Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 16:02

Ιπποδρομίες στο Πλατύ Ι Γεώργιος Τζαβάρας

Γράφτηκε από την

Εδώ και 24 χρόνια στήριζα αυτό το έθιμο από 5 έως 7 συμμετοχές αλόγων για να τιμήσουμε τον πολιούχο του χωριού μας Αγιο Γεώργιο. Σταμάτησα να συμμετέχω στις ιπποδρομίες γιατί κάποιο ανθρώπινο χέρι έριξε «φόλα» στο τελευταίο άλογο "Τόμας Μάλορυ", που είχα φέρει από τον ιππόδρομο του Μαρκόπουλου.

Τα σχόλια δικά σας… Μετά από χρόνια εμπειρίας και πολλές απώλειες αλόγων που είχα εγώ και άλλοι ιδιοκτήτες στον αγωνιστικό χώρο, καθίσαμε και κουβεντιάσαμε τι πρέπει να κάνουμε για τις ιπποδρομίες και την αναβάθμισή τους. Ετσι με μια κίνηση, την αλλαγή της φοράς του ιπποδρόμου, λύσαμε 4 σημαντικά προβλήματα: 1ον ασφάλεια των θεατών, 2ον ασφάλεια αλόγων, 3ον ασφάλεια αναβατών, 4ον πάρκινγκ. Πράγμα για το οποίο ο καινούργιος πρόεδρος και τα όργανά του, όπως αναφέρει, δεν θέλουν αυτό που λέμε εμείς ασφάλεια, κάνοντας πάλι την αλλαγή του ιπποδρόμου. Ετσι στις 2/5/2016 είδαμε άλογα να τρέχουν προς το χωριό και κόσμο να κατευθύνεται προς τον ιππόδρομο, κόσμο μέσα στον αγωνιστικό χώρο μη έχοντας πού να καθίσει. Μια οργανωτική επιτροπή η οποία δεν γνώριζε τι πρέπει να κάνει, σημειώνοντας ότι από τα 5 μέλη της επιτροπής, τα 3 δεν ήθελαν και δεν θέλουν τον κυκλικό ιππόδρομο στο χωριό μας. Από αυτά τα άτομα τι οργάνωση μπορούμε να περιμένουμε; 

Περίμενα να τελειώσουν οι ιπποδρομίες για να γράψω κάποια πράγματα που συμβαίνουν στο χωριό μας. Ο πρόεδρος Νίκος Νίκας, σαν τοπικός σύμβουλος εδώ και 8 μήνες, δεν με καλεί στα Τοπικά Συμβούλια και στα συμβούλια που έγιναν για τις ιπποδρομίες δεν με κάλεσε σε κανένα. Πήρε τις αποφάσεις του 2015 του Τοπικού Συμβουλίου και τις έστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για να ζητήσει να γίνουν ιπποδρομίες στο χωριό μας. Στις αποφάσεις του 2015 ήμουν παρών, ενώ στα χαρτιά που έστειλε στον δήμο ήμουν απών. Κάνει συμβούλια με τους συλλόγους του χωριού και στέλνει αποφάσεις σαν Τοπικό Συμβούλιο, είναι ανεπίτρεπτα πράγματα αυτά που συμβαίνουν στη μικρή αυτή κοινωνία του Δ.Δ. Πλατέος. Παρακαλώ πρέπει κάποιος να του εξηγήσει πώς λειτουργεί ο "Καλλικράτης", γιατί δυστυχώς δεν έχει ιδέα. Δεν γνωρίζω τι αποφάσεις έχει πάρει στα συμβούλια από τότε έως τώρα και ζητώ από τους υπεύθυνους να επιληφθούν του θέματος και δεν αναγνωρίζω καμία απόφαση που αναφέρει, σαν Τοπικό Συμβούλιο Πλατέος, ως αληθή.

Σαν τοπικός σύμβουλος θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που ακούγοντας το κάλεσμα του Δήμου Καλαμάτας και της "Φάρις" ήρθε να απολαύσει το θέαμα αλλά διαψεύσθηκαν από την οργανωτική επιτροπή και  με αυτά που αντίκρισαν. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αστυνομία για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την αποφυγή ατυχήματος (αλόγου και θεατών) γιατί οι υπεύθυνοι ασφαλείας ήταν απόντες. Στη συνέχεια θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, παρόλο που βλέπει το πρόβλημα, είναι δίπλα στις ιπποδρομίες του χωριού μας και τις στηρίζει.

Κύριε δήμαρχε, αν σε όλα αυτά που αναφέρω φταίω εγώ να παραιτηθώ από τοπικός σύμβουλος για να κάνει τη δουλειά του ο πρόεδρος με τα μέλη του. Ημουν 8 χρόνια πρόεδρος, κάθε χρόνο έκανα τις καλύτερες ιπποδρομίες με 23 έως 25 συμμετοχές αλόγων και την αποκορύφωση το 2014 με 3.500 χιλιάδες κόσμο. Σεβόμενος το έθιμο του χωριού μου και τον κόσμο που παραβρέθηκε εκεί, οφείλω να ζητήσω τη συγγνώμη μου για την ανεπάρκεια της οργανωτικής επιτροπής. 

 

Γεώργιος Τζαβάρας

Τοπικός σύμβουλος