Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 10:59

Πολιτικό κόστος και αναδιάρθρωση υπηρεσιών

Γράφτηκε από την

 

Αν τελικά πάψει το "πολιτικό κόστος" να βάζει εμπόδια ακόμα και σε καιρό κρίσης, και αν κάποια στιγμή γίνει πράξη η περιβόητη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με στόχο τη μείωση του κόστους του λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, ίσως έρθει η ώρα για να αξιοποιηθεί και η διάσπαρτη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Και είναι πάρα πολλά τα κτήρια που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου και παραμένουν ανεκμετάλλευτα σε πολλές γειτονιές της Καλαμάτας αλλά κι ευρύτερα στη Μεσσηνία.

Πολλοί χώροι του υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων -γιατί όχι- και της Εκκλησίας και άλλων οργανισμών, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποιες από τις πολυδάπανες υπηρεσίες για τις οποίες σπαταλιούνται πολλές χιλιάδες ευρώ για το ενοίκιο του κτηρίου όπου στεγάζονται. 

Μπορεί τα ανεκμετάλλευτα κτήρια του Δημοσίου να μην είναι… νεοκλασικά ή σύγχρονα και πολλά να μη βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Η αξιοποίησή τους όμως μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και μικρές νέες αγορές με λίγες έστω νέες θέσεις εργασίας τριγύρω τους, κάνοντας το κέρδος πολύ μεγαλύτερο από το… ενοίκιο. Αλλωστε, ο άνεργος σήμερα φορολογούμενος πολίτης πληρώνει τα χιλιάρικα του ενοικίου που σπαταλιούνται γιατί κανένας δε μπαίνει στον κόπο να… αντιστοιχίσει κτήρια με υπηρεσίες.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Αστυνομία, η Περιφερειακή Διοίκηση και πολλές ακόμα υπηρεσίες που θα μπορούσαν να στεγαστούν ή να συστεγαστούν σε κτήρια που βρίσκονται σε… γειτονιές.

Και δεν είναι μόνο το παλιό νοσοκομείο στην Καλαμάτα, στο οποίο προφανώς δε χωράει μόνο το Δημαρχείο. Η λίστα με τα κτήρια είναι σίγουρα πολύ μεγάλη και καλό είναι κάποια στιγμή να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί. Εκτός κι αν ακόμα και σε καιρούς οικονομικής ύφεσης θεωρούμε πως δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε… υποχωρήσεις και μετακινήσεις, μένοντας σταθεροί σε όσα μας οδήγησαν μέχρι εδώ...

 

Κέλλυ Δημητρούλια