Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 11:54

Ολοι μας έχουμε πάρει ασπιρίνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ολοι μας έχουμε πάρει ασπιρίνη

 

Ολες οι απόψεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα, γι’ αυτό και αξίζει αντί άλλης απάντησης στις αντιεπιστημονικές απόψεις μιας μικρής μερίδας πολιτών, να διαβάσει κανείς την ανάρτηση στο Facebook του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου, για τις παρενέργειες των εμβολίων:

«Ολοι μας κάποια στιγμή έχουμε πάρει ασπιρίνη γιατί υποφέραμε από πονοκέφαλο ή για άλλους λόγους. Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι διαβάσαμε ποτέ τις οδηγίες χορήγησης ή τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σχεδόν όλα τα φάρμακα και εμβόλια προκαλούν παρενέργειες σε ορισμένους χρήστες. Αλλά τα θετικά τους αποτελέσματα είναι περισσότερα για τη μεγάλη πλειοψηφία όσων τα λαμβάνουν, σε σύγκριση με τις παρενέργειες που προκαλούν.
Φυσικά έχει μεγάλη σημασία ο τύπος των παρενεργειών. Πολλές είναι παροδικές (πονοκέφαλος, πυρετός, ένα μικρό εξάνθημα), άλλες είναι σοβαρότερες.
Εχει επίσης σημασία η συχνότητα εμφάνισης των παρενεργειών. Αν έχουμε 10 μακροχρόνιες νοσηλείες ανά 100 εθελοντές που λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ για την ασφάλεια αυτού του φαρμάκου. Αν όμως έχουμε 2-3 ανά 20-30.000 εθελοντές, οι νοσηλείες είναι σύντομες και δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των εθελοντών, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τα οφέλη από το νέο φάρμακο ή το εμβόλιο. Αν τα οφέλη είναι σημαντικά, τότε το νέο φάρμακο ή το εμβόλιο θα εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Αν όμως οι παρενέργειες είναι μεγάλες, αφορούν μεγάλο αριθμό εθελοντών και τα οφέλη από τη χορήγηση του νέου εμβολίου είναι μικρά, τότε το νέο εμβόλιο δεν θα εγκριθεί.
Στην περίπτωση του εμβολίου της Οξφόρδης, έγινε προσωρινή διακοπή των κλινικών μελετών για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Και αυτό έγινε παρότι υπάρχουν μεγάλες πιέσεις (και πολιτικές) και μεγάλες προσδοκίες για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο σύντομα. Οι ερευνητές ακολούθησαν τις σωστές πρακτικές και δεν αποσιώπησαν το πρόβλημα. Οι διακοπές των ερευνών συμβαίνουν συχνά σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των φαρμάκων/εμβολίων».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 11:57

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER