Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 08:43

Στελέχωση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στελέχωση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας

Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας δημιουργήθηκαν για να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο μέσα στην κοινότητα που λειτουργούν. Ωστόσο η ανάπτυξη ενός πιο ολοκληρωμένου δικτύου επικοινωνίας με την κοινότητα δεν επιτεύχθηκε ποτέ, γιατί δεν δόθηκε η ευκαιρία στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας να στελεχωθούν επαρκώς, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες.
Το σημαντικό έργο που προσφέρει ο συγκεκριμένος θεσμός στην τοπική κοινωνία της Καλαμάτας -έστω κι αν δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό- αποδεικνύει στην πράξη πως η δουλειά που γίνεται δύσκολα αντικαθίσταται από τις υπηρεσίες ενός νοσοκομείου ή άλλου κέντρου. Ωστόσο όταν στις "καλές" εποχές οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας που προσέφερε αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα αρκετών συνανθρώπων μας, παρέχονταν από ένα ή δύο ανθρώπους, τώρα που οι χρηματοδοτήσεις έχουν μειωθεί και δεν υπάρχει ελπίδα για προσλήψεις, είναι καιρός η τοπική κοινωνία να προφυλάξει το συγκεκριμένο θεσμό.
Πριν οι ελλείψεις λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την λειτουργία του κέντρου, η κοινότητα θα πρέπει να νοιαστεί και να αντιδράσει. Αλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο περισσότερος κόσμος έχουν φέρει αρκετούς στα όρια της ψυχικής αντοχής τους. Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας μπορούν να δεχτούν μετά από ραντεβού ψυχολογική υποστήριξη χωρίς να πληρώσουν.
Εξάλλου ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ανοιχτό στην κοινότητα και η συνεργασία με άλλους φορείς δεν είναι μακριά από τη φιλοσοφία του τρόπου λειτουργίας του. 
Γιατί μπορεί η εξέλιξη της δημόσιας ψυχικής υγείας της χώρας μας να ακούγεται, υπό αυτές τις συνθήκες, ως σύντομο ανέκδοτο, ωστόσο προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να επιβιώσουν με την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 23:15

NEWSLETTER