Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 22:22

Προτεραιότητα η αποκατάσταση της Μαραθόλακκας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Προτεραιότητα η αποκατάσταση της Μαραθόλακκας

 

Για άλλα 5 χρόνια(!) ο Δήμος Καλαμάτας παρέτεινε στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, στο χώρο προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, τη μίσθωση ιδιωτικού οικοπέδου 7,1 στρ., όπου ήδη εναποτίθενται τα δέματα με τα σκουπίδια, με τιμή 1.200 ευρώ το μήνα.

Στη πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής επισημαίνεται, μάλιστα, ότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της μίσθωσης για επιπλέον 5 χρόνια.

Δηλαδή, για 5 ή 10 χρόνια ακόμα η Μαραθόλακκα δεν θα έχει ξεμπλέξει με τα σκουπίδια; Δεν θα έχει ξεκινήσει η οριστική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ;

Οσο και να καθυστερήσει η λειτουργία των μονάδων της Περιφέρειας 5 χρόνια δεν θα κάνει. Γιατί αν κάνει τόσα χρόνια, η Πελοπόννησος δεν θα αντέξει. Θα είναι έγκλημα για το περιβάλλον και την οικονομία, για τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη των κοινωνιών της Περιφέρειας. Με τις χωματερές ενεργές σ’ όλη την Πελοπόννησο δεν υπάρχει προοπτική, δεν μπορεί κανείς να μιλάει και να ονειρεύεται ανάπτυξη.

Στα ερωτήματα και την εύλογη ανησυχία των επικεφαλής των μειοψηφιών, στη χθεσινή επιτροπή, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας ήταν ειλικρινής: “Μακάρι να λήξει φέτος η Μαραθόλακκα. Είναι εκατομμύρια τόνοι, θα χρειαστούν χρόνια να φύγουν”.

Είναι χιλιάδες τα δέματα των σκουπιδιών στο συγκεκριμένο χώρο. Και όσο συνεχίζεται εκεί η προσωρινή διαχείριση τα δέματα θα αυξάνονται, θα προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη ασφυξία και περισσότερους κινδύνους για την πρόκληση πυρκαγιάς κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Επειδή όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι με την έναρξη της λειτουργίας της οριστικής διαχείρισης της Περιφέρειας την ίδια μέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και απορρύπανσης της Μαραθόλακκας. Η μεταφορά των χιλιάδων δεμάτων με τα σκουπίδια στη μονάδα της ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να είναι συνεχής και συνεπής. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε καθυστέρηση, για δέματα σκουπιδιών που θα παραμένουν χωρίς λόγο στον Ταΰγετο. Δημοτική και περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τη μεταφορά και τη διαχείριση των δεματοποιημένων σκουπιδιών. Γιατί προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της Μαραθόλακκας και η προστασία του Ταϋγέτου.

Το οφείλουν στον Ταΰγετο και στους ανθρώπους του, γιατί η Μαραθόλακκα που ξεκίνησε για 1 χρόνο με δήμαρχο τον Γιώργο Κουτσούλη έχει σώσει για 17 χρόνια την πόλη και το Δήμο της Καλαμάτας από το δράμα των σκουπιδιών.


NEWSLETTER