Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 19:00

Επάρκεια νερού – Ντους καταστημάτων

Επάρκεια νερού – Ντους καταστημάτων

Του Γιώργου Καραμπάτου, Εκτελεστικού Διευθυντή «Δρόμοι της Ελιάς», Πρώην προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε τοπικές εφημερίδες για το πρόβλημα της επάρκειας νερού που αναμένεται να αντιμετωπίσει η πόλη μας το φετινό καλοκαίρι, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σε όλους εσάς. Τα δημοσιεύματα αυτά, σε συνδυασμό με τις προτάσεις ορισμένων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς που χρήζουν άμεσης προσοχής και δράσης από ολόκληρη την κοινότητά μας. Η διαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων της περιοχής μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής μας, το περιβάλλον και το μέλλον της πόλης μας. Η πρόσφατη πρόταση ορισμένων επαγγελματιών παραλιακών καταστημάτων για την αξιοποίηση γεωτρήσεων είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Τα υπόγεια ύδατα αποτελούν πολύτιμο φυσικό πόρο και όχι δωρεάν πηγή για αλόγιστη χρήση στα ντους των επιχειρήσεων. Η υπεράντληση υπόγειων υδάτων μειώνει δραματικά τα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα, απειλώντας τη μακροπρόθεσμη επάρκεια νερού στην περιοχή μας και το οικοσύστημα. Είναι αδιανόητο να θυσιάζουμε αυτόν τον κρίσιμο πόρο για προσωρινό οικονομικό όφελος.

Αντί αυτής της καταστροφικής πρότασης, προτείνω μια υπεύθυνη και βιώσιμη λύση,
1. Εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων με κερματοδέκτες και χρονοδιακόπτες στα ντους των παραλιακών καταστημάτων.
2. Τα έσοδα από αυτά τα συστήματα να αποδίδονται στη ΔΕΥΑΚ για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης.
3. Εφαρμογή προγράμματος ευαισθητοποίησης των πολιτών και των επισκεπτών για την ορθολογική χρήση του νερού.
4. Διερεύνηση τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού και επαναχρησιμοποίησης γκρίζου νερού στις επιχειρήσεις.
Πολλοί τουριστικοί προορισμοί στην Ευρώπη έχουν ήδη εφαρμόσει επιτυχημένα μέτρα εξοικονόμησης νερού στα παραλιακά ντους,
1. Στη Ρίμινι της Ιταλίας, ντους με φωτοκύτταρα και χρονοδιακόπτη μείωσαν την κατανάλωση νερού κατά 30%.
2. Στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, ανακυκλώνουν το νερό των ντους για το πότισμα παραλιακών φυτεύσεων.
3. Στην Κροατία, εφαρμόζουν συστήματα με κερματοδέκτες στα ντους.
4. Στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, συνδύασαν ηλιακούς θερμοσίφωνες με χρονοδιακόπτες. 5. Στη Νίκαια της Γαλλίας, εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες και εγκαθιστούν συστήματα χαμηλής ροής.
Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό χωρίς να υποβαθμίσουμε την τουριστική εμπειρία. Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας. Η προστασία του είναι ευθύνη όλων μας. Ας δράσουμε υπεύθυνα για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την πόλη μας, αντί να καταστρέφουμε τους φυσικούς μας πόρους για βραχυπρόθεσμο κέρδος.