Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 20:16

Το δίλημμα των εκλογών και ο λόγος που πολιτεύομαι

 

Του Ευάγγελου Παπαδάκη, Οικονομολόγου Φοροτεχνικού, Σύμβουλου Επιχειρήσεων

Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη “Καλαμάτα_Μετά”

Στο παρόν άρθρο θα θίξω τις αστοχίες και τις εμμονές της παρούσας δημοτικής διοίκησης που οδηγούν το δήμο σε λανθασμένες επιλογές ώστε να αναδείξω το λόγο που για πρώτη φορά πολιτεύομαι και ταυτόχρονα να θέσω το πραγματικό δίλημμα της παρούσας εκλογικής αναμέτρησης.

Ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι το master plan του λιμανιού της πόλης το οποίο προβλέπει την ύπαρξη δύο μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων με ταυτόχρονη εμβάθυνση του ανατολικού τμήματος του λιμανιού. Το σχέδιο αυτό ,κατά την άποψη μου ,θα καταστρέψει το φυσικό κάλλος της περιοχής μετατρέποντας το χώρο σε λιμάνι ικανό να εξυπηρετήσει εργασίες ποντοπόρου ναυτιλίας χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα για την πόλη ,δεδομένου ότι Πάτρα και Πειραιάς καλύπτουν ήδη πλήρως τις όποιες ανάγκες. Αντιθέτως ,εμείς θεωρούμε πως οι κτιριακές εγκαταστάσεις των ναυταθλητικών ομίλων μπορούν να εγκατασταθούν σε χώρο που σήμερα μένει ανεκμετάλλευτος στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Πρώτον ,αυτό δεν θα ενοχλήσει κανέναν και δεύτερον ,το λιμάνι θα μετατραπεί σε μία κοσμοπολίτικη μαρίνα που θα αναδείξει την πόλη τουριστικά.

Ένα δεύτερο ζήτημα μεγάλου προϋπολογισμού (80 εκ. ευρώ διαβάσαμε) είναι η εμβάθυνση του ποταμού. Αυτό το γεγονός θα προκαλέσει πολλά λειτουργικά προβλήματα στην πόλη αφού θα καταστραφούν όλες οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν πάνω στο ποτάμι ,για τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί πολλά χρήματα για να καταστραφούν χωρίς να εξεταστούν πρωτίστως εναλλακτικές λύσεις. Εμείς θεωρούμε πως η εμβάθυνση του ποταμού είναι περιττή και πως η πλέον αποτελεσματική εναλλακτική είναι να δημιουργηθούν δύο φράγματα τα οποία από την μία πλευρά θα λειτουργούν ως αντιπλημμυρικά έργα και από την άλλη θα προσφέρουν στο δήμο την δυνατότητα να διαχειριστεί τις ποσότητες του βρόχινου ύδατος κατευθύνοντας το σε παραγωγικές δραστηριότητες όπως η γεωργία ,ο τουρισμός και η αστική/οικιστική/πληθυσμιακή ανάπτυξη του δήμου.

Η κατασκευή του νέου αγωγού Φ800 έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί δεδομένου ότι είχαν διατεθεί μεγάλα κονδύλια από την κεντρική διοίκηση στο δήμο ώστε να μπορεί η πόλη να εφοδιάζεται με καλής ποιότητας νερό.

Η πρόταση μας είναι ,εκτός από την ολοκλήρωση του αγωγού που δεν έχει κάν ξεκινήσει ,να αντικατασταθεί η πεπαλαιωμένη δεξαμενή του 1936 με νέα δεξαμενή που θα αξιοποιεί όχι μόνο τις πηγές του Πηδήματος αλλά και αυτές του Αγίου Φλώρου. Αν συνυπολογιστεί και η δυναμική των δύο φραγμάτων που προανέφερα ,θα διασφαλιζόταν η απρόσκοπτη υδροδότηση όχι μόνο των τωρινών αλλά και των μελλοντικών αναγκών του δήμου.

Τέλος ,υπάρχει μια πληθώρα μικρότερων σε κόστος έργων που λιμνάζουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του δήμου και καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της παρούσας διοίκησης.

Ως ελάχιστα παραδείγματα θα αναφέρω τις αναπλάσεις των οδών Αναγνωσταρά , Κολοκοτρώνη και Πλαστήρα και των πλατειών 23ης Μαρτίου και Υπαπαντής , την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Καλαμάτας ,την επέκταση του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Άριος ,την ανακαίνιση του κτιρίου  Ηλέκτρας, την κατασκευή του ανοικτού θεάτρου ,την βελτίωση της τοπικής οδού Βέργας ,της αγροτικής οδοποιίας Άριος – Αρφαρών - Θουρίας και του οδικού δικτύου Ταϋγέτου.

Έτσι έπειτα από ώριμη σκέψη και έχοντας την αντίληψη πως πλέον διαθέτω την εμπειρία και τις κατάλληλες γνώσεις ,όντας απόφοιτος πανεπιστημιακής σχολής οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και εργαζόμενος επί 18 και πλέον συναπτά έτη ως φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων σε δεκάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Καλαμάτας και των Αθηνών ,θέλησα να συνεισφέρω στα κοινά αλλάζοντας τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν επί μακρόν όλους μας.

Όλοι οι ανωτέρω λόγοι με οδήγησαν στην απόφαση να συστρατευθώ με τον συνδυασμό που ,κατά την γνώμη μου ,βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας για την πόλη μας και μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές και αυριανές προκλήσεις του δήμου με πιο συνετό και αποτελεσματικό τρόπο για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές του τόπου μας.