Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 14:32

Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων Ι Γ. Μασσαβέτας

 

Νέος πόλεμος εντυπώσεων για το κόστος μετάβασης και παραμονής της πρωθυπουργικής συντροφίας στην Αβάνα. Δεν ξέρω αν συνιστά δημοσιογραφική υπερβολή η εκτίμηση, από τον συνάδελφο Γιώργο Παπαχρήστο, βάσει στοιχείων που του έδωσε «πιλότος που οδηγεί πανομοιότυπο αεροσκάφος», ότι για τις δεκατέσσερις ώρες πτήσης τα συνολικά έξοδα φθάνουν τις 300.000. Το απολύτως βέβαιο είναι ότι δεν φτάνουν ούτε για «πήγαινε-έλα» εντός Ελλάδος τα 22.000 στα οποία κατεβάζει το κόστος η κυβέρνηση με «non paper» που διοχέτευσε.

Ως τώρα ήταν γνωστό ότι κάθε ώρα πτήσης του συγκεκριμένου αεροσκάφους κοστίζει 5.500 ευρώ σε κατανάλωση καυσίμων, δικαιώματα και αμοιβές προσωπικού. Και μόνο αυτό οδηγεί, με έναν απλό πολλαπλασιασμό, σε μια πρώτη επιβάρυνση του Δημοσίου της τάξης των 77.000 ευρώ. Αρα, αν κατάφεραν ο πρωθυπουργός και οι συνοδοί του να ρίξουν το ελάχιστο κόστος κάτω και από το ένα τρίτο, πάνε για Νόμπελ Οικονομίας. 

Το θέμα όμως δεν είναι τόσο το ακριβές κόστος, που ασφαλώς κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί. Αλλά η νοοτροπία του αρχοντοχωριατισμού που διέπει το πολιτικό μας εποικοδόμημα. Και αυτό δεν χρεώνεται μόνο στην σημερινή κυβέρνηση. Διότι το «προεδρικό αεροσκάφος» δεν το αγόρασαν οι σημερινοί. Αποκτήθηκε το 2003. Τον καιρό «που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα» χάρη στη μεγάλη φούσκα της ελληνικής οικονομίας. Που ήταν και τότε υπερχρεωμένη.

Λες και πρόκειται να ταξιδέψει ο πλανητάρχης, ή έστω ο ηγέτης κάποιας χώρας που τα μεγέθη της, οικονομικά και πολιτικά, την  κατατάσσουν στις «υπερδυνάμεις». 

Τώρα όμως, που έχουμε μια «αριστερή», «λαϊκή» κυβέρνηση, θα περίμενε κανείς μια άλλη συμπεριφορά. Να πει ο σύντροφος Αλέξης το «άπαγε του αρχοντοχωριατισμού». Και να πάει στην Αβάνα με μια απλή αεροπορική εταιρεία, μέσω Μαδρίτης, που ασφαλώς θα φρόντιζε να του προσφέρει ένα άνετο ταξίδι και θα λάμβανε όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του. 

Αλλά ξέχασα. Αυτά είναι για κάποιους που εδώ, ένθα ανθεί, πέραν της ελαίας και πορτοκαλέας, η περίσσια αριστεροσύνη, τους χαρακτηρίζαμε έκπαλαι «δεξιούς».  

Δεν θα ξεχάσω την εικόνα του Ούλοφ Πάλμε, σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Σουηδίας, να αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατέβαινε ως απλός άνθρωπος από ένα αεροσκάφος των Σκανδιναβικών Αερογραμμών (SAS) που εκτελούσε το δρομολόγιο Στοκχόλμη - Κοπεγχάγη - Αθήνα. Αλλά αυτός, για τους δικούς μας «επαναστάτες», ήταν... δεξιός.  

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER