Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 18:43

Στο προσκήνιο τα οδικά της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 

Στο Βουπράσιο ήταν σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγελθεί για να “σπρωχτεί” η υπόθεση αρχικά του πολυσυζητημένου δρόμου Πάτρα – Πύργος και στη συνέχεια το υπόλοιπο της... παλιάς Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα.

Κινητοποιήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος και φορείς από τη Μεσσηνία, αλλά και... μέρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που δέησε μετά από χρόνια να κοιτάξει στα δυτικά της και να συνδράμει την προσπάθεια για προώθηση των σημαντικών έργων στη Δυτική Ελλάδα.

Από την άλλη, στο τραπέζι των οδικών έργων έπεσε προσφάτως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η κατασκευή αυτοκινητόδρομου Λέυκτρο – Αρχαία Ολυμπία, με πόρους από την προαναγγελθείσα χρηματοδότηση της μεταλιγνιτικής εποχής. Δρόμου που σκοπεύει να ενώσει τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” με την Ολυμπία Οδό στο μέσο της Πελοποννήσου, αλλά και να φέρει πιο κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο τόπο, την Αρχαία Ολυμπία.

Αυτό που όμως έχει αρχίσει να συζητείται είναι ότι πιθανή κατασκευή αυτού του οδικού τμήματος δύσκολα μπορεί να συνδυαστεί με παράλληλη ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα. Κάτι που ουσιαστικά αφήνει... στην απέξω την Τριφυλία, που εδώ και χρόνια δεν “φώναξε” όσο έπρεπε για να προχωρήσει το Καλό Νερό – Τσακώνα.

Ο γρίφος της ολοκλήρωσης των αυτοκινητόδρομων στην Πελοπόννησο, με τη γεωγραφική και όχι με τη διοικητική της έννοια, θα γίνει ίσως πιο εύκολος μόνο εάν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δύο εμπλεκόμενες περιφερειακές αρχές ανοίξουν τα χαρτιά τους, για τις προθέσεις και τα σχέδια που έχουν, ώστε να μην διακινούνται σενάρια που τελικά μόνο αποπροσανατολισμό δημιουργούν, παρά δίνουν λύσεις.

Μέχρι τότε, ας κρατήσουμε την έστω και μετά από πολύ καιρό κινητοποίηση φορέων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, για την προώθηση οδικών έργων σε Ηλεία και Αχαΐα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αφορούν απλώς αυτές τις περιοχές, αλλά ουσιαστικά μας φέρνουν όλους πιο κοντά και με ασφάλεια. Και φυσικά φέρνουν ακόμα πιο κοντά και το όραμα της ενιαίας Πελοποννήσου.