Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 12:31

Τα... κάστρα της γραφειοκρατίας

Γράφτηκε από την




Κέλλυ
Δημητρούλια

Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών αλλά και μεταξύ τμημάτων της ίδιας υπηρεσίας δημιουργεί συχνά προβλήματα στην καθημερινότητα εργαζομένων και πολιτών. Και φυσικά έχει συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του έργου της εκάστοτε υπηρεσίας.
Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο να γίνονται έλεγχοι σε ελαιοτριβεία μόνο από τις λιμενικές αρχές χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας. Και η συμμετοχή τους υποθέτω ότι είναι απαραίτητη, αφού οι πρώην νομαρχίες έχουν δώσει άδειες για τη διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε χειμάρρους και ρέματα με τελικό αποδέκτη τη θάλασσα. Λέγεται πως η έλλειψη προσωπικού είναι η αιτία της μη συμμετοχής στους ελέγχους, που πληροφορηθήκαμε πως συνήθως γίνονται από τη… μισή επιτροπή.
Και δεν είναι μόνο το έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών που θέτει ζήτημα αποτελεσματικότητας και ταλαιπωρίας. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υπάρχει καλή συνεργασία ακόμα και μεταξύ των τμημάτων της ίδιας υπηρεσίας.
Ενα άλλο παράδειγμα είναι πως κατά το παρελθόν έχει υπάρξει περίπτωση καταγγελίας κλοπής στην Αστυνομία, με τον πολίτη να περιμένει 2-3 μέρες τη Σήμανση να πάρει αποτυπώματα. Αφού κανένας δε φαινόταν ο πολίτης αποφάσισε να ψάξει τι συμβαίνει και να μάθει πότε θα … γυρίσει στο σπίτι του,  για να ανακαλύψει πως η Σήμανση απλά δεν είχε ενημερωθεί από το τμήμα που δέχτηκε την καταγγελία.
Ανάλογα περιστατικά μεταξύ διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών είναι πολλά και καθημερινά. Κάποιοι θα μπορούσαν να μιλήσουν για κακή συνεννόηση, άλλοι για γραφειοκρατία. Κι επειδή κανένας δε έχει την πρόθεση να μιλήσει για αδιαφορία, καλό είναι να μπει στην άκρη η… δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία εκείνων που κοιτούν το ρολόι, αφήνοντας την ίδια ώρα εκείνους που έχουν φιλότιμο και κάνουν τη δουλειά τους, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Μόνο που όλοι σχεδόν παίρνουν τον ίδιο μισθό.