Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 21:28

Χωρίς αξία και προοπτική το λιμάνι της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Χωρίς αξία και προοπτική το λιμάνι της Καλαμάτας

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να αλλάξει για πάντα τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Ήδη η Γερμανία ετοιμάζεται για την κατασκευή δύο σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατευθύνονται προς αύξηση των εισαγωγών LNG από τρίτες χώρες.

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως οι θαλάσσιες μεταφορές θα έχουν κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και αποδοτικής αλυσίδας ανεφοδιασμού LNG. Η Καλαμάτα θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος και να τροφοδοτεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο τη Μεγαλόπολη -και όχι μόνο- αν οι αυτοδιοικητικοί και ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης δεν αδιαφορούσαν διαχρονικά για την οικονομική αξιοποίηση του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αντίθετα, την τελευταία τουλάχιστον 15ετία κανένας δεν φαίνεται να νοιάζεται για τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού, ενώ ακόμα και το master plan (όποτε αυτό υλοποιηθεί) δεν ξεκαθαρίζει τι λιμάνι επιθυμεί η μεσσηνιακή πρωτεύουσα και πού στοχεύει μελλοντικά για την ανάπτυξή του. 

Εν τω μεταξύ, οι υποδομές του λιμανιού οι οποίες είχαν αναπτυχθεί από τον προηγούμενο αιώνα και απαντούσαν στις σύγχρονες ανάγκες για συνδυαστικές μεταφορές, έχουν εντελώς απαξιωθεί. Οι ράγες του τρένου “θάφτηκαν” κάτω από την άσφαλτο, ενώ δεν έχει αξιοποιηθεί στο ελάχιστο η εγγύτητα του λιμανιού με το αεροδρόμιο, στερώντας τη δυνατότητα μετατροπής του σε homeport για κρουαζιερόπλοια.

Την ίδια ώρα, σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως αυτά της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και η αξιοποίησή τους αναμένεται να αναμορφώσει τον εμπορευματικό, ενεργειακό και στρατηγικό ρόλο της χώρας. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα ώστε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο υποδομών, που συνδυάζει οδικές μεταφορές, θαλάσσιους δρόμους και σιδηροδρομική γραμμή. Δηλαδή, ό,τι θα μπορούσε να γίνεται και στο λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο λειτουργούσε με ανάλογο τρόπο τον 19ο αι. Αντίθετα, σήμερα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε για την εκβάθυνσή του!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 21:14