Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 20:10

Η αξιοποίηση του στρατοπέδου εγκαταλείπεται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιάννη Σινάπη

 

 Το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου Καλαμάτας, στο οποίο προσβλέπαμε για την ανάπτυξη της πόλης, εγκαταλείπεται. Αυτό το δυσάρεστο συμπέρασμα προκύπτει από την απάντηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλου, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή θεωρούν ενεργό το στρατόπεδο “Παπαφλέσσα”, παρότι υπολειτουργεί καθώς το κέντρο νεοσυλλέκτων έχει κλείσει εδώ και 3-4 χρόνια και έχει αλλάξει ο σχεδιασμός της εκπαίδευσης των στρατιωτών της πατρίδας μας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του στρατοπέδου δεν έχει αποκλειστεί, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς στον δήμαρχο.

Και ο δήμος άβουλος, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, αδιαφορεί, χάνοντας την ευκαιρία της πρό(σ)κλησης του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, που σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση κάλεσε το ∆ήμο Καλαμάτας σε συνεργασία µε τους φορείς της περιοχής, να καταθέσει τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση στο υπουργείο για τη μερική αξιοποίηση του στρατοπέδου.

Γιατί ο υπουργός είχε αναφερθεί στην παρουσία της 77 Μονάδας Επιστράτευσης στο στρατόπεδο και είχε κάνει λόγο για αποδέσμευση και αξιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του. Ακόμα, ανταπαντώντας, είχε εκτιμήσει ότι η Καλαμάτα έχει θετική προοπτική με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην 120 ΠΕΑ και πως θα χρειαστεί επιπλέον καταλύματα.

Εννέα μήνες μετά ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία, δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε διαβούλευση για να καταθέσει την πρόταση αξιοποίησης που προέτρεψε ο υπουργός. Ούτε ζήτησε καμία διευκρίνιση για την προοπτική της δημιουργίας καταλυμάτων για το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων. Αβουλος φαίνεται να περιμένει τις εξελίξεις, τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του κέντρου νεοσυλλέκτων ή της δημιουργίας στρατιωτικών καταλυμάτων, για τα οποία φέρεται να διαγκωνίζονται τοπικά και κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το συμφέρον, όμως, της πόλης και η προοπτική της ανάπτυξης με την αξιοποίηση και του στρατοπέδου είναι πάνω απ’ όλα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 19:12