Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 16:02

Η απλή αναλογική και η συνεργασία για τα μεγάλα ζητήματα

Γράφτηκε από τον

Η απλή αναλογική και η συνεργασία για τα μεγάλα ζητήματα

Υποστηρίζεται ότι η απλή αναλογική συνέβαλε καθοριστικά στην υπόθεση των αρχαίων της Υπαπαντής. Οτι χωρίς αυτή τα αρχαία θα παρέμεναν θαμμένα, μπαζωμένα, και η ανάπλαση της πλατείας θα προχωρούσε κανονικά –όπως και τώρα πιθανότατα θα προχωρήσει– από τη δημοτική αρχή.

Γιατί χωρίς την απλή αναλογική η δημοτική αρχή θα είχε την απόλυτη πλειοψηφία και θα διοικούσε    αλαζονικά, υπεροπτικά, αδιαφορώντας για τις απόψεις και τα αιτήματα των μειοψηφιών.
Αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση για τη συμβολή της απλής αναλογικής στην υπόθεση των αρχαίων της Υπαπαντής. Γιατί υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις που πρέπει να επισημανθούν.
Είναι η συνεργασία των δυνάμεων των μειοψηφιών, που μέσα από τη συνεννόηση πέτυχαν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καταθέσουν μια αξιοπρεπή και ενδιαφέρουσα εισήγηση. Η συνεργασία αυτή είναι που έβαλε στο παιχνίδι τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία συναντήθηκε με εκπρόσωπο των μειοψηφιών και άφησε τις πρώτες ελπίδες για τα αρχαία της Υπαπαντής.
Η συνεργασία αυτή είναι που υποχρέωσε τον δήμαρχο να συγκαλέσει Διαπαραταξιακή Επιτροπή με τη συμμετοχή της διευθύντριας και να πάρει τη διαβεβαίωσή της πως μπορούν να γίνουν και τα δύο, και η ανάπλαση της πλατείας και η ανάδειξη των αρχαίων.
Είναι και η διαδικτυακή κίνηση “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” που ένωσε πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και έβαλε πάνω απ’ όλα το σκοπό της, τη γνώση και την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.
Είναι η κίνηση που ερεύνησε τα στοιχεία και τα αρχεία των ανασκαφών του 1960 και βρήκε πως τα αρχαία δεν καταχώθηκαν για να προστατευτούν, όπως πίστευαν το ΚΑΣ και η υπουργός Πολιτισμού, αλλά μπαζώθηκαν από τον εργολάβο “εκ παραδρομής” με την ανοχή του δήμου.
Και ήρθε η διευθύντρια με τις αποκαλύψεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την αλήθεια και να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάδειξη των αρχαίων.
Η απλή αναλογική θέλει κουλτούρα συνεργασιών για να πετύχει. Και χρειάζεται και τη συμφωνία, τη συναίνεση της δημοτικής αρχής. Γιατί όλοι μαζί οφείλουν να προχωρήσουν την υπόθεση των αρχαίων. Μόνες τους οι μειοψηφίες δεν μπορούν. Οι προσωπικοί εγωισμοί, οι τακτικισμοί και η μάχη χαρακωμάτων για τις εντυπώσεις, για να είμαστε αρεστοί, δεν βοηθούν στα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή, η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου στο θέμα του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 09:42