Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 20:30

Ο δρόμος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Γράφτηκε από τον

Ο δρόμος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Του Γιάννη Σινάπη

Από ανύπαρκτα έως ελάχιστα είναι τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Και χθες που κατέπλευσε το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο “Vasco Da Gama” με 1.083 τουρίστες, άλλαξε η εικόνα στο λιμάνι και είδε κόσμο η πόλη. Άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας και κάποιοι νέοι περπάτησαν και πήραν ταξί για να φτάσουν στο κέντρο και να γνωρίσουν την πόλη. Κάποιοι κάθισαν σε καταστήματα της Παραλίας και άλλοι επισκέφθηκαν ελκυστικούς αρχαιολογικούς τόπους.

Η εικόνα της κίνησης και της ζωντάνιας ήταν η απάντηση στη μιζέρια πως οι επισκέπτες της κρουαζιέρας δεν παίρνουν ούτε ένα μπουκαλάκι νερό. Εντάξει η Καλαμάτα δεν μπορεί να γίνει Κατάκολο, που έχει την ευλογία της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά αυτή η νέκρα είναι ανεπίτρεπτη και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Θα θυμίσω ότι το 2015 η Καλαμάτα υποδέχθηκε 31 κρουαζιερόπλοια και το 2016 28, με πάνω από 38.000 και 28.000 επισκέπτες, αντίστοιχα.

Στο συνέδριο “Τουρισμός - θαλάσσιος τουρισμός, η περίπτωση της Καλαμάτας”, που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από τον δήμο με τη συνεργασία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, τονίστηκε ότι “οι δρόμοι, η προβολή σε διεθνές επίπεδο και η αγάπη των ντόπιων για τον τόπο, είναι οι 3 βασικοί άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Καλαμάτα. Η πιο απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η κατασκευή οδικού δικτύου που θα ενώσει την Καλαμάτα με την Πυλία, την Ηλεία, την κεντρική Μεσσηνία και τη Μάνη -για την εύκολη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Ανάκτορο του Νέστορα, η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Μεσσήνη και αξιοθέατα, όπως τα Σπήλαια του Διρού”.

Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου δείχνουν τον δρόμο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Πρέπει να διαβαστούν με προσοχή και να αποτελέσουν τη βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η προσπάθεια, αν ο τόπος μας πιστεύει πραγματικά στην ανάπτυξη μέσω του τουρισμού.