Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 10:49

Ζοφερή εικόνα ιδιωτικοποίησης του εθνικού συστήματος Υγείας

Γράφτηκε από την
Ζοφερή εικόνα ιδιωτικοποίησης του εθνικού συστήματος Υγείας

 

Του Δημήτρη Σωφρονά*

 

Ολα ξεκίνησαν ξαφνικά όταν ο νυν πρωθυπουργός στο τέλος του 2019 αναφώνησε στη Βουλή των Ελλήνων την περιβόητη πλέον φράση “και τώρα θα ανατριχιάσετε” ακολουθούμενη από την ανακοίνωση της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) σε ιδιωτικού (ΝΠΙΔ) και με πιλοτική έναρξη σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία.

Αυτός ο κεραυνός εν αιθρία προετοιμαζόταν βέβαια καιρό από αυτούς που βρέθηκαν πρόσφατα στην εξουσία και που διακατέχονταν από τις ιδεοληψίες της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Επιχείρησαν αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς δεν είχε επιχειρήσει: να ιδιωτικοποιήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).Η μετετροπή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ θα έπρεπε συνεπώς να προηγηθεί.

Το ΕΣΥ, του οποίου οι απαρχές βρίσκονται στο1983, εγκαθιδρύθηκε απο την κυβέρνηση του τότε ΠΑΣΟΚ και με τη συνεπικουρία όλων των προοδευτικών δυνάμεων αποτέλεσε μια μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης και προμετωπίδα του κοινωνικού κράτους.Τα χρόνια όμως των μνημονίων ήταν ιδανική ευκαιρία για να αρχίσει το ξεδόντιασμα του με την γνωστή συνταγή: πρώτα απαξιώνουμε έναν χώρο και μετά ερχόμαστε να το αντικαταστήσουμε.

Σήμερα τα επιχειρήματα της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥπου ακούγονται από την κυβέρνηση και τους διάφορους ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους, όπως το μειοψηφικό προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), προσπαθούν - με την αμέριστη συμπαράσταση των κραταιών, φιλικών ΜΜΕ- αφενός να ωραιοποιήσουν την εικόνα αφετέρου να υποβαθμίσουν την έκταση της ιδιωτικοποίησης λέγοντας ότι όλο αυτό είναι απλά ένα μοντέλο διοίκησης. Ο λόγος βέβαια είναι ότι φοβούνται τις αντιδράσεις της κοινωνίας και των γιατρών. Ήδη η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ έχουν τοποθετηθεί απέναντι καθώς και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομενων Δημοσίων Νοσοκομείων ( ΠΟΕΔΗΝ).

Ας δούμε όμως τι θα συμβεί εάν τελικά καταφέρει η κυβέρνηση-παρά την κατακραυγή-να υλοποιήσει το σχέδιο της :

Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι η Υγεία είναι αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες δωρεάν και καθολικά. Αυτό λόγω της ιδιωτικοποίησης θα αναιρεθεί, οι πολίτες θα επιβαρύνονται και θα διευρυνθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί από μια αξιόπιστη ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα. Με πρόσχημα την ευελιξία θα μπορούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν συγκεκριμένες κλίνες και δραστηριότητες μέσα στα νοσοκομεία. Αυτό δημιουργεί αυτόματα πληβείους και πατρίκιους σε ένα χώρο που εώς τώρα επικρατεί ισονομία.

Οταν εισέρχεται στο χώρο της Υγείας ο ιδιώτης, που είναι λογικό να επιθυμεί το κέρδος, κάποιος θα πρέπει να επιβαρυνθεί και αυτός θα είναι ή το κράτος ή ο ασθενής. Σε κάθε περίπτωση πάντως χαμένος θα είναι ο πολίτης...Οι ενέργειες και δράσεις του ιδιώτη πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν σκοτεινές γιατί δύσκολα θα μπορούν να ελέγχονται απο το κράτος. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι νοσηλευτικές μονάδες, ως ΝΠΙΔ δεν θα είναι υπόχρεες σε δημόσιο λογιστικό σύστημα και σύστημα προμηθειών.

Αυτές οι μονάδες θα μπορούν άνετα να κάνουν συμβάσεις με ιδιώτες εργολάβους για τη σίτιση, την καθαριότητα και τη φύλαξη αλλά και με τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις. Για να καταλάβουμε το μέγεθος των επιβαρύνσεων αξίζει να αναφέρουμε πως με την εκδίωξη των εργολάβων απο 72 νοσοκομεία της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο εξοικονόμησε 78 εκατομμύρια ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν παράλληλα καλλίτερες συνθήκες στους εργαζόμενους.

Εκτός βέβαια από τη κοινωνία και τους ασθενείς μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Η είσοδος των εργολάβων πρώτ ́απ ́όλα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι τους θα έχουν μισθούς και ασφαλίσεις κατώτερες αυτών του δημοσίου ενώ παράλληλα θα μειώνονται δραματικά οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις καλλίτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης θα υπάρξει και ιδιαίτερη “φροντίδα” για τους γιατρούς : Θα πάψουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κάτι που είναι πυρηνικό στοιχείο του ΕΣΥ και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό. Εκτός από τη βαβυλωνία του ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί μεταξύ τους, κάτι πολύ επιβλαβές για λειτουργούς άρα και για την κοινωνία, θα βλέπουν τους ασθενείς σε δημόσιο χώρο εμπορευματικά και όχι με κριτήρια ισότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Μεγάλοι χαμένοι επίσης ανάμεσα στους γιατρούς θα είναι οι νέοι που θα βλέπουν όλο και περισσότερο το δρόμο της ξενιτιάς εφόσον θα παίρνουν τις θέσεις στα νοσοκομεία οι ιδιώτες γιατροί και κυρίως οι “ημέτεροι” και τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

Κανένας βέβαια δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει πολύ σοβαρά προβλήματα κάτι που έχει όμως να κάνει κυρίως με τη διαχείρηση του.Η λύση είναι όχι η καταστροφή του-η οποία επιχειρήται με τις ΣΔΙΤ-αλλά η εξυγίανση και βελτίωση του με αδιαπραγμάτευτο τον δημόσιο χαρακτήρα γιατί μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας ανεξάρτητα από το κόστος. Γι ́αυτό το στόχο πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας...

 

* Ο Δημήτρης Σωφρονάς είναι γιατρός Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος,μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο


NEWSLETTER