Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 18:20

Το “γεφύρι της Αρτας” ο δρόμος Ριζόμυλος - Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Το “γεφύρι της Αρτας” ο δρόμος Ριζόμυλος - Καλαμάτα

Γράφουν οι επαγγελματίες Παναγιώτης Μητσέας, Ευάγγελος Σταματελόπουλος, Νίκος Δ. Βενέρος

Είναι ένα έργο το οποίο δεν υπάρχουν τελικές μελέτες για το κόστος του δρόμου αλλά και για την μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ένα έργο που δεν έχει καμία αναπτυξιακή αξία γιατί πηγαίνει σε μια χάραξη του 1937 και έχει 13 κυκλικούς κόμβους μέσα σε 13 χιλιόμετρα δηλαδή θα είναι πιο αργός από το σημερινό. Επίσης δεν υπάρχει μελέτη κοστολόγηση του φαραωνικού αυτού έργου το οποίο θα στοιχίσει πολύ περισσότερα από τον Παραλιακό, ο οποίος είχε μελέτες και είχε κοστολογηθεί. Στην προτεινόμενη χάραξη του υπουργείου υποδομών δεν υπάρχει πουθενά το κόστος μεταφοράς του αγωγού νερού που υπάρχει δίπλα στο δρόμο ούτε το κόστος μεταφοράς των κολόνων ρεύματος της ΔΕΗ αλλά και των οπτικών ινών που υπάρχουν στο δρόμο. Επίσης οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ρωτάμε τον κ. Λαμπρόπουλο, τον κ. Μαντά και τον κ. Χρυσομάλλη, βουλευτές του νομού μας να μας απαντήσουν
1. Γιατί δεν αντιπαραθέτουν τις δύο μελέτες με τα κόστη τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου με παρακάμψεις τις Μεσσήνης και της Βελίκας με την παραλιακή χάραξη. Επίσης γιατί δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο αυτό. Σύμφωνα με το νόμο 4014 του 2011 δεν νοείται γνωμάτευση ή γνωμοδότηση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός οδικού άξονα χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό εύρους κατάληψης της οδού ακόμα στο σχέδιο 3 + 4 της προτεινόμενης μελέτης υπάρχει διαφορά ύψους 5 μέτρων του δρόμου, άρα το σχέδιο έχει γίνει πολύ πρόχειρα χωρίς μελέτη.
2. Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει θετικά υπό κάποιους παραμέτρους όπως αντιπλημμυρικά έργα διατήρηση σιδηροδρομικής γραμμής κατάργηση διοδίων περιφερειακού, πρόσβαση στη Β.Ι.Π.Ε.
3. Ακόμα να αναφέρουμε και τις παραμέτρους και διορθώσεις και αλλαγές επί της ΜΠΕ που έγιναν και από τα δημοτικά συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης σύμφωνα με την ενημέρωση μας μπορείτε να μας απαντήσετε σε εύλογα ερωτήματα μας πως είναι δυνατόν να δημοπρατείται δρόμος ταχείας κυκλοφορίας χωρίς να ξέρουμε το τελικά κόστος του έργου.
Ενημερώνουμε ότι θα στείλουμε επιστολή στον κ. Καραμανλή και στον κύριο Πρωθυπουργό να τον ενημερώσουμε για τα θέματα
1. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον Αποκλεισμό της Μεσσήνης από τη θάλασσα
2. Δεν πρόκειται να συμβάλουμε στην καταστροφή των επιχειρήσεων και την υποβάθμιση περιουσιών συμπολιτών μας
3. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε την υποθήκευση της ανάπτυξης μέσα από έναν ιδιότυπο χωροταξικό και συγκοινωνιακό αποκλεισμό και την ανάπτυξη της Μεσσήνης προς τον νότο
Μην ξεχνάτε κύριοι βουλευτές ότι στο δρόμο αυτό υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες σίγουρα θα κλείσουν αφού ο δρόμος είναι κλειστός με παραδρόμους και πολλούς κυκλικούς κόμβους.


NEWSLETTER