Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 18:56

Ενδοοικογενειακή Βία: Πρωτοβουλίες και νέες υπηρεσίες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενδοοικογενειακή Βία: Πρωτοβουλίες και νέες υπηρεσίες

 

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων παρέχει τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο και χωρίς κενά δίχτυ προστασίας των γυναικών και παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.

Από τις αρχές Απριλίου αυτό το δίχτυ διευρύνθηκε, δίνοντας την υποστήριξή της προς τη νέα σύμπραξη του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας.

Εξάλλου, όπως αναφέραμε και στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, σε ρεπορτάζ με τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, οι έκτακτες συνθήκες ευνοούν την αύξηση των περιστατικών βίας. Ωστόσο, όπως αναδείξαμε στο ρεπορτάζ, δεν γίνονται κλήσεις στις γραμμές υποστήριξης, κυρίως εξαιτίας αδυναμίας των γυναικών (ή και παιδιών) να μιλήσουν, με το δράστη μέσα στο σπίτι.

Επίσης, αν και το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, θα πρέπει και να εφαρμοστεί. Γι' αυτό, σε αυτή τη νέα σύμπραξη, τα μέλη της δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επιβολής από εισαγγελείς ή δικαστήρια που εκδικάζουν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με την αυτόφωρη διαδικασία, αυστηρών περιοριστικών όρων, και να διατάσσεται η μετοίκηση του δράστη από την οικογενειακή στέγη, καθώς και η απαγόρευση προσέγγισης των κακοποιημένων ατόμων.

Περιμένουμε λοιπόν να σταλεί και η σχετική εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες της χώρας από την αρμόδια αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία έχει δηλώσει την υποστήριξή της προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, κινούνται διαδικασίες ώστε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία να συνταχθεί κατάλληλο έγγραφο για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, που και αυτό θα προωθηθεί πανελλαδικά.

Αξίζει κλείνοντας να αναφέρουμε τη δήλωση της γ.γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, M. Συρεγγέλα, η οποία τόνισε ότι: "Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενδέχεται να αυξηθούν και οι συνθήκες πίεσης ευνοούν την όξυνση του φαινομένου. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, σε κλίμα ενότητας και σύμπνοιας και μέσα από ομαδική, συντονισμένη δουλειά, να στηρίξουμε ολιστικά τις γυναίκες και τα παιδιά θύματα βίας".

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 17:34

NEWSLETTER