Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 19:00

Να μην μείνει μισή η θετική απόφαση για τα έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μην μείνει μισή η θετική απόφαση για τα έργα

Μια σημαντική ανακοίνωση - υπενθύμιση για την υλοποίηση των δημοσίων έργων στη χώρα έκανε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατά την επίσκεψή του σε εργοτάξια σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών έργων στην Αχαΐα.

Παρατήρησε ότι έχει παρέλθει η εποχή που τα έργα ταλάνιζαν την κοινωνία και τους πολίτες, αναφέροντας πως «οι παθογένειες των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών εργασιών αποτελούν παρελθόν για τη χώρα για τα έργα. Ηδη για το κομμάτι του Ψαθόπυργου - Ρίου (σιδηρόδρομος), αλλά και των νέων έργων που δημοπρατούνται, υπάρχει όρος στο νέο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή ότι δεν μπορεί να συμβασιοποιηθεί κανένα έργο, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και αν δεν έχουν γίνει και οι αναγκαίες αρχαιολογικές τομές και εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι επιτέλους μαθαίνουμε από τα παθήματα που έχει υποστεί η χώρα και ο ελληνικός λαός. Διορθώνουμε θεσμικά ζητήματα που ταλαιπωρούν για δεκαετίες και τα δημόσια έργα και τους πολίτες και τη χώρα».

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, ελπιδοφόρα και ανοίγει προοπτικές για την υλοποίηση των έργων, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις συμβάσεις που υπογράφονται. Λεπτομέρειες του συγκεκριμένου νόμου δε γνωρίζω, όμως, για να είναι ολοκληρωμένος και στη σωστή κατεύθυνση και για να θεραπεύει τις παθογένειες των δημοσίων έργων, θα πρέπει να ορίζει συγκεκριμένο χρονικό όριο για τις απαλλοτριώσεις. Θα πρέπει το δικαστήριο να εκδικάζει μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο τις απαλλοτριώσεις και να εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις καθορισμού της τιμής μονάδας αποζημίωσης. Γιατί αν δε τεθούν χρονικά όρια απόφασης και ευθύνης της δικαιοσύνης, φοβάμαι ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών έργων της πατρίδας μας θα παραμένουν. Το ίδιο ισχύει και για τις αναγκαίες αρχαιολογικές τομές και εργασίες.

Υ.Γ.: Τελικά, είναι θεμιτές ή όχι οι μεγάλες εκπτώσεις στα έργα; Γιατί με αφορμή έργα της Μεσσηνίας το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποφάνθηκε ότι «από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την πορεία εκτέλεσης εργολαβιών με δοθείσα έκπτωση μεγάλη και ειδικότερα πάνω από 50%, διαπιστώνουμε ότι σχεδόν όλες, στην πορεία εκτέλεσής τους παρουσιάζουν δυστοκία τεχνική και χρονική, με δυσμενή αποτελέσματα στην ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου τους, που δεν είναι προς όφελος του Δημοσίου».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 16:35

NEWSLETTER