Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 20:26

Κίνητρα στους νέους γιατρούς για το δημόσιο σύστημα υγείας

Γράφτηκε από τον

Κίνητρα στους νέους γιατρούς για το δημόσιο σύστημα υγείας

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε” το Σαββατοκύριακο 26 - 27 Φεβρουαρίου: “Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας προκαλεί τραγική κατάσταση στη λειτουργία αρκετών σημαντικών κλινικών. Σε κλινικές μείζονος σημασίας υπάρχουν μόλις οι μισοί μόνιμοι γιατροί ή και λιγότεροι, με βάση το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερεφημέρευση που οδηγεί στην εξουθένωση του γιατρού, με κινδύνους για τον ίδιο και για τους ασθενείς. Τα στοιχεία αυτά σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου με αφορμή την τελευταία (στις 23 Φεβρουαρίου) πανελλαδική απεργία των υγειονομικών”.

Με βάση τα στοιχεία αυτά: Από τις 127 οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου είναι καλυμμένες οι 71 και υπάρχουν και 30 επικουρικοί γιατροί. Μία Παθολογική Κλινική αντί για 6 γιατρούς που ορίζει το οργανόγραμμα, έχει 3. Η Ορθοπαιδική από τις 6 οργανικές θέσεις έχει καλυμμένες τις 2 και η λειτουργία της στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό σε 3 επικουρικούς γιατρούς. Στους νεφρολόγους από τις 5 οργανικές είναι καλυμμένες οι 3, στο Ακτινολογικό από τις 7 οι 3 θέσεις με μόνιμους γιατρούς και στην Παιδιατρική από τις 5 μόνιμες είναι καλυμμένη μόνο η μία.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και στην κλινική Covid η μοναδική πνευμονολόγος, η πιο σχετική δηλαδή ειδικότητα, είναι επικουρική. Στο Ογκολογικό που αποτελεί καινούργιο τμήμα, υπάρχει μόνο μία γιατρός.

Με όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι οι γιατροί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας καθημερινά υπερβάλλουν εαυτούς, για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους Μεσσήνιους πολίτες.

Η υγεία σε ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η πολιτεία οφείλει να αλλάξει πολιτικές, να στηρίξει και να ανασυγκροτήσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αξιοποιώντας κι ενισχύοντας τους πόρους που έχει στη διάθεσή της. Οφείλει να δώσει οικονομικά κίνητρα στους νέους επιστήμονες, αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ώστε να παραμείνουν στην πατρίδα μας και να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές, για να προστατεύσουν την υγεία και να σώσουν τη ζωή των συμπολιτών μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 20:28