Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 18:30

Μόνο με επιδότηση μπορεί να ξανασφυρίξει το τρένο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

“Σημαντικές ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία του τρένου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο στην Τρίπολη, σε ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Περιφέρειας, με εκπροσώπηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενδεχομένως δε και του ίδιου του υπουργού Κώστα Καραμανλή”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις ανακοινώσεις προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλο επιβεβαιώθηκε η καλή πορεία της προσπάθειας για την επαναδρομολόγηση τρένου στη γραμμή Κόρινθος - Αργος - Ναύπλιο.
Ο κ. Νίκας βεβαίωσε ότι η συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπει επιδότηση της γραμμής, η οποία θα ενταχθεί στις άγονες, καθώς από αυτές θα βγει η γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, στην οποία επίκειται η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης.
Το σίγουρο είναι ότι η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος - Ναύπλιο, όπως και κάθε άλλου τμήματος στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, εκτός από τον προαστιακό, μόνο στην επιδότηση μπορεί να στηριχθεί. Ο σιδηρόδρομος δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στις οδικές μεταφορές, λειτουργώντας με τη χάραξη του Τρικούπη. Το τρένο της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού για το σιδηρόδρομο χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια των παχιών αγελάδων και της “ευημερίας”. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων έβλεπαν μόνο τις οδικές μεταφορές και τους αυτοκινητόδρομους, όπου και κατηύθυναν τις χρηματοδοτήσεις των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και των ΕΣΠΑ. Μόνο με άλλη χάραξη, αλά αυτοκινητόδρομου, μπορεί ο σιδηρόδρομος να γίνει ανταγωνιστικός και να μη χρειάζεται επιδότηση.
Και με την κανονικοποίηση της γραμμής η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, αν δεν αλλάξει η χάραξη. Οταν ένας Πελοποννήσιος θα μπει στον αυτοκινητόδρομο και θα κινηθεί με ταχύτητα και ασφάλεια για να πάει στην Αθήνα, για να κάνει τις δουλειές του, δεν θα προτιμήσει ποτέ το τρένο.
Το ίδιο, δυστυχώς, ισχύει και για τον προαστιακό της Μεσσηνίας, που κάποιοι φίλοι του σιδηροδρόμου θέλουν να επαναφέρουν. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, για να αφήσει κάποιος το αυτοκίνητό του στη Μεσσήνη και να έρθει με το τρένο στο κέντρο της Καλαμάτας. Και όταν γίνει και ο 4ιχνος οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος, το τρένο δεν έχει καμία ελπίδα.
Για να είμαστε ρεαλιστές και να μην κοροϊδευόμαστε, μόνο με επιδότηση μπορεί να ξανασφυρίξει το τρένο στην παραδοσιακή γραμμή της Πελοποννήσου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 16:10