Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 22:45

Απειλές και για πυρηνικά στην Ουκρανία - Τι ζήτησε και τι «πρόσφερε» ο Α. Μπλίνκεν

Του Χρήστου Καπούτση

Ένα χρόνο μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , όχι μόνο δεν υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης της πολύ σοβαρής κρίσης, αλλά αντιθέτως, η κατάσταση επιδεινώνεται. «Κάνει τον κόσμο ένα πιο επικίνδυνο μέροςη απόφαση της Ρωσίας να αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START», δηλώνει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟΓενςΣτόλτενμπεργκ, καλώντας τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφασή της.Μπορεί ο Βλ. Πούτιν να μην ανακοίνωσε αποχώρηση από τη συνθήκη, αλλά η αναστολή της είναι πολύ σημαντική. Η αναφορά στα πυρηνικά όπλα, ακόμη και για προπαγανδιστικούς ή διαπραγματευτικούς λόγους, είτε ως μέσω εκφοβισμού, προκαλεί μόνο ρίγη ανησυχίας. Ειδικά μάλιστα όταν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν δηλώνει: «Θέλουν να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα και να διεκδικήσουν τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις»! Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε την οργή του για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, ενώ κατηγόρησε τη Δύση, για την έναρξη του πολέμου. Ρώσος Στρατηγός, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και προσβολές με τακτικά πυρηνικά όπλα, εάν η Ουκρανία, επιχειρήσει να καταλάβει την Κριμαία, καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ, για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ρωσίας.
Ελάχιστα απέχουμε από την απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη ΡΩΣΙΑ. Η διπλωματία έχει αποδράσει, καθώς μιλούν τα όπλα.
Έτσι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ΠΌΤΕ ΚΑΙ κυρίως Πως, θα τελειώσει ο Πόλεμος στην Ουκρανία.
Και αναρωτιέσαι ευλόγως ... μήπως εβαρβαρώθη εντέλει η οικουμένη;
Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ασφαλώς και αφορούν πολύπλευρα και την Ελλάδα. Η Ελλάδα μετέχει ενεργά, με την παροχή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Και επιπλέον, αεροναυτικές βάσεις και λιμάνια της Ελληνικής Επικράτειας, παρέχουν υποστηριχτικό έργο, στα στρατεύματα της Δύσης, που προωθούνται στην Ουκρανία ή σε χώρες του βρίσκονται κοντά στις εμπόλεμες ζώνες, όπως Ρουμανία και Πολωνία.
Η Ελλάδα, μαζί με τη Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και με την εξαίρεση της Τουρκίας, καταδικάζει ενεργά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα μόνη, χωρίς τη Δύση, εξακολουθεί να καταδικάζει την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Επίσης η Ελλάδα, μόνη από ολόκληρη τη Δύση, καταδικάζει την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, που παρά τις θετικές εντυπώσεις από την «διπλωματία των σεισμών», που πράγματι, καταλάγιασε, έστω πρόσκαιρα, τις ανθελληνικές ρητορικές εξάρσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, ωστόσο, δεν άλλαξε, την Στρατηγική της , που παραμένει επεκτατική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τι ζήτησε και τι πρόσφερε ο Α. Μπλίνκεν

Η Αθήνα ήταν ο τρίτος σταθμός της περιοδείας (Μόναχο, Άγκυρα, Αθήνα) του Υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ ΑντονυΜπλίνκεν.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα και τους υπουργούς εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.
Ο Α. Μπλίνκεν, «ξεδίπλωσε» τις απαιτήσεις του, στις συζητήσεις με τους έλληνες αξιωματούχους.
Συνοπτικά: Ο αμερικανός ΥΠ.ΕΞ., επισήμανε τον ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Η Ελλάδα θα έχει σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά προϊόντα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είναι κόμβος για τις δραστηριότητες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ΑντονιΜπλίνκεν, υπογράμμισε, πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.
Την στενή στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, την καλύτερη που υπήρξε πότε, υπογράμμισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών ΑντονυΜπλίνκεν και Νίκος Δένδιας, στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.
Ο Άντονι Μπλίνκεν για τα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία ,είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή. Να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο.»
Δηλαδή και επεξηγηματικά. Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, συμβούλευσε ΕΛΛΑΔΑ και Τουρκία, ισομερώς, να αποφεύγουν τις προκλήσεις και με διάλογο να βρουν λύση στα διμερή προβλήματά τους. Ουσιαστικά, επανέλαβε την πάγια αμερικανική πολιτική που είναι: Ελλάδα και Τουρκία, είναι δύο ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ και χάριν της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου καθίσταται αναγκαία, να επιλύσουν με διάλογο τις διαφορές τους. Δηλαδή μας προτρέπουν, να «συζητήσουμε» με την Τουρκία, το μοίρασμα του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την απαίτηση της Τουρκίας, να αναγνωριστεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ως τουρκική!
Επίσης οι δυο υπουργοί, κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.
Πρόκειται για συνομιλίες με ευρεία θεματολογία, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, για την άμυνα και την ασφάλεια. Για την αμερικανική πλευρά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επικαιροποιημένη ελληνοαμερικανική συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που επιτρέπει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , να έχουν μέσω Αλεξανδρούπολης δίαυλο υποστήριξης της ανατολικής πτέρυγας της Βορειοατλανικής Συμμαχίας, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου, με κατεύθυνση την κεντρο-ανατολική Ευρώπη και Ευρασία.