Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 18:39

Κάθε γυναίκα χρειάζεται να ξέρει!

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κάθε γυναίκα χρειάζεται να ξέρει!

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Κάθε γυναίκα χρειάζεται να ξέρει ότι η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη, την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού.

Την περασμένη Τρίτη ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, του καρκίνου αυτού, που φαντάζει τρομερός, αλλά είναι από τους ελάχιστους καρκίνους που θεραπεύονται πλήρως, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Αρκεί να τον προλάβεις σε πρώιμο στάδιο - κάτι που απαιτεί να γνωρίζεις καλά το σώμα σου. Να ψηλαφίζεις το στήθος σου και μετά τα 40 να μην ξεχνάς τη μαστογραφία. Το κλειδί για να τον προλάβει μια γυναίκα είναι η πρόληψη: Είναι η ψηλάφηση από την ίδια, αφού της δείξει ο γιατρός της τον τρόπο - αλλά και από το γιατρό. Ακόμα, είναι η μαστογραφία, κι αν χρειαστεί, με προτροπή γιατρού, υπερηχογράφημα και βιοψία ή μαγνητική τομογραφία.

Ομως οι γυναίκες διστάζουν, και κάποιες ενώ έχουν μόνες τους πιάσει κάτι στο στήθος τους, καθυστερούν. Ο δισταγμός τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Πάντως γυναίκες με λιγότερη οικονομική άνεση παρατηρείται ότι δεν κάνουν εξετάσεις κι ίσως εκεί να οφείλεται ότι πολλά περιστατικά καρκίνου διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό άλλωστε στοχεύει να ανατρέψει το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου μαστών “Φώφη Γεννηματά”, που θα υπενθυμίζει στις γυναίκες 50-69 ετών να φροντίσουν τον εαυτό τους. 

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να γνωρίζουμε και το ιστορικό της οικογένειάς μας και να το συζητάμε με το γιατρό μας. Πρέπει να απομυθοποιήσουμε τον καρκίνο και να στρεφόμαστε στον κατάλληλο γιατρό για να μας δείξει πώς θα κάνουμε σωστά την ψηλάφηση, γιατί δεν ξέρουμε να ψηλαφίζουμε το στήθος μας - πρέπει να ακούμε και να γνωρίζουμε το σώμα μας. Ετσι θα καταλάβουμε οποιαδήποτε αλλαγή και πηγαίνουμε άμεσα στο γιατρό χωρίς να φοβόμαστε ότι είναι καρκίνος, γιατί μπορεί και να μην είναι.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 18:49

NEWSLETTER