Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 10:00

Η αυτοδιοίκηση ανάξιος... Συμπαραστάτης του εαυτού της

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σειρά προτάσεων για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης επεξεργάστηκε προσφάτως η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τις οποίες διαβίβασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών του δημάρχου, η κατάργηση των διατάξεων για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, η μη δίωξη των αιρετών που έχουν αξίωμα στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις, η επαναφορά του θεσμού του αντιπροέδρου στις δημοτικές κοινότητες και η κατάργηση του... θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ορισμένες από τις συνολικά 23 προτάσεις που κατατέθηκαν.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στην πρόταση αναφορικά με την κατάργηση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Κάποιοι από εσάς φυσικά είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζετε καν την ύπαρξή του και περί τίνος πρόκειται, διότι στην περίπτωση της Μεσσηνίας πρακτικά δεν υπάρχει. Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και στους δήμους της Μεσσηνίας, που είχαν υποχρέωση να εκλέξουν τον Συμπαραστάτη, κανένας δεν το έχει κάνει. Τους πρώτους μήνες της τρέχουσας δημοτικής περιόδου έγιναν κάποιες προσπάθειες εκλογής, οι οποίες ως γνωστόν έπεσαν στο κενό, όπως αναμενόταν κανείς δεν συγκινήθηκε και όλοι... τον ξέχασαν. Προφανώς οι δημοτικοί άρχοντες δεν ήθελαν έναν ακόμα στα πόδια τους, γιατί όσο κι αν θα είχε εκλεγεί με τις... ευλογίες τους, ο ρόλος του θα έπρεπε να ήταν παρεμβατικός και διαμεσολαβητικός μεταξύ αρχής και δημοτών. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησαν λίγο περισσότερο και εξέλεξαν Συμπαραστάτη μετά από μία σειρά προσπαθειών, αλλά από ό,τι φαίνεται ως εκεί, καθώς... ουδέν νεότερο από το μέτωπο.
Οσο για τις προηγούμενες προτάσεις φαίνεται ότι ορισμένοι στην αυτοδιοίκηση δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν τι γίνεται. Συνεργάτες επί συνεργατών και σύμβουλοι επί συμβούλων την ώρα που οι ίδιοι φωνάζουν για υποχρηματοδότηση και οικονομική ασφυξία. Εκτός κι αν υπάρχει η πρόθεση από κάποιους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Ετσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα βλέπουμε ότι η ίδια η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι Συμπαραστάτης ούτε του εαυτού της. Προσαρμοστείτε σε αυτά που συμβαίνουν γύρω και στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου και της κοινωνίας.


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 23:48