Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 19:59

Η Πολιτεία να βρει λύσεις στον Ταΰγετο που εκπέμπει SOS

Γράφτηκε από τον

Η Πολιτεία να βρει λύσεις στον Ταΰγετο που εκπέμπει SOS

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

“Ο Ταΰγετος εκπέμπει SOS” τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Χωριών Ταϋγέτου. Κι εκφράζοντας την ανησυχία της, σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σημειώνει πως τα πολλά προβλήματα στην περιοχή “έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια συνθήκες εγκατάλειψης του δάσους, με κίνδυνο αυτό να καταστραφεί μία ακόμα φορά και ίσως οριστικά”. Επισημαίνει πως “σε περίπτωση πυρκαγιάς η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη”, καθώς “η καύσιμη ύλη έχει συσσωρευτεί σε επικίνδυνο βαθμό, αφού το δάσος δεν καθαρίζεται και το δασικό και αγροτικό οδικό δίκτυο είναι απροσπέλαστο”.

Και δυστυχώς, όλα αυτά δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για τον Ταΰγετο.

Σε απάντηση στο σχόλιό μας για την εργολαβία των 3 εκ. ευρώ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για παρεμβάσεις στον εθνικό δρόμο Καλαμάτα - Σπάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος μας ενημερώνει ότι “εκκρεμεί η κρίση του δικαστηρίου. Στόχος των ενεργειών της Π.Ε. Μεσσηνίας είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκτέλεσής του”.

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα του Ταϋγέτου έμπλεξε στον εργολάβο και στα δικαστήρια και σοβαρές παρεμβάσεις βρίσκονται στον αέρα. Η άλλη εργολαβία των 3 εκ. ευρώ του Δήμου Καλαμάτας, με σύμβαση 1.250.000 ευρώ, όπως απάντησε χθες ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε διακοπή εργασιών κι έχει ανεκτέλεστο αντικείμενο 270.000 ευρώ.

Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, ο χώρος προσωρινής διαχείρισης σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα δεν θα τελειώσει άμεσα, αφού θα φιλοξενήσει τον κινητό σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών του δήμου.

Με όλα αυτά επιβεβαιώνεται η Συντονιστική Επιτροπή Χωριών για τον Ταΰγετο που εκπέμπει SOS.

Η Πολιτεία με όλες τις μορφές της, τοπική - περιφερειακή αυτοδιοίκηση και κεντρική εξουσία, οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον Ταΰγετο, με συνέπεια και υπευθυνότητα και να δρομολογήσει τις λύσεις που απαιτούνται για την προστασία και την ανάπτυξη του βουνού. Για να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της επεξεργασίας των σκουπιδιών και να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους των χωριών να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 21:07