Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 22:47

Διάλογος και ΓΠΣ για το περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Διάλογος και ΓΠΣ για το περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα

Του Γιάννη Σινάπη

Κινδυνεύει, είναι στον αέρα η κατασκευή της νέας δεξαμενής ύδρευσης του Δήμου Καλαμάτας, στον Αγιάννη τον Καρβούνη, στην περιοχή του Πεδίου Βολής, όπως επισημαίνουν οι μελετητές των εντοπισμένων τροποποιήσεων του ΓΠΣ;

Ο δήμαρχος ήταν καθησυχαστικός πως το σημαντικό έργο θα υλοποιηθεί, παρά τους απαγορευτικούς περιορισμούς που επισημάνθηκαν. Με ποιον τρόπο δεν ξεκαθάρισε, αλλά ελπίζουμε να έχει δίκιο.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς η πόλη θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με μια κρίσιμη κι ελκυστική περιοχή, όπως είναι το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα. Εκεί σύμφωνα με το ΓΠΣ προβλεπόταν να γίνει το νέο νεκροταφείο της πόλης, ενώ ένα μεγάλο μέρος της περιοχής ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura. Εκεί αποφασίστηκε να γίνει και η νέα δεξαμενή ύδρευσης που πέρα από την πόλη θα δώσει σημαντικές ανάσες σε όλη την παραλιακή ζώνη έως και τις Κιτριές.

Τα σοβαρά αυτά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με σημειακές τροποποιήσεις και αποσπασματικούς σχεδιασμούς. Ούτε στα κρυφά, με το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι στα σκοτάδια και η μειοψηφία να μην γνωρίζει τίποτα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και 2 χρόνια.

Η περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα απαιτεί διαφάνεια, ανοιχτή διαβούλευση και σχεδιασμό σταθερό και οργανωμένο, προφανώς αναθεώρηση του ΓΠΣ για να μην επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση. Επειδή η δημιουργία νέου νεκροταφείου αποτελεί επιτακτική ανάγκη, το θέμα αυτό πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Να ανοίξει ο διάλογος και να ξεκαθαρίσουμε αν το νέο νεκροταφείο μπορεί να δημιουργηθεί σε χώρο περιβαλλοντικού πάρκου.

Και αν όχι εκεί, πού πρέπει να φτιαχθεί.

Στην Καλαμάτα του παρόντος και της προοπτικής αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 22:48

NEWSLETTER