Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 17:52

Πότε μια νέα επιχειρηματική ιδέα είναι καλή;

Γράφτηκε από την
Πότε μια νέα επιχειρηματική ιδέα είναι καλή;

Του Χρήστου Πολίτη, οικονομολόγου MSc

Σήμερα, όλοι αποδέχονται το γεγονός ότι για μια επιτυχημένη πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο η ύπαρξη μιας καλής αρχικής ιδέας αποτελεί ορόσημο. Ωστόσο, τα κριτήρια με βάση τα οποία μια ιδέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «καλή» και επιχειρηματικά αξιοποιήσιμη μοιάζουν θολά. Στο παρόν άρθρο διαβάστε έναν σύντομο οδηγό αξιολόγησης των προοπτικών επιτυχίας νέων ιδεών.

 

 

Βήμα 1ο: Κατανόηση της αγοράς και των πελατών

Ενας επιχειρηματίας οφείλει πρώτα απ’ όλα να κατανοήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών καθώς και την αγορά στην οποία αυτοί λειτουργούν. Θα πρέπει να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά τόσο με το μακροπεριβάλλον της επιχείρησής του, δηλαδή τους δημογραφικούς, οικονομικούς, τεχνολογικούς, πολιτικούς και λοιπούς παράγοντες, όσο και για το μικροπεριβάλλον της, όπως τους προμηθευτές, ανταγωνιστές, εργαζόμενους και πιστωτές. Αν δεν προηγηθεί αυτή η διαδικασία συλλογής πληροφοριών και καλής κατανόησης της τρέχουσας αγοραστικής συμπεριφοράς των πελατών, τότε ενδέχεται η τελική του ιδέα να στηρίζεται σε υποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Βήμα 2ο: Διαμόρφωση της ιδέας

Σύμφωνα με τη θεωρία του μάρκετινγκ, προοπτικές επιτυχίας έχει οποιοδήποτε επιχειρηματικό εγχείρημα προσβλέπει στην εξυπηρέτηση μιας ανθρώπινης ανάγκης, η οποία είτε δεν εξυπηρετείται από κανέναν μέχρι σήμερα, είτε εξυπηρετείται μεν, αλλά μέσα από το συγκεκριμένο εγχείρημα θα εξυπηρετείται πλέον καλύτερα.

 

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, ο επιχειρηματίας καλείται, βασισμένος στην προηγούμενη έρευνά του περί των αναγκών και επιθυμιών των πελατών του, να αποφασίσει πρώτον σε τι είδους πελάτες θέλει να απευθυνθεί (δηλαδή την αγορά στην οποία θα στοχεύσει) και δεύτερον, να αναζητήσει τρόπους για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους καλύτερα απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές του. Ο βαθμός στον οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί, κρίνει ουσιαστικά και την ποιότητα της νέας ιδέας του.

Για παράδειγμα, σε αίσθημα καλύτερης ικανοποίησης μιας ανθρώπινης ανάγκης, και συνεπώς απώτερος στόχος οποιασδήποτε νέας επιχειρηματικής ιδέας, δύναται να οδηγήσει η προσφορά:

1) καλύτερης ποιότητας προϊόντος/υπηρεσίας, ή

2) ομορφότερης εμφάνισης του ίδιου προϊόντος, ή

3) ανταγωνιστικότερης τιμής, ή

4) ευκολότερης χρήσης και πρόσβασης στο προϊόν/υπηρεσία, ή

5) μεγαλύτερης ποικιλίας σε επιλογές, ή

6) βελτιωμένης εξυπηρέτησης πελατών και παροχής εγγυήσεων κ.ά.

Πρόκειται ουσιαστικά για την απάντηση στην ερώτηση των πελατών «Γιατί θα πρέπει να αγοράσω τη μάρκα σας;».

 

Βήμα 3ο: Σχεδιασμός της υλοποίησης της ιδέας

Το να διαθέτει ένα προϊόν/υπηρεσία κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι απαραίτητο μεν, αλλά δεν είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει την εμπορική επιτυχία. Υπάρχει ένα σύνολο αρκετών ακόμα τεχνικών ζητημάτων που θα πρέπει να εξεταστούν προτού μια νέα ιδέα κριθεί ως υλοποιήσιμη. Οι οικονομολόγοι αναφέρονται συνήθως σε αυτά ως «τα τέσσερα P του μάρκετινγκ»:

1) Προϊόν (Product)

Αφορά τις αποφάσεις για όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, τη συσκευασία, την επωνυμία μάρκας, την παροχή εγγύησης κ.λπ.

2) Τιμή (Price)

Αφορά τις αποφάσεις για την τιμή και τη γενικότερη τιμολογιακή πολιτική του προϊόντος/υπηρεσίας.

3) Τόπος (Place)

Αφορά την επιλογή του τρόπου με τον οποίο το προϊόν/υπηρεσία θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή, δηλαδή την επιλογή δικτύου διανομής (χονδρέμποροι, λιανέμποροι κ.λπ.).

4) Προώθηση (Promotion)

Αφορά την οργάνωση διαφημίσεων, βραχυπρόθεσμων κινήτρων για πωλήσεις, δημοσίων σχέσεων κ.λπ.

Αν ένας επιχειρηματίας έχει εφαρμόσει προσεκτικά τα 3 αυτά βήματα έρευνας και σκέψης και αν όσα οραματίζεται για την επιχείρησή του ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια, τότε πράγματι η ιδέα του είναι πιθανότατα καλή!

Κλείνοντας, στο ερώτημα αναφορικά με το από πού μπορούν να προέλθουν οι νέες ιδέες, η απάντηση είναι «από παντού». Ενδέχεται να προέλθουν ως σκέψη κατά τις διάφορες δραστηριότητες του ατόμου τόσο στο περιβάλλον του σπιτιού και της δουλειάς όσο και σε κάποιο χόμπι. Ενδέχεται ακόμα να προκύψουν ως τυχαία ανακάλυψη ή και ως αποτέλεσμα σκόπιμης έρευνας. Κοινή συνισταμένη όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποτελεί η προσπάθεια κατανόησης των ανθρώπινων αναγκών και η εύρεση καινοτόμων τρόπων ικανοποίησής τους.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Armstrong G. και Kotler P., Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ, Επιμέλεια-πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Μάρω Βλαχοπούλου, Εκδόσεις Επίκεντρο.

 

Διαβάστε την Τρίτη, 11/2/20

Ποια τα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός καλού επιχειρηματία;


NEWSLETTER