Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 18:36

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για την αποϊδρυματοποίηση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για την αποϊδρυματοποίηση

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Κάποια παιδιά βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει. Μέσω του θεσμού της αναδοχής επιδιώκεται η αποϊδρυματοποίηση αυτών των παιδιών. Ομως, όπως έγινε σαφές και στη διαδικτυακή ημερίδα των Παιδικών Χωριών SOS την περασμένη Δευτέρα, η αποϊδρυματοποίηση καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ τη μεταρρύθμιση όλης της διαδικασίας της παιδικής προστασίας, από τη στήριξη της ευάλωτης οικογένειας έως την τοποθέτηση παιδιών σε αναδοχή χωρίς την ενδιάμεση παρουσία του ιδρύματος. Μια ολιστική μεταρρύθμιση που να εστιάζει στις κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των δήμων, αλλά και στην πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας. Προϋποθέσεις που δεν έχουν, ωστόσο, υλοποιηθεί γιατί λείπουν η πολιτική βούληση, το θεσμικό πλαίσιο, τα πρωτόκολλα, οι διαδικασίες, η επαρκής στελέχωση με εξειδικευμένο και επαρκώς καταρτισμένο προσωπικό, ο συντονισμός και οι διυπουργικές συμφωνίες και καθημερινές συνεργασίες στο πεδίο και την επίβλεψη.  

Επίσης, η διεθνής εμπειρία μάς λέει ξεκάθαρα πως η αναδοχή δεν θα αναπτυχθεί ποτέ στο επιθυμητό επίπεδο -που είναι να αντικαταστήσει ως μορφή φροντίδας τα ιδρύματα- αν δεν επεκταθεί ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής σε όλα τα παιδιά (σήμερα προβλέπεται, αν και δεν υλοποιείται, μόνο για τα παιδιά με αναπηρία 67% και άνω). Επαγγελματική αναδοχή σημαίνει πως επαγγελματίες αναλαμβάνουν τη φροντίδα ενός παιδιού προσωρινά στο σπίτι τους, αντί να την αναλαμβάνουν στο ίδρυμα. Κάθε μορφής αναδοχή, εξάλλου, στηρίζεται και εξαρτάται σε ένα σφιχτό και αυστηρό πλαίσιο επίβλεψης και συνεχούς υποστήριξης από τους φορείς εποπτείας, δηλαδή το δημόσιο ίδρυμα όταν υπάρχει ή την Περιφέρεια. 

Επιπλέον, η επιτυχία της αποϊδρυματοποίησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα της βιολογικής οικογένειας να υποστηρίξει το παιδί της, τόσο στο πλαίσιο της πρόληψης όσο και στο πλαίσιο της επανένταξής του σε αυτήν μετά την εξωοικογενειακή φροντίδα. Κατά συνέπεια απαιτείται η εντατικοποίηση της υλοποίησης αυτής της υποστήριξης, βελτιώνοντας το σύστημα της πρόληψης και της οικογενειακής ενδυνάμωσης στην κοινότητα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 19:48

NEWSLETTER