Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 19:38

Το ζήτημα δεν είναι οι προτομές, αλλά το έργο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

  

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Για τη χωροθέτηση των προτομών των ηρώων, για το πού κοιτάζουν, ρώτησε η μειοψηφία τη δημοτική αρχή Καλαμάτας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά το έργο αναδιάταξης της πλατείας 23ης Μαρτίου. Γιατί άλλοι κοιτάζουν κατά την Αναγνωσταρά και άλλοι αλληλοκοιτάζονται. Η απάντηση ήταν ότι έτσι τα προέβλεπε η μελέτη. Οτι τοποθετήθηκαν από την πλευρά που οι ήρωες μπαίνουν στην πλατεία και στην πόλη κατά την αναπαράσταση της απελευθέρωσης, κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου. Πάντως, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης δεν τοποθετήθηκε, αλλά κοιτάζει προς τη Λακωνικής και ο Μήτρος Πέτροβας κοιτάζει προς την Αθηνών και την Ανω Μεσσηνία.

Η είδηση ήταν ότι θα τοποθετηθεί και προτομή του Κολοκοτρώνη που λείπει από την πλατεία.

Το σημαντικό ζήτημα είναι ποια είναι η εκτίμηση, η άποψη για το έργο που υλοποιείται, αν αναβαθμίζει την περιοχή, αν συμβάλει στη βελτίωση του κυκλοφοριακού και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Και αυτή δεν εκφράστηκε, δεν κατατέθηκε.

Η πλειονότητα δεν διαφωνεί με την επέκταση των πεζοδρομίων και της πλατείας, με τη διεύρυνση του δημόσιου, κοινόχηστου χώρου. Ομως, όταν αυτό γίνεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πλάνο, χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη υπάρχει ζήτημα. Και τέτοιο φαίνεται να υπάρχει και σε αυτό το έργο. Η πλατεία μεγάλωσε, αναδιατάχθηκαν οι προτομές, αλλά δεν είναι σίγουρο πως χωράει την εκδήλωση της αναπαράστασης.

Ο δρόμος με τους κυβόλιθους νότια της πλατείας (στο ύψος της Αναγνωσταρά) που έχει διπλή κατεύθυνση, είναι στενός και ακόμα πιο στενό είναι το τμήμα από τον νέο μικρό κυκλικό κόμβο προς την Υπαπαντής. Το μεγάλο λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ κινείται, στρίβει με δυσκολία και για να μπει στην Υπαπαντής περιμένει να περάσουν τα οχήματα που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, προς την πλατεία και τη Νέδοντος. Αν συναντηθεί με άλλο μεγάλο όχημα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που καταγράφονται, μέχρι τώρα, με την υλοποίηση του έργου. Και αυτά επισημαίνω, μακάρι να κάνω λάθος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 20:28