκάμισο... είναι απλά επικίνδυνο».

- Τελικά ποιο είναι το μυστικό της ισορροπίας, είτε στο πλαίσιο μιας σχέσης είτε εκτός;

 Ελένη Καστάνη: «Η αμοιβαία εκτίμηση κυρίως. Η αλληλοκατανόηση και οι αλληλοϋποχωρήσεις. Να προσπαθείς να καταλάβεις τον άλλον και να τον αγαπήσεις γι' αυτό που είναι. Η αγάπη όλα τα εξισορροπεί!». 

  

«ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΛΕΜΕ...»

Ενα ζευγάρι -με πολλά μαζεμένα ο ένας για τον άλλο- απευθύνεται σε δικηγόρο για το διαζύγιό του. Ο δικηγόρος όμως καταλήγει να είναι κάτι παραπάνω από δικηγόρος... και το ζευγάρι καταλήγει να φύγει αλλιώς απ’ ό,τι σχεδίαζε!

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ρήγα, τα σκηνικά της Λίας Ασβεστά και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Ενδυματολόγος της παράστασης είναι η Κατερίνα Ανδρικοπούλου.

Επίσης, εκτός από τους 3 πρωταγωνιστές Ελένη Καστάνη - Ρένο Χαραλαμπίδη - Αλέξανδρο Ρήγα, συμμετέχουν μέσω βίντεο, ως μάρτυρες στην υπογραφή του διαζυγίου, οι εξής ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βασιλική Ανδρίτσου, Κώστας Αποστολάκης, Χρυσούλα Διαβάτη, Κώστας Δόξας, Γιάννης Ζουγανέλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μπέσυ Μάλφα, Δημήτρης Μαυρόπουλος,  Νίκος Μουτσινάς, Αννα Παναγιωτοπούλου, Τζέσυ Παπουτσή, Σπύρος Πούλης.

 

Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 

και Τρίτη 1η Δεκεμβρίου

Από 2 παραστάσεις καθημερινά 

(μία απογευματινή στις 6 μ.μ. 

και μία βραδινή στις 9.15 μ.μ.)

 

Η "Ε" και το eleftheriaonline.gr κλήρωσαν 6 διπλές προσκλήσεις για τις δύο απογευματινές παραστάσεις. Οι τυχεροί είναι:

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/11 - 6 μ.μ.

Γεωργία Μανδραπήλια

Προκόπης Μπομπόνης

Ελευθερία Μαρία Παφίτη

 

ΤΡΙΤΗ 1/12 - 6 μ.μ.

Νικόλαος Ουτσικούνης

Φωτεινή Σταθουλοπούλου

Χριστίνα Βλάσση

Η προπώληση συνεχίζεται στο Πνευματικό Κέντρο με μειωμένη τιμή 10 ευρώ.