Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 22:57

Εκκωφαντική σιωπή, οργή και θλίψη σκεπάζει την Ελλάδα - Η διεθνής αλληλεγγύη, η Ουκρανία και η Κύπρος

Εκκωφαντική σιωπή, οργή και θλίψη σκεπάζει την Ελλάδα - Η διεθνής αλληλεγγύη, η Ουκρανία και η Κύπρος

Του Χρήστου Καπούτση

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνιστά μία κατά κυριολεξία τραγωδία, που «πάγωσε» την Ελλάδα και έχει συγκλονίσει ολόκληρο το Κόσμο. Όταν μάλιστα προσθέσουμε και τους χαρακτηρισμούς ανείπωτη και αδιανόητη (τραγωδία), ώστε να προσδιορίσουμε το μέγεθος της συμφοράς, τότε, η συγκεκριμένη τραγωδία, καθίσταται πέραν πάσης λογικής περιγραφής, αφού κάθε λεκτικό σχήμα «πνίγεται» στο κλάμα .... Πως να περιγράψεις τον ασύλληπτης φρίκης θάνατο νέων παιδιών, των παιδιών μας , γιατί τα παιδιά, που άδικα και ύπουλα «ηττήθηκαν» στο Τέμπη και πλήρωσαν με τη ζωή τους, την αβελτηρία, την ανευθυνότητα, τον πολιτικαντισμό, τον καιροσκοπισμό και την ανικανότητα των μεγάλων, των ταγών της πολιτείας, είναι και δικά μας παιδιά. Σωρεύεται πολύ λαϊκή οργή και αγανάκτηση και κάπου θα ξεσπάσει, κάπως θα εκτονωθεί ...
Σε αυτές τις μοναδικές στιγμές, ατομικού, συλλογικού και εθνικού πένθους, η έκφραση συλλυπητήριων , ακόμη και για λόγους διπλωματικής αβρότηταςή και αλληλεγγύης βάσει πρωτοκόλλου, από κυβερνητικούς αξιωματούχους γειτονικών κρατών, συμμάχων και εταίρων, ασφαλώς έχουν ειδική βαρύτητα και ξεχωριστή αξία, αλλά δεν είναι το πρωτεύον.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Τ. Ερντογάν εξέφρασε τη θλίψη του, για την τραγωδία των Τεμπών στην Πρόεδρο Κ. Σακελλαροπούλου και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Νίκο Δένδιακαι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με την επισήμανση, ότι συμμερίζεται τη θλίψη του Ελληνικού Λαού.
Αν πρέπει σε κάτι να επιμείνουμε, είναι το εξής: Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στις ανθρώπινες τραγωδίες, δεν θα πρέπει να εκδηλώνεται ευκαιριακά, είτε μετά από καταστροφικούς σεισμούς, ή πολύνεκρα δυστυχήματα, περιπτώσεις, όπου ο πόνος το ίδιο βαρύς για κάθε άνθρωπο, ενώνει φίλους και εχθρούς και απλώνεται καθώς, δεν σταματά στα σύνορα.
Η αλληλεγγύη, η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός, πρέπει να αποτελούν δομικά στοιχεία της πολιτικής και σε κάθε επίπεδο διμερών και διακρατικών σχέσεων. Έτσι μόνο, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, για την δημιουργική συνεργασία γειτονικών κρατών, έτσι διασφαλίζεται η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στην Ουκρανία, ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) καταδίκασε την Ρωσία, ότι εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική και στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία. Όμως, όταν πριν από λίγα χρόνια, η Ρωσία προσάρτησε τη Κριμαία στην εδαφική επικράτειά της και μάλιστα με στρατιωτικό «περίπατο», η Δύση, ανέχτηκε την βίαιη αλλαγή των Συνόρων. Η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν η αφετηρία και η συνέχεια, είναι η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η βίαιη προσάρτηση της ανατολικής Ουκρανίας.
Το 1974 έχουμε στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Το 2004 η Κύπρος, ολόκληρο το Νησί της Αφροδίτης, εντάσσεται στην Ε.Ε. Η Διεθνής κοινότητα και ειδικά οι Βρυξέλλες, ανέχονται η μισή Κάπρος να κατέχεται από τουρκικά στρατεύματα. Ουσιαστικά, ο τουρκικός στρατός κατοχής, κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος, με την ανοχή της Ε.Ε.!
Και το χειρότερο είναι, ότι η Τουρκία απειλεί με προσάρτηση τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, στη βάση της Συνομοσπονδίας δύο ισοτίμων κρατών, που σημαίνει απλά, πολιτειακή εξίσωση της Κυπριακής δημοκρατίας, κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος! Η διεθνής κοινότητα (Σ.Α. του ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ, Βρετανία ) και η Τουρκία, δεν συγχώρησαν την απόρριψη του διαβόητου σχεδίου Ανάν, από τους ελληνοκύπριους (Απρίλιος 2004). Σήμερα η Τουρκία, αλλά και η βρετανική διπλωματία, ζητούν να λυθεί το Κυπριακό, στη βάση, μιας χειρότερης εκδοχής του σχεδίου Ανάν.
Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 ομοιάζει, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η διαφορά έγκειται στο εξής: Η Δύση καταδικάζει την αναθεωρητική συμπεριφορά της Ρωσίας και την βίαιη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας, όχι όμως και της Τουρκίας στην Κύπρο, παρότι η Κύπρος, στο σύνολό της είναι πλέον ευρωπαϊκό έδαφος.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία της Άγκυρας για αναβάθμιση των κατεχομένων κυπριακών εδαφών. Παρότι η Τουρκία έχει πληγεί από τους καταστροφικού σεισμούς, ο εποικισμός της Αμμοχώστου και η επιβολή τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, παραμένουν στην ατζέντα της τουρκικής πολιτικής.Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης (ανάλαβε από 1ης Μαρτίου) και η Κυβέρνησή του, θα δεχτούν ασφυκτικές πιέσεις για άμεση λύση του Κυπριακού.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην πρώτη δήλωσή του, ως Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, είπε μεταξύ άλλων: «Είδαμε όλοι την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το ίδιο συμβαίνει και για την Κύπρο, αλλά δεν είναι ίδια η αντίδραση».
Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του δήλωσε: «Η επανένωση του τόπου μας επείγει. Δεν θα συναινέσουμε σε προσεγγίσεις έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτόχειρες δεν θα γίνουμε και τα περί δύο κρατών και παρεμφερών διχοτομικών ιδεών τα απορρίπτουμε χωρίς κανένα δισταγμό».
Με τις βασικές αρχές της νέας Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με την επίλυση του κυπριακού, ταυτίζεται απολύτως και η Ελληνική Κυβέρνηση.