Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 20:25

Βαστάτε ωρέ... συνωμοσιολόγοι τα... άλ(λ)ογα

Γράφτηκε από τον
Βαστάτε ωρέ... συνωμοσιολόγοι  τα... άλ(λ)ογα

 

 

Παράγουμε δυστυχώς περισσότερους συνωμοσιολόγους και εξυπνάκηδες από όσους μπορούμε να αντέξουμε ως κοινωνία, με τις συνέπειες να είναι ενίοτε οδυνηρές.

Όπως στην περίπτωση της πανδημίας, όπου ο ρόλος των “αρνητών” ακόμη και της ίδιας της ύπαρξης του ιού, αλλά και των πεισματικών αντιεμβολιαστών αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο. Διότι αν δεν υπήρχαν αυτοί, θα είχαμε ήδη επιτύχει την πολυπόθητη συλλογική ανοσία, θα είχαμε ξεπεράσει το όριο του 80% σε εμβολιασμούς, δεδομένου ότι και τα εμβόλια υπάρχουν και ο μηχανισμός υλοποίησής τους δουλεύει λίαν ικανοποιητικώς.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα. Με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, φούντωσαν πάλι οι θεωρίες συνωμοσίας ότι τα δάση καίγονται βάσει σχεδίου, για να πάρουν τη θέση τους αιολικά πάρκα και ηλιακές εγκαταστάσεις. Φούντωσε η δαιμονοποίηση των αιολικών πάρκων από ευκαιριακούς “οικολόγους”, που πληκτρολογούν κείμενα στο Διαδίκτυο αραγμένοι στον κλιματιζόμενο χώρο τους, στον οποίο καταναλώνουν όση ενέργεια τους χρειάζεται, όση τους κάνει κέφι.

Μόνο που η ενέργεια αυτή δεν παράγεται από τίποτε οικολογικά …ηλεκτρόδενδρα. Παράγεται από κατανάλωση τεραστίων ποσοτήτων ορυκτών υλών. Στην καλύτερη περίπτωση φυσικού αερίου. Και στη συνηθέστερη και χειρότερη από την καύση πετρελαίου και γαιανθράκων, που ακριβώς ευθύνονται για το εφιαλτικώς εξελισσόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό το οποίο είτε το πούμε “κλιματική αλλαγή” είτε “κλιματική κρίση”, απειλεί την ίδια τη ζωή στον πλανήτη.

Η πραγματικότητα αυτή ανάγκασε πολλές χώρες να αναζητήσουν άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και κάποιες έχουν ήδη κάνει θαύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δανία, όπου χάρη στα επίγεια αλλά και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ξεκινώντας από το 1,9% το 1990, έφθασε σήμερα να καλύπτει το 41% των ενεργειακών αναγκών της από τις ανεμογεννήτριες.

Ασφαλώς δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο από αισθητικής απόψεως να βλέπεις τα χωράφια να μεταβάλλονται σε τεράστιους χώρους γεμάτους από πάνελ ηλιακής ενέργειας. Ούτε τις κορυφογραμμές να καταλαμβάνονται από τους μεταλλικούς γίγαντες των αιολικών πάρκων. Αλλά είναι πολύ χειρότερο για την ποιότητα της ζωής μας να καίμε πετρέλαιο και γαιάνθρακες. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε τι θέλουμε, τι είναι αληθώς καλύτερο για τον τόπο, τη ζωή, την υγεία μας.

“Έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις”.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com

 


NEWSLETTER