Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 13:36

Απαγε λαϊκισμού | Γιώργος Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Απαγε λαϊκισμού | Γιώργος Μασσαβέτας

Ανάγκη να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα:

Πρώτον: Οι αναγνώστες μου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ουδέποτε χαρίστηκα στον κ. Φίλη. Ούτε κάστανα, ούτε μακαρόνια, ούτε βοδινό, ούτε οτιδήποτε άλλο με το οποίο καταπιάστηκε, αραδιάζοντας μπούρδες. Την δε τελευταία επίδοσή του, ως αυτοδιόριστου ιστορικού, ενώ δεν έχει τέτοια ιδιότητα, σχολίασα χθες, αποδίδοντάς την στον άκρατο φαφλατισμό του. 

Δεύτερον: Οσοι μου κάνουν την τιμή να με διαβάζουν από χρόνια, γνωρίζουν πολύ καλά την ευαισθησία μου απέναντι στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς έχω εξ απαλών ονύχων γαλουχηθεί, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, από την ποντιακή γενναιοδωρία. Κυριολεκτικώς διότι μια από τις γυναίκες που πρόσφεραν το γάλα από το στήθος τους «για να ζήσει το βλαχάκι», ήταν Πόντια. Και μεταφορικώς διότι όλο τον θησαυρό γνώσεων που αναζητούσαμε, οι έφηβοι της Κοκκινιάς, σε ένα μόνο σημείο τον βρίσκαμε. Στην πλούσια βιβλιοθήκη της Ενώσεως Ποντίων. Την μόνη που συγκέντρωνε όλο το φοιτητικό και μαθητικό κόσμο της περιοχής.

Εχω λοιπόν κάθε λόγο να εξοργίζομαι με το νέο κατόρθωμα του φαφλατά υπουργού. Το οποίο και έσπευσα χθες να αποδοκιμάσω. Με συμπαθάτε όμως, αλλά μέγα μέρος των πολιτικών δηλώσεων, από τον χώρο της αντιπολίτευσης, όζει λαϊκισμού. Δεν λέω ότι δεν έπρεπε να αντιδράσουν στις δηλώσεις αυτές. Αλλά δεν είναι δυνατόν να αναχθεί στο μείζον θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Διότι όλο αυτό μοιάζει με ομολογία αδυναμίας άσκησης αντιπολίτευσης επί των τόσων πραγματικών, καυτών και ανυπόφορων, προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες. 

Ο εξανδραποδισμός του Ποντιακού Ελληνισμού, οι σφαγές, οι βιασμοί, ο αργός θάνατος στα «αμελέ ταμπουρού», τα «τάγματα εργασίας» των κεμαλικών, πρόδρομο των μετέπειτα ναζιστικών, είναι το ίδιο απεχθής, είτε τον ονομάσουν οι ιστορικοί γενοκτονία, είτε τον πουν «εθνοκάθαρση», όρο που… προτιμά ο κ. Φίλης. Λες και έχει να διαλέξει ανάμεσα σε χοιρινή ή μοσχαρίσια σπάλα. 

Αλλά το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για άσκηση πολιτικών παιγνίων. Αφήστε τις αντιδράσεις στους ίδιους του Πόντιους. Είναι ικανότατοι, με τις οργανώσεις τους, το επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό τους, να κάνουν κάθε Φίλη να βουτάει δυο φορές τη γλώσσα του, στο λιπαρό μυαλό του, πριν μιλήσει. 

Αποφύγετε την λαϊκίστικη εκμετάλλευση του θέματος. Δεν βοηθά, ούτε τον τόπο, ούτε το κόμμα σας. Αλλού θα δώσετε εξετάσεις. Από άλλα κρίνεστε, και εσείς, καθημερινώς.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER