Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 10:31

Ελεγχος - καθήκον και δημοσιογράφοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Οι δημοσιογράφοι με την ομόθυμη στήριξή τους στις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και την απόλυτη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, έστειλαν παράλληλα μήνυμα σε όλους όσοι με άλλοθι την έλλειψη ενημέρωσης επιχείρησαν να εκδώσουν απεργιακά έντυπα, χρησιμοποιώντας συνταξιούχους διαφόρων κλάδων. Ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα επιτρέψει την συνέχιση του παρασιτικού φαινομένου της παραδημοσιογραφίας και θα προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο (προσφυγή στα ταμεία των συνταξιούχων), ώστε να προστατεύσουν την εργασία τους και την ανεξαρτησία στην ενημέρωση. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ ενημερώνει όσους στην επόμενη κινητοποίηση στα ΜΜΕ, προσπαθήσουν να εκδώσουν απεργιακά φύλλα πως θα κινήσει διαδικασίες ελέγχου για το εργασιακό καθεστώς όσων την ημέρα της κινητοποίησης προσέφεραν την εργασία τους".

Αυτά σημειώνει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων), της Ενωσής μας, για την απεργία των δημοσιογράφων την περασμένη Δευτέρα. 

Θα συμφωνήσω με όλα αυτά, όμως δε φτάνουν. Γιατί το παρασιτικό φαινόμενο της παραδημοσιογραφίας ανθεί και γιγαντώνεται καθημερινά και δεν έχει σχέση μόνο με απεργοσπαστικά φύλλα. Και πολύ περισσότερο η κίνηση διαδικασιών ελέγχου για το εργασιακό καθεστώς δεν πρέπει να γίνει μόνο την ημέρα της απεργίας σαν απειλή και εκβιασμός.

Συνάδελφοι της Ενωσης, όπως το έχουμε τονίσει και παλιότερα, η υπόθεση του ελέγχου για το εργασιακό καθεστώς πρέπει να είναι καθημερινή. Είναι η υποχρέωση, το καθήκον, η αποστολή του Δ.Σ. για να προστατεύσει τη δουλειά μας, τους δημοσιογράφους που εξακολουθούν να δουλεύουν και να πληρώνονται, σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας και όλοι οι εργαζόμενοι. Η Ενωση οφείλει να ελέγξει με τη βοήθεια των μελών της και να δει ποιοι εργάζονται σε εφημερίδες και τηλεοράσεις, αν -και πώς- πληρώνονται και ασφαλίζονται. Μόνο έτσι θα σώσει τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους από την παραδημοσιογραφία και την ανεργία.