Παρασκευή, 25 Μαϊος 2012 14:59

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη φτώχεια

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα, που έδωσαν στη δημοσιότητα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σύμφωνα με αυτά, κατά 580% αυξήθηκαν οι ανασφάλιστοι πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται τα πολυϊατρεία της ΜΚΟ Praksis. Η οργάνωση Prolepsis σιτίζει 6.300 παιδιά σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η δε «Αρτος-Δράση» διανέμει τρόφιμα σε 7.000 άπορους. Ολοι αυτοί δεν είναι μόνο άνθρωποι οι οποίοι έμειναν άνεργοι ή ανασφάλιστοι. Μεταξύ τους είναι και εργαζόμενοι οικογενειάρχες οι οποίοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους.
Αλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά είδαν το οικογενειακό τους εισόδημα να μειώνεται αισθητά ήδη μέσα στο 2011. Μιλάμε πλέον για μια νέα τάξη, τους «εργαζόμενους φτωχούς», όπως τους αποκάλεσαν οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι -όπως τόνισαν- υπάρχει «αύξηση άνευ προηγουμένου» στις αιτήσεις για σίτιση. Κι ενώ παλιά ήταν μόνο οι «παραδοσιακά φτωχοί» αυτοί που δέχονταν βοήθεια σε τρόφιμα, τώρα προστίθενται και οι μικροσυνταξιούχοι και οι άνεργοι.
Επιπλέον και Οργανισμοί όπως είναι π.χ. τα «Παιδικά Χωριά SOS» δέχονται αιτήματα από Ελληνες γονείς, οι οποίοι αδυνατούν να ζήσουν τα παιδιά τους. Το 2011 μάλιστα τα αιτήματα αυξήθηκαν κατά 87% σε σχέση με το 2010. Και μπροστά στον κίνδυνο να φύγουν τα παιδιά από τις οικογένειες, ιδρύθηκαν Κέντρα Στήριξης σε 6 επαρχιακές πόλεις.
Αλλά και το ΚΕΘΕΑ παρουσίασε στοιχεία τα οποία προβληματίζουν: Πέραν του ότι οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά και την αυτοεκτίμησή τους μπορεί να οδηγηθούν σε κατάχρηση ουσιών και παραβατικότητα, μεταξύ των χρηστών παρουσιάζεται 14 φορές υψηλότερη θνησιμότητα από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό.


NEWSLETTER