Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 21:11

Οι παράλληλοι βίοι για Αεροδρόμιο και Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

Οι παράλληλοι βίοι για Αεροδρόμιο και Καλαμάτα - Μεθώνη

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Μία ακόμα τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει για τη Μεσσηνία, με τις πρώτες διεθνείς πτήσεις να προσγειώνονται για μία ακόμα χρονιά αρκετά νωρίς στο Αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.
Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, σταδιακά θα αναπτύσσεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα των διεθνών πτήσεων για τη σεζόν και όσο θα πλησιάζουμε στην καρδιά της θερινής περιόδου με τις μεγάλες πληρότητες και την κορύφωση της τουριστικής κίνησης τόσο θα εμφανίζονται και οι παθογένειες και οι αδυναμίες τού ομολογουμένως παλιού και ξεπερασμένου Αεροδρομίου Καλαμάτας. Μέσα σε όλο αυτό έρχεται και φέτος η έλλειψη προσωπικού, κάτι που πρόκειται να δημιουργήσει ακόμα πιο άσχημες συνθήκες για τους επιβάτες.
Και ενώ όλα αυτά όχι απλώς είναι γνωστά αλλά έχουν επισημανθεί πολλάκις, εξακολουθεί να καθυστερεί η διαδικασία της παραχώρησης, που με βάση τα ισχύοντα δεδομένα φαίνεται να είναι πλέον η μοναδική δυνατότητα για αναβάθμιση της υποδομής και των υπηρεσιών στο Αεροδρόμιο.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” έχει εδώ και πολύ καιρό αφεθεί στην τύχη του, για να… σερβιριστεί καλύτερα στο κοινό η λύση της παραχώρησης. Υπάρχουν όμως και αυτοί που θυμούνται ότι αν και υπάρχει εδώ και χρόνια η ανοδική του πορεία, εντούτοις έχουν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις από τον καιρό που ούτε καν είχε ανοίξει η συζήτηση για παραχώρηση αεροδρομίων σε επενδυτικά σχήματα.
Θεωρητικά το 2024 είναι έτος - σταθμός για την εξέλιξη του ενός εκ των δύο κομβικών έργων για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Το έτερο έργο είναι το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, που κι αυτό ακόμα δεν έχει πάρει την πορεία που περιμένουμε. Τον Οκτώβριο του 2019 ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει τόσο το Αεροδρόμιο όσο και το Καλαμάτα - Μεθώνη -και σωστά- ως τους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, από τότε όμως οι προβλεπόμενες διαδικασίες κινούνται… μπουσουλώντας.
Η παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας χρονικά φαίνεται ότι θα προχωρήσει πιο γρήγορα, με το μεγάλο οδικό έργο Καλαμάτα - Μεθώνη να ακολουθεί. Ίσως μάλιστα πιθανή εξέλιξη στο πρώτο να φέρει γρηγορότερη πορεία και στο δεύτερο.
Αυτά προς το παρόν στη θεωρία, με την ελπίδα του χρόνου τέτοια μέρα να μπορούμε να αναφερθούμε σε άλλη βάση για το Αεροδρόμιο και τον δρόμο.