Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 21:43

Το γινάτι βγάζει μάτι και στην πολιτική

Γράφτηκε από τον

 

Το γινάτι, η πεισματική εμμονή σε μια επιλογή, σε μια απόφαση, δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

Γενικώς στη ζωή, αλλά και ειδικώς στην πολιτική. Αλλά εσείς, κ. Πρόεδρε, έχετε μάλλον εγκλωβισθεί, έχετε περιορίσει δραματικώς τις δυνατότητες των επιλογών σας από την ώρα που αποκλείσατε κατηγορηματικώς κάθε προοπτική ανασχηματισμού της κυβέρνησής σας. Λες και είναι ένας προς έναν όλοι σας οι συνεργάτες αναντικατάστατοι. Τέτοια… σύγκληση αναντικατάστατων δεν ξανάγινε.

Εσείς είστε το «αφεντικό» αυτής της ομάδας, ο προπονητής της. Και ως προπονητής είστε απολύτως υπεύθυνος για την εμφάνιση της ομάδας σας. Έχετε βέβαια δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, μερικές από τις οποίες είναι αλήθεια ότι άγγιξαν ευαίσθητες χορδές, ακόμη και στους φιλάθλους των άλλων. Όπως εκείνη η σύστασή σας για «σεμνότητα και ταπεινότητα», που όμως είναι εκ φύσεως ασυμβίβαστη με το πολύφερνο ορισμένων στελεχών σας. Όταν ξημεροβραδιάζεται κανείς από το ένα μεγάλο κανάλι στο άλλο, όταν γενικώς λέει πολλά -και δη πολύ περισσότερα από εκείνα που παρουσιάζει ως έργο- είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να είναι «σεμνός και ταπεινός».

Προφανώς εκείνο που χρειάζεται να μάθουν πρωτίστως είναι το «μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας» τους. Όμως ο χρόνος που απομένει ως το στήσιμο της κάλπης είναι ελάχιστος πλέον. Δεν προσφέρει την πολυτέλεια να λειτουργήσετε υπό καθεστώς… ακαδημιών ποδοσφαίρου -και δη για… μη νεοφώτιστους.

Το να αποκλείσετε έναν ανασχηματισμό είναι βεβαίως δικαίωμά σας. Απλώς διερωτώμαι αν αυτό πρέπει να είναι το υπέρτατο και απαραβίαστο δικαίωμά σας, καθώς ετοιμάζεσθε για εκλογές. Ένα βαψιματάκι, ένα φινιρισματάκι, μια μετακίνηση επίπλων, είναι στο… οπλοστάσιο και της τελευταίας νοικοκυράς είτε του μικρότερου καταστηματάρχη, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Για σας είναι όλα καλώς καμωμένα τόσο ώστε να ανάγονται σε… απαραβίαστα;

Καταλαβαίνουμε ότι με αυτή την εμμονή θέλετε να δείξετε ότι είστε «βράχος σταθερότητας». Αλλά όταν διάφορα κόμματα πλήττουν διαβρωτικώς τους βράχους, από τις υποκλοπές ως τον Πάτση, τότε ασφαλώς υπάρχουν και υπεύθυνοι. Και η καταφυγή στην… ηρεμία του βάλτου δεν είναι η καλύτερη μέθοδος ξεκαθαρίσματος των πραγμάτων.

 

ΓΙΩΡΓΗΣ Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgismassavetas@gmail.com