Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 22:12

Είναι αποτελεσματική η «διπλωματία των σεισμών»;

Είναι αποτελεσματική η «διπλωματία των σεισμών»;

Του Χρήστου Καπούτση

Οι σεισμοί , οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές πλημμύρες κ.ά), δεν «καταλαβαίνουν» από Εθνικά σύνορα. Η καταστροφική τους μανία ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά της και ενίοτε συντρίβει κατεστημένες εξουσίες μαζί με την αλαζονεία τους.
Οι φονικοί σεισμοί και μετασεισμοί, σε Τουρκία και Συρία, που τα θύματα (νεκροί, εγκλωβισμένοι) αριθμούνται ήδη σε δεκάδες χιλιάδες και οι υλικές καταστροφές σε δισεκατομμύρια, συγκλόνισαντους διαχρονικά σεισμόπληκτους έλληνες και γέννησαν αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τον τουρκικό λαό, αλλά και για τον πολλαπλά δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.

Το ελληνικό κράτος, έσπευσε, ως όφειλε, να στείλει ομάδες διασωστών και ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ενώ Δήμοι και Μητροπόλεις συγκεντρώνουν τα αναγκαία, για να συνδράμουν αναλόγως. Οι έλληνες, πλην των ολίγων εθνοπαραφρόνων και πατριδοκάπηλων, τείνουν χείρα βοηθείας και στέλνουν ένα μήνυμα, ότι έλληνες και τούρκοι, μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά και δημιουργικά, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον και με την απαίτηση, οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Άγκυρας να αποδεχτούν το υφιστάμενο συνοριακό και κυριαρχικό καθεστώς σε Αιγαίο και Θράκη.

Από τις Βρυξέλες, όπου έγινε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Και είναι η στιγμή να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές και να τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Τουρκίας, τον λαό της Συρίας, που υποφέρουν εξαιτίας της φρικτής αυτής καταστροφής». Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές και μιας Συνόδου Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία που θα γίνει τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Κυρίως όμως, ο πρωθυπουργός, διεμήνυσε προς την διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα θέλει επί της ουσίας εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τουρκία.

Η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», είναι πιθανόν, να επιφέρει «κάποια» πολιτικά αποτελέσματα , ίσως και να λειάνει κάπως τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που λόγω των εξωφρενικών απαιτήσεων του συστήματος εξουσίας Τ. Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, έχουν οξυνθεί επικίνδυνα.

Θα πρέπει ωστόσο, να αναφέρουμε δύο πολιτικά συμβάντα.

1. Η Τουρκία αρνήθηκε την ανθρωπιστική βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία. Και όχι μόνο απευθείας (σε διμερές διακρατικό επίπεδο), αλλά η Άγκυρα, δεν δέχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετέχει στα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθεια της Ε.Ε. προς την Τουρκία, παρότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο κράτος - μέλος της Ε.Ε.. Υπάρχει το ζήτημα της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους από την Τουρκία και φαίνεται, πως ακόμη και στα θέματα φυσικών καταστροφών και ανθρώπινων τραγωδιών, η πολιτική θέση παραμένει κυρίαρχη.

2. Η Τουρκία επέτρεψε , τέσσερες μέρες μετά από τον φονικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας, να μεταφερθεί, ένα μικρό τμήμα της διεθνούς ανθρωπιστής βοήθειας προς την Συρία. Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου κατοικούν Κούρδοι, που η Τουρκία έχει «βαφτίσει» τρομοκράτες και καθημερινά τους βομβαρδίζει, πέρασε προχθές Πέμπτη το ελεγχόμενο, από τον Τουρκικό Στρατό, συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.Η Τουρκία παρότι παθούσα από τον ίδιο φονικό σεισμό, δεν έδειξε την αλληλεγγύη που δέχτηκε, προς τους Κούρδους της Συρίας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία ΓκαίρΠέντερσεν δήλωσε ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη “ περισσότερα από τα πάντα” σε ό,τι αφορά τη βοήθεια. Γιατί άραγε η πολιτισμένη Δύση δεν έδειξε τα ίδια συναισθήματα συμπαθείας και αλληλεγγύης και στον Λαό της Συρίας; Αμείλικτα γιατί και αναπάντητα, που αφορούν τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. τον ΟΗΕ ....

Συμπέρασμα: Για το αμέσως προσεχές διάστημα, σχεδόν μηδενίζονται οι πιθανότητες για την εκδήλωση στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού από τον Ερντογάν. Ωστόσο, η «διπλωματία των σεισμών», μάλλον, δεν θα αλλάξει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Άλλωστε, ο απόστρατος ναύαρχος και εμπνευστής του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” ΤζιχάτΓιαϊτζί, σε δήλωσή του , εντόπισε απειλές κατασκοπείας από την μεταφορά ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας!!

Το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό, μαζί με το Ουκρανικό και τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των 27 ηγετών της Ε.Ε., στην σύνοδο Κορυφής (9-10 Φεβρουαρίου) που έγινε στις Βρυξέλες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, να ληφθεί σειρά μέτρων με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη.«Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το 2022, οι αρχές κατέγραψαν αύξηση κατά 64% των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Ενώ οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%. Επιπλέον, περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του, υπογράμμισε τη σημασία αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων διακινητών, μνημονεύοντας το πρόσφατο τραγικό περιστατικό ανοικτά της Λέρου.