Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 14:33

Τα θέλουν και τα λένε; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Τα θέλουν και τα λένε; | Γ. Μασσαβέτας

 

Κατά τον νέο υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, που διαδέχτηκε τον Γιώργο Σταθάκη στον τελευταίο ανασχηματισμό, η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής. Κατά την άποψή του, που εξέφρασε με συνέντευξη στην χριστουγεννιάτικη έκδοση της «Καθημερινής», αν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξασφαλιστεί η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

 

Ουδείς αμφισβητεί ότι ο κ. Παπαδημητρίου έχει κάνει, όπως και πολλοί άλλοι οικονομολόγοι, εξαιρετικές σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι αν ο νέος υπουργός έχει μεγαλύτερη συνάφεια με την πραγματική οικονομία, με τη ζωή, τη ζώσα οικονομική πραγματικότητα, από όση είχαν άλλοι αστέρες των οικονομικών σπουδών και θεωριών, όπως για παράδειγμα ο πολύς Γιάνης Βαρουφάκης. 

 

Είναι προφανές ότι διαφεύγει της προσοχής του κ. Παπαδημητρίου -ηθελημένα ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα- μια χειροπιαστή πραγματικότητα: Οτι ενώ η Ελλάδα έχει επί 6 χρόνια αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης, μια γειτονική χώρα που είναι νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει εξασφαλισμένο, την ίδια περίοδο, θετικό δείκτη ανάπτυξης, ο οποίος, κατά το οικονομικό έτος 2015 έφτασε στο 3,6%. 

 

Πρόκειται βεβαίως για τη Βουλγαρία. Η οποία με βασικό εργαλείο τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές -ανώτατος συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι το 10%- έχει γίνει πόλος έλξης για επενδυτικά κεφάλαια, από Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Ολλανδία, Αυστρία και άλλες χώρες. Κυρίως όμως έχει… ρουφήξει 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις, με μέσο όρο απασχολούμενων, ανά επιχείρηση, τα 9 άτομα - δηλαδή συνολικώς πάνω από 130.000 θέσεις εργασίας. Που χάνονται από την Ελλάδα, μαζί με τις αντίστοιχες εισφορές που θα πριμοδοτούσαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. 

 

Κατά τα επίσημα στοιχεία του βουλγαρικού Εμπορικού Μητρώου, οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί -και συνεχίζουν να εγκαθίστανται- στη Βουλγαρία καταλαμβάνουν σε αριθμό (15.000) τη δεύτερη θέση. Με πρώτες εκείνες των βρετανικών συμφερόντων (15.500) και τρίτες τις επιχειρήσεις ρώσικης προελεύσεως.  

 

Δεν αναρωτιέται ο νέος οικονομικός φωστήρας της κυβέρνησης γιατί έφυγαν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και πήγαν ειδικώς στη Βουλγαρία; Για τα μάτια κάποιας όμορφης Βουλγάρας; Ή για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς; Και πόσο «αναπτυξιακό» είναι το δικό μας φορολογικό καθεστώς όταν, αντί να προσελκύει τις αναγκαίες ξένες επενδύσεις, διώχνει και τις δικές μας να μεταναστεύσουν; Μήπως είναι καιρός να… προσγειωθείτε;

 

 

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

 

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER