Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 16:22

Δουλειά από το σπίτι: Πώς να μείνεις παραγωγικός

Γράφτηκε από την
Δουλειά από το σπίτι: Πώς να μείνεις παραγωγικός

Του Ηλία Καλφακάκου

Οικονομολόγου

Οι νέες συνθήκες, στις οποίες έχουμε αναγκαστεί να δουλεύουμε το τελευταίο διάστημα, είναι για πολλούς πρωτόγνωρες και ασυνήθιστες. Το να δουλεύεις από το σπίτι, όσο ιδανικό και αν ακούγεται, γλιτώνοντας μετακινήσεις (και ενίοτε πουκάμισα), είναι πολύ απαιτητικό.

Η διαδικασία της μετάβασης στη δουλειά μας, η φυσική παρουσία των συναδέλφων και των προϊσταμένων, ο χώρος εργασίας μας και η εργασιακή μας ρουτίνα, όσο και αν ίσως ακούγονται βαρετά και περιοριστικά, αποτελούν μέρος μιας ιεροτελεστίας που, εκτός εξαιρέσεων, μας κρατάνε παραγωγικούς.

Πώς θα καταφέρουμε λοιπόν να συνδυάσουμε τα θετικά αυτής της ιεροτελεστίας με τα θετικά του να δουλεύουμε στο σπίτι μας;

 

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ

Διατηρήστε το πρόγραμμα που έχετε στο γραφείο. Ξυπνήστε την ίδια ώρα (ΟΚ, λίγο πιο αργά δεν πειράζει μιας και δεν έχετε τη μετακίνηση) και διατηρήστε τις πρωινές σας συνήθειες: πιείτε τον καφέ σας, κάντε τα διαλείμματα που θα κάνατε και “σχολάστε” την ώρα που θα φεύγατε από το γραφείο. Το βράδυ είναι πολύ βασικό να πέσετε για ύπνο πάλι την ώρα που θα ξαπλώνατε υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Οσο μπορείτε να διατηρήσετε το πρόγραμμα που είχατε, τόσο πιο εύκολα θα αποφύγετε να αποπροσανατολιστείτε - και προφανώς τόσο πιο εύκολα θα επιστρέψετε στο πρόγραμμά σας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το να σχολάσετε μία συγκεκριμένη ώρα είναι πολύ βασικό. Είναι εύκολο όταν είμαστε στο σπίτι να ξεχαστούμε και να δουλέψουμε παραπάνω. Αυτό μπορεί μεν να είναι καλό για την ποσότητα δουλειάς που θα βγάλουμε, αλλά διαταράσσει την ισορροπία δουλειάς, ξεκούρασης και προσωπικής ζωής, που πρέπει να έχουμε. Και αυτό σε βάθος χρόνου καταλήγει αντιπαραγωγικό.

 

“ΧΤΙΣΤΕ” ΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ

Ενας οργανωμένος και τακτοποιημένος χώρος εργασίας είναι πιο εύκολο να οδηγήσει σε μια πιο αποδοτική ημέρα. Μπορεί να φαίνεται βολικό να δουλεύουμε στο καναπέ –και ενίοτε να είναι, για λίγο– αλλά δουλεύοντας στο σπίτι είναι καλύτερο να ορίσουμε έναν συγκεκριμένο χώρο όπου μπορούμε να δουλέψουμε περίπου με τον ίδιο τρόπο που κάναμε και στο γραφείο.

Η συνήθως ανεκμετάλλευτη τραπεζαρία μας, το τραπέζι της κουζίνας ή ένα γραφείο που συνήθως είναι γεμάτο λογαριασμούς και διαφημιστικά, μπορούν εύκολα και γρήγορα να μετατραπούν προσωρινά σε ένα πρόχειρο αλλά βολικό γραφείο. Μια σταθερή επιφάνεια είναι πολύ χρήσιμη για μπορούμε να πληκτρολογούμε άνετα και να μην ψάχνουμε τα χαρτιά ανάμεσα στα μαξιλάρια.

Η θέση του σώματός μας είναι πολύ σημαντική όταν καθόμαστε αρκετές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, και ο χώρος εργασίας μας πρέπει να είναι όσο πιο εργονομικός γίνεται. Ακόμα και μια απλή καρέκλα είναι καλύτερη από τον καναπέ. Ειδικά αν μπορεί να μας φέρει κοντά στο τραπέζι και να μας βοηθήσει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο όρθια θέση.

Οποιο χώρο και αν επιλέξουμε, καλό είναι να φροντίσουμε να είναι τακτοποιημένος και να έχει τουλάχιστον τα βασικά που χρειαζόμαστε. Σκοπός είναι να θυμίζει το κανονικό μας γραφείο. Γραφική ύλη, χαρτιά σημειώσεων, οι απαραίτητοι φάκελοί μας, καλό είναι όλα να βρίσκονται εκεί, ώστε να μην χρειάζεται να κάνουμε απρογραμμάτιστες διακοπές για να βρούμε ένα στυλό ή ένα χαρτί και έτσι να διαταράσσεται η συγκέντρωσή μας.

 

ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το “κανονικό” γραφείο συνήθως έχει –ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει– σχετική ηρεμία. Η άτυπη ή τυπική σύμβαση με τους συναδέλφους μας για αμοιβαία ησυχία και ο συνήθως ηχομονωμένος από εξωτερικούς θορύβους χώρος του γραφείου βοηθούν στο να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Στο σπίτι μας αυτό πολλές φορές είναι αδύνατο. Είτε η τοποθεσία δεν βοηθάει, είτε, ειδικά αυτές τις ημέρες, στο σπίτι ζουν και άλλοι μαζί μας (ίσως ο σύντροφός μας και ενίοτε τα παιδιά μας).

Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, όσο αυτό μπορούμε να το διαμορφώσουμε προσωρινά, που να κλείνει με πόρτα από το υπόλοιπο σπίτι. Οπως και να έχει, βασικό είναι να συμφωνήσουμε με τους υπόλοιπους στο σπίτι το πώς θα μας χαρίζουν την ησυχία που χρειαζόμαστε. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι και οι υπόλοιποι θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις κοινές ανάγκες.

Ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσουμε ακουστικά για να ακούμε κάτι που θα απομονώνει τους εξωτερικούς θορύβους, για παράδειγμα μια μουσική ή ένα σταθμό που μας αρέσει. Ακόμα καλύτερα είναι αυτά τα ακουστικά να είναι ασύρματα για να μην μπερδευόμαστε με επιπλέον καλώδια. Στην αγορά πλέον υπάρχει τεράστια ποικιλία ασύρματων ακουστικών που μπορούν να συνδεθούν μέσω bluetooth με τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας. Πολλά από αυτά τα ακουστικά έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να απομονώνουν εντελώς τους εξωτερικούς ήχους (το λεγόμενο noise canceling). Βέβαια σε αυτή την περίπτωση οι τιμές αυξάνονται αρκετά.

 

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ

Ενα από τα αρνητικά που έχει το να εργάζεσαι από το σπίτι είναι ότι δεν βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με τους συνεργάτες σου. Πλέον όμως υπάρχει πληθώρα ψηφιακών εργαλείων που μπορούν να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, με όσους άλλους θέλουμε, με εξαιρετική ποιότητα και με πάρα πολλές δυνατότητες, με τρόπο που είναι σχεδόν σαν να είμαστε δίπλα τους.

Βασικό είναι αυτά τα εργαλεία να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε από τον υπολογιστή στον οποίο εργαζόμαστε και όχι από το κινητό μας. Πάρα πολλά από αυτά, ίσως τα περισσότερα, δεν χρειάζεται καν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή μας. Βρίσκονται online, πάντα διαθέσιμα, και απλά χρειάζεται να συνδεθούμε. Πλέον, σχεδόν όλα τα εργαλεία είναι πάρα πολύ ασφαλή και οι πληροφορίες που διακινούμε μέσα από αυτά πολύ δύσκολα μπορεί να εκτεθούν σε τρίτους, αρκεί βέβαια να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες. Επίσης πολλές φορές για μια απλή βασική χρήση και για λίγους χρήστες τα εργαλεία αυτά είναι δωρεάν.

Πολλές φορές επίσης, ακόμα κι αν έχουμε υψηλότερες απαιτήσεις που συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να τα πληρώσουμε, τα εργαλεία αυτά έχουν μία περίοδο δοκιμής που μπορεί να μας φανεί χρήσιμη αυτό το σύντομο -θέλουμε να ελπίζουμε όλοι μας- διάστημα που δουλεύουμε από το σπίτι ή έχουν ένα πολύ χαμηλό κόστος.

Τα εργαλεία αυτά είναι, τις περισσότερες φορές, πάρα πολύ απλά στη χρήση και ο απαιτούμενος χρόνος εκμάθησής τους είναι συνήθως πάρα πολύ μικρός.

Και, αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους συναδέλφους μας και γι’ αυτό καταφεύγουμε συχνά σε βιντεοκλήσεις, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό στην πραγματικότητα σπάνια είναι απαραίτητο. Απλά σύντομα γραπτά μηνύματα και γρήγορη ανταλλαγή αρχείων πολλές φορές αρκούν για να συνεννοηθούμε με τους συναδέλφους μας και να διεκπεραιώσουμε τις υποθέσεις μας. Το chat βέβαια και τα σύντομα μηνύματα είναι απαραίτητο ακόμα και για να μιλάμε με τους συναδέλφους μας όχι σε επίπεδο δουλειάς, αλλά για να κάνουμε πλάκα ή χαλαρές συζητήσεις, που έτσι κι αλλιώς θα κάναμε στο γραφείο και που είναι σίγουρα απαραίτητα για να διατηρήσουμε μια καλή ψυχολογία ενώ δουλεύουμε.

Πολύ χρήσιμο επίσης είναι το να μην χρειάζεται να ανταλλάσουμε ψηφιακά τα αρχεία μας, αλλά να τα έχουμε όλα σε έναν κοινό, σωστά οργανωμένο φάκελο σε απομακρυσμένη τοποθεσία (cloud) και τα αρχεία αυτά να είναι προσβάσιμα, με διάφορα επίπεδα ασφαλείας βέβαια, από όσους τα έχουν ανάγκη.

 

Σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε αναλυτικά με τα πιο δημοφιλή από αυτά τα εργαλεία και τις δυνατότητες που μας προσφέρουν, πόσο κοστίζουν και πόσο εύκολα μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στη δουλειά μας. Κυρίως όμως θα δούμε πόσο απαραίτητα είναι τα ψηφιακά εργαλεία πλέον και πόσο πιο εύκολη μπορούν να κάνουν τη ζωή μας.

 

 


NEWSLETTER