Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 20:02

Η Καλαμάτα της προοπτικής χρειάζεται σχέδιο και πυξίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Απέτυχε η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας για τη μίσθωση ακινήτων - οικοπέδων για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στην πόλη, σε κρίσιμα σημεία της, για να λύσει το σοβαρό πρόβλημα της στάθμευσης. Μόνο μία προσφορά κατατέθηκε για την περιοχή του κέντρου από δημότη - ιδιοκτήτη στη δημοπρασία του δήμου, για τη μίσθωση οικοπέδων για χώρους στάθμευσης. Δεν κατατέθηκαν προσφορές για τις περιοχές Ράχης - παλιού νοσοκομείου, κεντρικής πλατείας - Ιστορικού Κέντρου και της Παραλίας.

Η αποτυχία σημαίνει ότι η εικόνα της υποβάθμισης στο κέντρο και σε άλλα κρίσιμα σημεία της Καλαμάτας, με τα αυτοκίνητα που θα κάνουν γύρους για να βρουν να παρκάρουν, που θα παρκάρουν στις γωνίες ή και στα πεζοδρόμια, θα συνεχιστεί. Η πόλη “πληρώνει” την έλλειψη σχεδίου και πυξίδας, την απουσία κυκλοφοριακής μελέτης που έπρεπε να προηγηθεί των αναπλάσεων στην Αναγνωσταρά, στην Κολοκοτρώνη, στην πλατεία της Υπαπαντής.

Το κακό είναι πως αντί για βελτίωση αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης, καθώς έχει δρομολογηθεί η ανάπλαση της οδού 23ης Μαρτίου και η δημοτική αρχή έχει προτάξει τις αστικές αναπλάσεις σε δρόμους κεντρικών σημείων της πόλης, που θα μειώσουν δεκάδες νόμιμες θέσεις στάθμευσης.

Θα το τονίσουμε για μια ακόμα φορά: Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις αναπλάσεις, με την επέκταση και τον εξωραϊσμό των πεζοδρομίων, αλλά είναι άδικο κι εγκληματικό για την πόλη να υλοποιούνται χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη και πρόβλεψη για ουσιαστική απομάκρυνση του αυτοκινήτου από το κέντρο.

Το ΣΒΑΚ προβλέπει νέες συγκοινωνιακές γραμμές του Αστικού ΚΤΕΛ στην πόλη κι επέκταση των ποδηλατόδρομων. Οι προβλέψεις αυτές έπρεπε να προηγηθούν στην πράξη. Και αν οι προβλέψεις αυτές αφορούν τους κατοίκους της πόλης, για τους επισκέπτες της από τις περιοχές της Μεσσηνίας που μπαίνουν κάθε μέρα, δεν προβλέπεται τίποτα.

Η Καλαμάτα της προοπτικής χρειάζεται σχέδιο και πυξίδα, για να αναπτυχθεί ορθολογικά και να αναβαθμίσει το επίπεδο της ποιότητας ζωής της.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 21:02